„Eroii de la Sevilla“, premiaţi, dar uitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steliştii care au reuşit să câştige CCE au fost decoraţi de MApN, însă clubul i-a ignorat. La 25 de ani de la cea mai mare performanţă a fotbalului românesc, din gaşca nebună care reuşea să cucerească Europa au rămas doar amintirile.

La Palatul Cercului Militar Naţional, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a organizat, ieri, o festivitate de premiere a celor care au câştigat cel mai important trofeu intercluburi în 1986. „Generaţia de Aur" a Stelei (au lipsit Lăcătuş, Stângaciu, Bölöni, Lucian Bălan, Pistol, Bărbulescu şi Balint) s-a adunat pentru a  primi cea mai înaltă distincţie a MApN. Emblema de Onoare a Armatei României se acordă pentru fapte deosebite care au ridicat prestigiul Armatei Române, pentru fapte de eroism, pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor sau pentru obţinerea de rezultate deosebite în procesul de instruire.

Medalie doar de decor

În fapt, această distincţie nu-i ajută cu nimic pe cei mai năpăstuiţi dintre jucătorii care reuşeau uriaşa performanţă. Aflaţi în situaţii disperate, foşti fotbalişti precum Bălan şi  Pistol nu vor avea decât încă o medalie în plus de pus  pe perete, întrucât emblema în sine nu vine şi cu o rentă viageră pentru ei.

Clubul, eforturi minime

Ceea ce e cu adevărat incredibil este că FC Steaua, actualul club patronat de Gigi Becali, a decis să minimalizeze această sărbătoare unică în fotbalul autohton. Practic, roş-albaştrii vor face eforturi minime pentru a marca importantul eveniment. Departamentul de marketing va lansa un pachet promoţional, care va consta în două cutii de bere cu alcool, două fără alcool, două sticle de cola la 0,5 litri cu însemnele clubului, plus un DVD cu finala. Tot astăzi, la ora 10.30, roş-albaştrii vor comercializa o ediţie aniversară a revistei clubului, acţiune la care va fi prezent şi Helmuth Duckadam, preşedintele de imagine al clubului.

Reunire la „Rock&Pasta"

Văzând lipsa de interes a conducerii, fostele glorii roş-albastre au luat decizia de a-şi organiza singuri petrecerea. Generaţia '86 a convenit să facă o reunire la restaurantul „Rock & Pasta", din Drumul Taberei, cu începere de la ora 20.00.

Valentin ceauşescu vorbeşte azi la tvr

TVR1 difuzează, astăzi, de la ora 17.10, o emisiune în care sunt intervievaţi toţi eroii roş-albaştrilor de la Sevilla, inclusiv omul din umbră al clubului, Valentin Ceauşescu. Emisiunea durează o oră şi jumătate şi e realizată de Ionel Stoica.

150 de mii de dolari a fost prima pe care ar fi încasat-o fiecare jucător al Barcelonei pentru câştigarea CCE în 1986. Steliştii au primit câte un ARO.

" Generaţia noastră ar fi putut câştiga şi acum Cupa Campionilor. Nu râdeţi! Eram o echipă foarte specială la vremea respectivă, cu un joc foarte spectaculos. Barcelona de acum se aseamănă cu Steaua '86 ca stil. "
Tudorel Stoica  căpitan Steaua 1986

" Cei care guvernează România ar fi trebuit să dea o mai mare importanţă acestui eveniment. A fost cea mai puternică echipă din istoria fotbalului românesc. "

Helmuth Duckadam  portar Steaua 1986

Nici cei de la Barcelona '86 nu o duc mai bine

Dacă unii dintre eroii Stelei de la Seviila au ajuns să trăiescă în condiţii dificile, nici jucătorii Barcelonei din 1986 nu o duc mai bine. Cu câteva excepţii, ca Bernd Schuster, Victor Munoz sau Esteban Vigo, care şi-au creat un nume şi ca antrenori, ceilalţi componenţi ai acelei echipe a catalanilor au eşuat în afara terenului. Unul dintre exemplele dure este Julio Alberto. După ce-a atârnat ghetele, fostul fundaş stânga a căzut într-o depresie puternică şi în patima drogurilor, iar în 2002  a încercat chiar să se sinucidă!

Alţi doi dintre titularii Barçei de pe „Ramon Sanchez Pizjuan" nu mai sunt azi printre noi. Portarul Urruti a decedat în 2001, la 48 de ani, într-un tragic accident de maşină, în timp ce mijlocaşul stânga, Angel Pedraza a murit la începutul acestui an, la aceeaşi vârstă, răpus de cancer. Restul sunt fie tehnicieni liberi de contract, fie antrenează prin liga a treia sau colaborează cu diferite televiziuni şi publicaţii iberice.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite