Elveţia, campioana mondială a emigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala U-17 a „Ţării Cantoanelor“ a obţinut primul trofeu la acest nivel, folosind o echipă cosmopolită, care a făcut ravagii, învingând Brazilia, Mexic, Japonia, Italia, Columbia, Germania şi Nigeria. Nassim Ben Khalifa şi ceilalţi „elveţieni get‑beget“ au învins Nigeria în finală prin golul lui Haris Seferovici, un atacant cu origini bosniace.

Pentru Elveţia viitorul sună bine de tot! Într-o ţară în care, paradoxal, sporturile de iarnă fac legea, naţionala mare de fotbal şi-a adjudecat biletele pentru Africa de Sud, iar reprezentativa U-17 tocmai a câştigat Campionatul Mondial! Şi ce triumf!

În drumul lor spre glorie, elevii lui Dany Ryser au avut un parcurs de-a dreptul impresionant, învingând Brazilia, Mexic, Japonia, Italia, Columbia şi ţara gazdă, Nigeria! Germania a fost singurul adversar care le-a dat ceva bătai de cap elveţienilor.

Aceştia au avut nevoie de prelungiri pentru a trece de nemţi pe care i-au învins cu 4-3 (2-2 după timpul regulamentar) abia după 120 de minute.

Şi, totuşi, care ar fi secretul succesului? Pe lângă infrastuctură impecabilă şi condiţii excelente de pregătire, elveţienii au construit o echipă multinaţională. Dacă în finala cu Nigeria, golul victoriei a fost înscris de „bosniacul” Seferovici, în lotul U-17 se mai află alţi zece fotbalişti care provin din Portugalia, Ghana, Tunisia, Congo, Spania, Macedonia, Albania, Croaţia şi Serbia!

De altfel, în finala cu Nigeria, selecţionerul Ryser a început meciul cu cinci „stranieri” în primul „11”, iar pe parcurs a mai introdus alţi doi jucători de alte origini.

Situaţie similară şi în naţionala mare

Naturalizarea de care se bucură selecţionata U-17 a fost adoptată şi de naţionala de seniori a Elveţiei. Ca urmare, în campanie de calificare la Mondialul din 2010, selecţionerul Ottmar Hitzfeld a convocat nu mai puţin de 11 fotbalişti cu origini străine. Turcul Hakan Yakin, colegul lui Cristian Ianu de la FC Luzern, şi spaniolo-sârbul Philippe Senderos sunt cei mai cunoscuţi dintre ei.

Andrei Herlea a „refuzat“ titlul mondial

Fiul fostului antrenor al naţionalei de hochei este fotbalist la Grasshopers Zürich, fiind căpitanul echipei la grupa lui de vârstă. Herlea jr e născut în Elveţia şi a refuzat să joace în naţionala Under 17 a acestei ţări, preferând reprezentativa României. Andrei Herlea este mijlocaş dreapta.

image

Dacă ai rezultate la nivel de juniori şi de tineret înseamnă că ai un fotbal sănătos.

image


Cosmin Olăroiu
antrenor Al-Sadd Doha

image

În Elveţia s-a investit de mulţi ani la nivel de copii şi juniori şi era de aşteptat ca ei să aibă rezultate.

image


Gheorghe Hagi
fost căpitan România

7 „stranieri“ în finală

Nume    Origine

Seferovici    bosniacă
Ben Khalifa    tunisiană
Xhaka    albaneză
Rodriguez    spaniolo-chiliană
Kasami    macedoneană
Goncalves    portugheză
Nimeley    ghaneză
Hajrovici    bosniacă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite