Ei sunt oamenii-derby!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În returul sferturilor Cupei Spaniei, cei doi internaţionali spanioli Iker Casillas şi Xavi Hernandez se vor întâlni pentru a 29-a oară într-un „El Clasico“ Barcelona – Real Madrid.

Barcelona - Real Madrid nu înseamnă numai Messi contra Cristiano Ronaldo sau numai Mourinho contra Guardiola. Dintre actorii de azi, rivalitatea din „El Clasico" e simţită cel mai bine de catalanul Xavi Hernandez şi de madrilenul Iker Casillas. Al doilea căpitan al Barçei, după Puyol, respectiv primul căpitan al Realului  s-au aflat pentru prima dată faţă în faţă  într-un derby în urmă cu aproape 12 ani, la 26 februarie 2000, de-atunci scurgându-se mai puţin de 28 de întâlniri directe.

În mod normal, cu atât de multe "bătălii" în spate, Xavi şi Casillas ar fi trebuit să se urască din toate încheieturile. Nu este însă deloc aşa, cei doi campioni mondiali ai Spaniei fiind prieteni la cataramă în afara terenului. Nici nu putea fi altfel, de vreme ce se cunosc din 1997, de la un Mondial Under 17, iar între timp au strâns fiecare peste 100 de selecţii la naţionala mare a ibericilor.

Anul trecut, relaţia amicală dintre Xavi şi Casillas a fost la un pas de a fi stricată de încrâncenarea cu care s-a disputat dubla manşă Barcelona - Real din semifinalele Ligii Campionilor. Bărbăteşte, cei doi s-au aşezat la o masă în luna august şi au repus lucrurile pe făgaşul normal. De altfel, fire conflictuală, Jose Mourinho nu a văzut niciodată cu ochi buni prietenia portarului său cu conducătorul de joc al duşmanilor de moarte de la Barcelona.

Aniversare pe teren

Al 29-lea "El Clasico" din cariera lui Xavi vine de această dată ca un cadou special pentru internaţionalul spaniol, care astăzi împlineşte 32 de ani. După 2-1 în meciul tur de la Madrid, catalanii pornesc ca mari favoriţi la calificarea în semifinalele Cupei Spaniei, acolo unde o vor întâlni aproape sigur pe Valencia. Xavi nu este însă singurul sărbătorit al derby-ului, Jose Mourinho urmând să bifeze mâine a 49-a "primăvară". Bineînţeles, dacă Real va pierde încă o dată în faţa Barcelonei, atunci tehnicianului portughez îi va sta în gât şampania.

"Este un tip fenomenal, extrem de amuzant, care te face imediat să-l îndrăgeşti.''
Casillas  despre Xavi

"Îmi transmite mereu linişte. Ca portar, e genial. Când suntem adversari, mă scot din sărite paradele lui.''
Xavi despre Casillas

2 goluri a încasat Iker Casillas de la Xavi în 28 de întâlniri directe.

Mourinho „nu ştie" prea multe

Deşi Real Madrid e în acest moment principala favorită la titlul de campioană în Spania, Mourinho e criticat de toată lumea pentru seria interminabilă de eşecuri în faţa rivalilor de la Barcelona. Ieri, portughezul a răspuns în stilul caracteristic, puţin arogant, întrebărilor legate de situaţia tensionată din vestiarul „galacticilor". „Nu ştiu" a fost expresia preferată a lui Mourinho referitor la chestiuni arzătoare precum posibila plecare din vară, fluierăturile propriilor suporteri sau ruptura apărută între el şi o parte a jucătorilor.

Real - Barcelona cu Mourinho pe bancă

Meciuri jucate    9
Victorii Real    1*
Egaluri    3
Victorii Barcelona    5
Goluri marcate Real    9
Goluri marcate Barcelona    19

* după prelungiri, în finala Cupei Spaniei din 2011

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite