EXCLUSIV Mihai Stoica: „S-ar putea să mă retrag din fotbal în 2010“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EXCLUSIV Mihai Stoica: „S-ar putea să mă retrag din fotbal în 2010“
EXCLUSIV Mihai Stoica: „S-ar putea să mă retrag din fotbal în 2010“

Oficialul campioanei spune că 18 ani în funcţia de conducător de club sunt suficienţi. El anunţă că va lua o decizie în privinţa viitorului său după acest campionat, când expiră înţelegerea sa cu Unirea.

Citiţi şi:


În fotbalul românesc există personaje care parcă sunt de o viaţă în fenomen. După Mircea Sandu (de 19 ani în fruntea FRF), cel care a fost invitat la „Momentul Adevărului” săptămâna trecută, acum un alt conducător longeviv a acceptat dialogul cu „Adevărul“. E vorba de Mihai Stoica.

Numit Meme de prieteni şi de duşmani, Stoica are 44 de ani, dintre care pe ultimii 18 i-a petrecut în fotbal. Despre Meme se pot spune multe, însă, când vine vorba de abilităţi manageriale şi de priceperea la fotbal, majoritatea oamenilor ajung la o concluzie comună: Mihai Stoica e printre cei mai buni conducători din România.

Cum explici „fenomenul Unirea Urziceni”, nou-promovată în 2006, campioană în 2009?

S-a muncit foarte mult şi s-au luat decizii inspirate. A fost şi o conjunctură favorabilă de care am profitat, arbitrii nu au mai comis erori împotriva echipei noastre, iar echipele mari ne-au desconsiderat. Dincolo de asta, cred că am fost cea mai bună echipă a sezonului trecut.

Credeai, când ai venit la Urziceni în 2007, că o să ajungă în Liga Campionilor?

Eram mulţumit cu o participare într-o cupă europeană în trei ani. Calificarea în Ligă este o surpriză de proporţii şi pentru mine, trebuie să recunosc asta.

Crezi că jucătorii vor putea face faţă unei asemenea competiţii?

Jucătorii vor evolua la un alt nivel în Ligă decât o fac în campionat, de regulă aşa se întâmplă cu outsiderele în această competiţie.

Tu şi Dan Petrescu sunteţi mulţumiţi de transferurile făcute în perspectiva participării în Liga Campionilor? Ce jucători aţi mai fi vrut să luaţi?

Suntem mulţumiţi. Dacă am mai aduce un atacant de valoare, am fi foarte mulţumiţi.

Apogeul carierei tale de conducător a fost perioada în care ai lucrat la Steaua sau este acum la Unirea Urziceni?

Apogeul a fost atins când am ajuns la trei minute de finala Cupei UEFA. E o performanţă remarcabilă pe care mi-e greu să cred că o va mai atinge cineva cu o echipă românească.

Unde ai plasa Unirea într-un top al salariilor jucătorilor, antrenorilor, conducătorilor din Liga I?

Din informaţiile pe care le deţin, suntem undeva pe locurile 7-9, alături de FC Braşov şi Universitatea Craiova, mult sub Steaua, Dinamo, Rapid, CFR, Timişoara şi Vaslui.

Îţi vei prelungi contractul cu Unirea, scadent în 2010? Cât crezi că vei mai sta?

Mă simt bine aici şi îmi doresc să ramân în continuare, deşi cred că 18 ani în meseria asta sunt suficienţi. Voi lua o hotărâre la sfârşitul acestui sezon.

Singurul preşedinte campion cu două echipe

Mihai Stoica deţine un record în fotbalul românesc. Este singurul preşedinte de club în activitate care a câştigat campionatul cu două echipe. MM a luat titlul cu Steaua de două ori, în 2005 şi 2006, iar sezonul trecut a reuşit acelaşi lucru cu Unirea Urziceni. Înainte de a veni la Steaua, Mihai Stoica a fost conducător de club la Oţelul Galaţi, mai întâi vice-preşedinte şi apoi preşedinte.

„Dan Petrescu e responsabil cu presiunea la club“

Există acum la Urziceni o presiune după performanţele realizate?

Categoric. Presiunea nu este exercitată însă de patronul clubului, ci chiar de Dan Petrescu. Ştim că e mult mai greu ca în anii trecuţi, dar trebuie să facem tot ca reculul - care e normal la o echipă mică după un sezon de excepţie - să fie cât mai mic.

image

Petrescu (stânga) şi Stoica fac echipă bună la Unirea

Cât timp crezi că va sta Unirea Urziceni printre puterile fotbalului românesc?
 
E greu de anticipat, sunt prea mulţi factori care pot interveni. În momentul actual e bine că suntem acolo unde suntem şi continuăm ce am început anul trecut.

Care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un preşedinte de club în România?

Să fie preocupat doar de fotbal şi să-şi respecte meseria. Să nu se creadă antrenor şi să-şi protejeze jucătorii.

Te vezi vreodată preşedinte la LPF?

Nu. Nu mă interesează această funcţie.

Care e situaţia sectorului de copii şi juniori?

La Urziceni nu există arie de selecţie. Mi-aş fi dorit să avem echipa a doua, dar nu s-a putut, prin urmare mă preocupă doar prima echipă.

De ce au existat incertitudini asupra stadionului pe care veţi juca în Liga Campionilor?

Pentru că nu ştiam unde ar putea veni mai mulţi spectatori. Până la urmă, UEFA a hotărât să jucăm în Ghencea, sper ca stadionul să fie plin, altfel această competiţie formidabilă şi-ar pierde din farmec.

„Plecarea de la Steaua, cel mai mare regret al meu“

Cum s-ar putea curăţa fotbalul românesc de corupţia legată de arbitraje, blaturi etc?

Cred că s-a curăţat într-un procent semnificativ.

De ce nu au arbitrii români credibilitate?

Pentru că unii dintre ei au greşit grav şi nu au fost sancţionaţi drastic.

Ce părere ai despre selecţionerul Răzvan Lucescu? De ce, în trecut, ai avut divergenţe şi chiar certuri cu el?

image



Ne-am certat o singură dată, când Răzvan era vicepreşedinte la Rapid. Reprezentam cluburi rivale, eram tineri şi orgolioşi. Când el a devenit antrenorul Rapidului, chiar dacă între cluburile noastre a fost cel mai frumos şi mai aprig duel din istoria fotbalului românesc, în sferturile de finală ale unei competiţii europene, am recunoscut cu toată sinceritatea calităţile lui. Acum îl cunosc mai bine şi îl apreciez mult, e un antrenor care trăieşte doar pentru fotbal şi sper să aibă rezultatele pe care le merită.

Când crezi că naţionala va reveni unde a fost în perioada „generaţiei de aur”?

Au fost rezultate de excepţie ale unei generaţii de excepţie. Nu cred că vom mai ajunge la nivelul la care am fost în 1994.

Care e diferenţa dintre Steaua la care ai fost şi Unirea la care eşti?

E un subiect prea larg. Să zicem că îmi lipsesc doar suporterii Stelei, în rest sunt mai liniştit şi chiar mai fericit la Unirea.

Ce regreţi din perioada cât ai fost conducător la Steaua? De ce eşti împotriva unui come-back?

Nu regret nimic, din moment ce în cei trei ani în care am avut putere de decizie în Ghencea s-au obţinut cele mai bune rezultate ale unei echipe de club din România după 1989. Sunt categoric împotriva unei întoarceri pentru că aşa mi-am impus să fiu.

Care este marele tău regret din cariera de conducător şi care e marea satisfacţie?

Plecarea de la Steaua şi calificarea în semifinalele Cupei UEFA.

Dacă ţi s-ar oferi ocazia să fii preşedinte la un club din străinătate, ai accepta? E ăsta un vis al tău?

Doar antrenorii români care au un CV interesant îşi pot găsi angajamente în străinătate, meseria mea e de uz intern.

„Mă tem că în Ligă nu vom avea mulţi spectatori“

Mihai Stoica a fost prezent la tragerea la sorţi a grupelor Ligii Campionilor, desfăşurată săptămâna trecută, şi spune că echipa sa are şanse de a face puncte chiar dacă adversarii, VfB Stuttgart, Sevilla şi Glasgow Rangers, sunt teoretic superiori.

„Din punct de vedere al reţetei financiare, grupa nu este atractivă. Mi-e teamă că nu vor veni mulţi spectatori şi ar fi păcat să jucăm fără tribune pline. Dacă judecăm, din punct de vedere sportiv, avem şanse să luăm nişte puncte. Eu nu mă aventurez ca alţii, să spun că facem 12 puncte, deoarece ştiu foarte bine că în Liga Campionilor contează mult forma de moment a echipelor. Oricum, nu e grupă foarte rea”, a declarat Meme. El s-a referit şi la valoarea adversarelor.

“Sevilla este o echipă formidabilă, în primele trei din Spania. Steaua n-a reuşit nimic împotriva ei. E clar că Sevilla e o echipă mare. Rangers este cea mai bună formaţie din urna a doua pe care o puteam întâlni, iar Stuttgart reprezintă fotbalul german”, a încheiat Stoica.

Mihai Stoica vorbeşte despre...

Cel mai bun fotbalist

image


Maradona. Al nostru, Hagi. Dintre cei activi, Messi şi Mutu

Cel mai bun arbitru

image


 Avram,Balaj, Deaconu

Cel mai bun conducător

image


Dinu Gheorghe

Cea mai bună echipă

image


Barcelona. Din România: CFR sau Timişoara

Cel mai simpatic om de fotbal

image


Sorin Cârţu

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite