Ei au tăiat în carne vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corupţia din fotbalul polonez a fost stârpită de o anchetă bine plănuită. Opt echipe retrogradate, 200 de oameni de fotbal arestaţi sau puşi sub urmărire penală, 400 de meciuri descoperite ca fiind aranjate. Iată bilanţul luptei anticorupţie din Polonia.

În mai 2005, doi tineri procurori polonezi de la TBA (DNA-ul românesc) au pus la cale un flagrant. Un arbitru de top din Polonia a acceptat 30.000 de euro pentru a măslui un meci.

Prins cu banii în portbagaj, „cavalerul fluierului” a început să „toarne”. A fost semnalul care a aprins revoluţia împotriva blaturilor. Peste doar două luni, speriat de amploarea evenimentelor, preşedintele clubului polonez GKS Katowice, Piotr Dziurowicz, denunţă sistemul corupt din fotbalul polonez într-un interviu-mărturie acordat celui mai puternic ziar de la Varşovia.

fost ministru al sportului împuşcat!

Urmează o avalanşă de arestări, la lumină ies blaturi la cel mai înalt nivel. Oficiali sus-puşi din federaţie, arbitri FIFA, antrenori şi jucători de top sunt arestaţi într-o acţiune de mare amploare. Pe linie sportivă, Comisia de Disciplină a federaţiei poloneze n-a mai aşteptat verdictul judecătorilor.

Opt echipe din primele două divizii, printre care fostele campioane Zaglebie Lubin şi Widzew Lodz, sunt retrogradate. Diverşi oameni de fotbal excluşi din viaţa sportivă.

Cât despre arbitri, s-a ajuns în situaţia ca doar 15 fluieraşi din prima ligă să mai poată conduce meciurile, restul fiind sub anchetă, fie în stare de libertate, fie la „mititica”! În acest an au început să curgă şi verdictele justiţiei: capii blaturilor au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare. Iar lupta continuă!

Ce i-a înfuriat cel mai mult pe procurorii polonezi? O acţiune de tip mafiot, căreia i-a căzut victimă fostul ministru al Sportului Jakec Debski, împuşcat în cap în 2001, în faţa restaurantului Cosa Nostra. Cu două luni înainte, Debski fusese primul om care a vorbit, în mod public, despre corupţia din fotbal.

image

Când am plecat, vedeam arbitrii care ne-au furat cu cătuşe la mâini. În Polonia am avut parte numai de arbitraje ostile.

image


Dan Petrescu
fost antrenor Wisla Cracovia

Conducători trimişi după gratii, FC Argeş, retrogradată în Liga a II-a

La noi, scandalul de corupţie din arbitraj a explodat la începutul acestui an. La data de 13 aprilie, patronul clubului FC Argeş, Cornel Penescu, dar şi preşedintele de atunci al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, au fost trimişi în închisoare, unde se află şi acum!

Mai mult, ancheta DNA i-a implicat pe 13 arbitri, dar şi pe directorul de relaţii internaţionale al FRF, Florin Prunea, acesta din urmă fiind suspendat din funcţie. De asemenea, FC Argeş a fost retrogradată deja în Liga a II-a, deşi ancheta DNA este în derulare.

Se joacă pe sub macarale

image

Tricolorii s-au declarat dezamăgiţi de starea gazonului la antrenamentul de aseară



Partida de diseară a fost programată pe stadionul „Legia”, care se află în plină renovare. Iniţial, Federaţia Poloneză de Fotbal a vrut să mute meciul în alt oraş, dar oficialii de la Bucureşti au refuzat, acceptând doar varianta capitalei leşilor.

În aceste condiţii, meciul se va juca pe o arenă care are numai o tribună în care se poate sta şi în care încap 5.000 de oameni, cealaltă tribună dar şi cele două peluze fiind în construcţie. Şi gazonul arată deplorabil, stârnind nemulţumirea românilor, care au găsit o suprafaţă de joc denivelată.

La şedinţa de pregătire de aseară, Răzvan Lucescu a testat o formulă de echipă în care mijlocaşi laterali au fost Bănel Nicoliţă şi Dacian Varga. Cei doi par să fi câştigat duelurilepentru titularizare cu Mihai Roman şi Cristi Tănase.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite