Drumul spre glorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Messi visează să câştige Mondialul cu Argentina
Messi visează să câştige Mondialul cu Argentina

Chinuit de probleme medicale încă de la 10 ani, argentinianul Lionel Messi (25 de ani) a fost ochit de FC Barcelona, care a făcut din el poate cel mai bun fotbalist din toate timpurile.

Povestea lui Lionel Andrés Messi a început în anii '90, când micuţul începuse să bată mingea pe străduţele din Rosario. Încă de atunci promitea să ajungă un nou Maradona. Bunica sa, Celia, a fost cea care l-a dus prima oară la fotbal, apoi tatăl său s-a ocupat personal de primii paşi ai carierei.

Cel care şi-a dat seama de potenţialul lui Messi a fost Salvador Aparicio, antrenorul unui club mic de fotbal, Grandoli. Acesta a povestit, în urmă cu câţiva ani, înainte de a muri, cum l-a băgat prima oară pe un teren de fotbal, în 1993: „Leo avea doar 6 ani. Nici n-a atins prima minge care a fost trimisă spre el. Pe a doua a luat-o şi i-a driblat pe toţi ceilalţi copii. De atunci a jucat în echipa mea şi, în scurt timp, a ajuns şi la echipa de juniori. Am ştiut încă de atunci că va fi ceva special. Marca şase-şapte goluri pe meci. Nu aştepta ca portarul să dea mingea. Se ducea la el, o lua şi dribla tot terenul. Era ceva ieşit din comun!".

A spart un geam pentru o bicicletă

În 1995, Messi a ajuns la piticii celor de la Club Atlético Newell's Old Boys, cea mai bună echipă din Rosario. Aici a cunoscut pentru prima oară gloria sportivă. Newell's se calificase în ultimul act al unei competiţii de juniori. Premiul pentru cel mai bun jucător al finalei era o bicicletă.

Messi îşi dorea să o câştige, dar, chiar în ziua finalei, a avut ghinionul să rămână încuiat în casă. Până la urmă, a reuşit să spargă un geam şi să ajungă la teren în repriza secundă. Suficient pentru a întoarce scorul de la 0-1 la 3-1. Spre seară, puştiul de 1,20 metri se plimba cu o bicicletă strălucitoare pe maidanele din Rosario. La 10 ani, Messi a fost diagnosticat cu probleme grave legate de hormonul de creştere. Avea, în 1997, doar 1,27 metri, iar viitorul său nu părea să sune deloc bine. A început însă să urmeze nişte tratamente dureroase, el însuşi fiind nevoit să-şi injecteze medicaţia de câteva ori pe zi. Marile cluburi ale Argentinei, precum River Plate, care erau deja cu ochii pe Messi, au refuzat să-i achite costurile tratamentului, de 900 de dolari pe lună, aşa că transferul puştiului a căzut.

În disperare de cauză, familia încearcă imposibilul: mutarea în Spania, unde tatăl lui Messi avea nişte rude, plecate la muncă, în Lleida.

A dat probe trei minute

Carles Rexach, marea legenda a Barçei, pe atunci director sportiv al echipei, a fost de acord să-l primească la o selecţie, alături de alte câteva zeci de puşti. Doar că nu i-a dat nicio şansă, având în vedere că puştiul era mult mai scund decât ceilalţi copii de vârsta sa. L-a introdus totuşi în ultimele trei minute ale partidei. A fost suficient pentru ca Messi să-l încânte pe fostul mare internaţional spaniol. „Puştiul rămâne la noi", le-a transmis Rexach părinţilor lui Messi.

Barça s-a oferit să le plătească şi toate tratamentele, aşa că familia lui Leo s-a mutat definitiv în Catalonia. În plus, Barcelona i-a oferit şi o indemnizaţie lunară de 5.000 de dolari, impresionantă pentru un copil.

A crescut ca Făt-Frumos

La Barcelona, Messi a crescut constant, atât în înălţime, cât şi în joc, precum Făt-Frumos din poveste. Neoficial, a debutat într-un meci cu FC Porto, la 15 noiembrie 2003. Avea doar 16 ani şi 145 de zile şi deja se anunţa un jucător de mare viitor.

La 11 luni după aceea, Messi îşi face debutul oficial în tricoul Barcelonei. Se întâmpla la 16 octombrie 2004, într-un meci cu rivala Espanyol. S-a impus destul de repede, deşi printre contracandidaţii săi se numărau fotbalişti ca Ronaldinho,
Henry sau Deco. Jocul său a început însă să strălucească cu adevărat abia din 2008 încoace, de la venirea lui Josep Guardiola la cârma catalanilor. Tehnicianul a centrat întreaga strategie de joc a Barçei pe calităţile lui Messi, iar rezultatele n-au întârziat să apară.

Dacă în sezonul 2007-2008 Leo marca doar 10 goluri în campionat, în sezonul următor a înscris de 23 de ori, iar în ediţia trecută a reuşit performanţa unică de a marca 50 de goluri în La Liga! Astfel, Messi a pus serios umărul la bilanţul fantastic al antrenorului său.

Marele regret al lui Messi, care a câştigat cam tot ce se putea câştiga în materie de trofee cu echipa de club, este acela că n-a reuşit încă să-i calce pe urme lui Maradona şi la Campionatul Mondial. Exceptând medalia olimpică de aur obţinută la Beijing, în 2008, Messi n-a reuşit nicio performanţă cu naţionala Argentinei.

„Mai am acest vis de a câştiga cu echipa naţională Cupa Mondială, precum şi Copa America. Ştiu că voi reuşi asta, sunt convins", a spus Messi.

"E un lucru care mă diferenţiază pe mine şi pe Messi de ceilalţi jucători: viteza de gândire. Messi e mai tare decât un computer."
Diego Maradona fost selecţioner Argentina

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite