Dorinel: "Le-a lipsit curajul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de selecţii al naţionalei României crede că jucătorii nu au de ce invoca o cădere psihică în partida cu Olanda Dorinel Munteanu a jucat în preliminariile pentru Euro 2008, dar

Liderul de selecţii al naţionalei României crede că jucătorii nu au de ce invoca o cădere psihică în partida cu Olanda

Dorinel Munteanu a jucat în preliminariile pentru Euro 2008, dar n-a mai participat la turneul final, alegând să se retragă din activitatea de jucător.

Adevărul: Trebuie să fim mulţumiţi sau dezamăgiţi de evoluţia echipei naţionale la Euro?

Dorinel Munteanu: Dacă ţinem cont de tragerea la sorţi şi cu cine am căzut în grupă, aş spune că trebuie să fim mulţumiţi. Dar, după felul în care s-a jucat în prima şi mai ales în a doua partidă, cea cu Italia, ar trebui să ne pară rău că am plecat prea devreme de la Euro. Sunt dezamăgit că nu ne-am calificat în sferturi, chiar dacă am avut o grupă foarte grea.

Putea echipa naţională mai mult?

După ce a făcut în primele două meciuri, cred că putea dacă ar fi avut mai mult curaj. Ne-a lipsit tradiţia echipelor cu care am jucat, ne-a făcut să fim crispaţi, să nu credem în forţele noastre. După meciul cu Italia, eram convins că ne putem califica mai departe. Şi, după cum s-a văzut, Olanda ne-a întins o mână, au jucat aproape în totalitate cu fotbaliştii care nu evoluaseră în primele două întâlniri.

Credeţi că din punct de vedere tactic am jucat ceea ce trebuia?

Sunt convins că Victor Piţurcă a pregătit foarte bine jocurile, nu ştiu cât de mult au pus în practică băieţii ideile. După cum s-a văzut, am fost o echipă căreia i-au lipsit curajul şi încrederea. Trebuia să jucăm cu Olanda care pe care, pentru că noi aveam o singură variantă: victoria, şi puteam să o obţinem. Să aştepţi la ce se întâmplă în celălalt meci, Italia - Franţa, nu a fost potrivit. Nici nu ştim să jucăm astfel de jocuri.

"În 2000 am crezut în noi"

Aţi fost la Euro 2000, penultimul turneu final la care a participat România. Puteţi face o paralelă?

Şi acolo am avut o grupă foarte puternică, cu Germania, Portugalia şi Anglia. Am avut şanse minime de a ne califica mai departe. Am făcut egal cu nemţii, am pierdut nemeritat cu portughezii, în minutul 94, iar meciul cu Anglia era pentru noi momentul adevărului. Am crezut în noi până în ultimul minut. Am condus cu 1-0, am fost conduşi cu 1-2 la pauză, dar am reuşit să revenim.

Am vrut să câştigăm meciul şi am făcut-o. Am avut şansă, dar pentru a avea, trebuie să ţi-o creezi. Actuala echipă a făcut un meci mai bun ca al nostru cu Anglia în partida cu Italia. Din păcate, nu a fost de ajuns. Cu Olanda ar fi trebuit să dea tot ce-i mai bun din ei.

Credeţi că a fost o chestie şi de psihic?

Nu. Sigur, acum găsim tot felul de scuze. Nu au avut motive să aibă o cădere psihică. În echipa naţională sunt
mulţi jucători cu experienţă. Noi cu Anglia în 2000 eram conduşi la pauză cu 1-2, trebuia să cedăm?

Au fost folosiţi în cele trei partide 16 jucători. E mult? E puţin?

Este de ajuns. Şi celelalte echipe care s-au calificat nu au folosit mai mulţi decât după ce erau calificate. Acest lucru a fost bun. Nici nu poţi folosi toţi jucătorii din lot în doar trei meciuri.

"Nu regret că n-am fost la Euro"

Ce compartiment al echipei v-a plăcut?

Toată lumea ştie, în defensivă am stat foarte bine, în afară de ultima partidă. Ofensiv am avut ceva probleme. Ne-a lipsit încrederea. Ne-am bazat prea mult pe Adi Mutu.

Atacanţii noştri centrali, în primele două jocuri, au făcut mare risipă de energie, dar fără prea mari realizări. Pe partea dreaptă n-am contat prea mult. Trebuie şi atacanţii susţinuţi din linia de mijloc. Cum a făcut toată lumea faza de apărare, aşa trebuia să sprijinim atacanţii. Se aşteaptă prea mult de la Mutu.

O ultimă întrebare: vă pare rău că nu aţi fost la Euro 2008 ca jucător după ce aţi evoluat în preliminarii?

Nu îmi pare rău pentru că am luat o decizie, iar nivelul care s-a jucat acolo a fost mare. Sincer, nu regret.

"Sunt dezamăgit că nu ne-am calificat în sferturi, chiar dacă am avut o grupă foarte grea. Ne-a lipsit tradiţia echipelor cu care am jucat, ne-a făcut să fim crispaţi, să nu credem
în forţele noastre.

Dorinel Munteanu,
fost internaţional

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite