„Driblat“ de Messi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vechea formulă a râvnitului trofeu, olandezul Sneijder ar fi fost declarat câştigător, iar argentinianul era scos în afara podiumului. Pentru al doilea Balon de Aur consecutiv, Lionel Messi trebuie să le mulţumească selecţionerilor şi căpitanilor de echipe naţionale, care au răsturnat opţiunile jurnaliştilor.

Nu degeaba a plâns Jose Mourinho în momentul în care fostul său elev Wesley Sneijder îi mulţumea pentru munca depusă împreună la Inter. Dacă FIFA şi France Football şi-ar fi menţinut anchetele paralele de final de an, atunci, olandezul se putea juca acum cu Balonul de Aur, acordat până în 2009 de cotidianul francez pe baza voturilor jurnaliştilor colaboratori din întreaga lume.

Comasarea cu trofeul „FIFA World Player" a însemnat luarea în considerare şi a opţiunilor selecţionerilor şi căpitanilor celor 208 ţări afíliate la forul mondial. Astfel, Sneijder a fost „driblat" de Messi în ierarhia finală a „Balonului de Aur FIFA".

Spre marea surpriză a argentinianului, care a primit distincţia cu limba scoasă, într-un semn de „ce pot să fac dacă sunt cel mai bun?" A fost pentru prima dată în istorie când Balonul de Aur n-a fost luat de un component al campioanei mondiale, în cazul de faţă Spania.

Dar, în acelaşi timp, desemnarea lui Messi (fără niciun gol marcat în Africa de Sud) a fost un mesaj clar că anul 2010 nu s-a încheiat la 11 iulie, ziua finalei CM.

Iar cele 60 de goluri marcate de Messi în 62 de meciuri au contat mai mult decât pasele decisive ale lui Xavi sau decât reuşita cu care Iniesta a adus Spaniei titlul mondial. Pentru adversarii lui Messi, vestea proastă e că atacantul Barcelonei este cotat cu prima şansă la Balonul de Aur 2011!

Răzvan Lucescu n-a ghicit podiumul

Marele perdant Wesley Sneijder a fost şi preferatul celor trei români cu drept de vot, selecţionerul Răzvan Lucescu, Cristi Chivu şi jurnalistul Radu Timofte considerându-l pe mijlocaşul olandez cel mai bun din lume în 2010.

Pe lângă Sneijder, celelalte două opţiuni ale lui Răzvan Lucescu n-au coincis deloc cu podiumul final, antrenorul „tricolorilor" alegându-i pe Puyol şi Eto'o pentru locurile doi şi trei. În schimb, Chivu a mers pe mâna lui Sneijder, colegul de la Inter, Xavi şi Robben, cel de care românul a fost chinuit în ultima finală a Ligii Campionilor.

Inedit

Căpitanul naţionalei Olandei, Mark Van Bommel, a avut primele două voturi anulate. Nici selecţionerului „Portocalei Mecanice", Bert Van Marwijk, nu i-a fost luat în considerare opţiunea pentru cel mai bun jucător. Probabil cei doi au votat cu conaţionali de-ai lor, lucru interzis de regulament.

Pe lista oficială a FIFA, numele căpitanului naţionalei din Insulele Comore este necunoscut. În schimb, se ştie că a votat cu Messi, Xabi Alonso şi Eto'o.

Belgianul Thomas Vermaelen l-a desemnat Balon de Aur pe colegul său de la Arsenal, Cesc Fabregas. Semn că FIFA ar trebui să interzică şi voturile între coechipeirii de la echipele de club.

Selecţionerului costarican Ricardo La Volpe i-a fost invalidată alegerea pentru locul secund. Să fi fost un jucător din Costa Rica imediat sub Messi şi înaintea lui Ronaldo?

Ibrahimovici şi Eto'o, ambii plecaţi cu scandal de la FC Barcelona, nu l-au văzut pe Messi pe podium.

Argentina şi Irlanda sunt singurele ţări care nu au votat. Irlandezii sunt de înţeles (privind henţul lui Henry care i-a scos de la Mondiale). Dar argentinienii?

Doar nouă fotbalişti au câştigat de cel puţin două ori Balonul de Aur

Jucător                             Număr de trofee    Ani

Johan Cruyff    3    1971, 1973, 1974
Michel Platini    3    1983, 1984, 1985
Marco Van Basten    3    1988, 1989, 1992
Alfredo Di Stefano    2    1957, 1959
Franz Beckenbauer    2    1972, 1976
Kevin Keegan    2    1978, 1979
Karl-Heinz Rummenigge    2    1980, 1981
Ronaldo    2    1997, 2002
Lionel Messi    2    2009, 2010*

* La 23 de ani, Messi este cel mai tânăr dublu câştigător al Balonului de Aur din toate timpurile

Clasamente 

France Football

Jucător    Puncte    Procent
Sneijder    293    7,70
Iniesta    291    7,53
Xavi    229    5,96
Messi    175    4,38

France

Football + FIFA

Jucător                       Procent
Messi    22,65
Iniesta    17,36
Xavi    16,48

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite