Divorţ în stil catalan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"El Clasico" s-ar putea juca la 18 şi 25 ianuarie
"El Clasico" s-ar putea juca la 18 şi 25 ianuarie

Când AC Milan a vrut să-l cumpere pe Xavi, mama acestuia şi-a ameninţat soţul cu despărţirea, în cazul în care puştiul ar fi părăsit Barcelona.

Xavi Hernandez e „creierul" fără de care Barcelona n-ar putea să-l arate pe Messi genial, pe Iniesta sclipitor, pe David Villa sau Alexis Sanchez golgheteri de temut. Fotbalistul, care în ianuarie va împlini 32 de ani, a jucat contra lui Real Madrid a 600-a partidă în tricoul blaugrana şi e cu siguranţă unul dintre cei mai reprezentativi fotbalişti din istoria clubului catalan.

Puţini ştiu însă că, pe când Xavi avea 19 ani, Barcelona a fost la un pas să-l piardă şi doar intervenţia energică a mamei jucătorului a făcut ca spaniolii să aibă şi acum în echipă, probabil, cel mai inteligent mijlocaş din istoria fotbalului modern. 

„Diavolul" îi convinsese tatăl

S-a întâmplat în 1999, la numai un an după ce Xavi debutase la prima echipă a Barcei. Era un jucător talentat, dar nu reuşea să se impună ca titular pentru că pe postul lui „bătut în cuie" era chiar Pep Guardiola. În plus, antrenorul olandez, Louis Van Gaal, n-avea chef de experimente. Pe Xavi pusese însă ochii marele Milan. Directorul general al „diavolilor", Adriano Galliani, s-a deplasat la Barcelona şi a discutat cu familia catalanului.

Tatăl lui Xavi, fost jucător prin ligile inferioare spaniole, suferea de sindromul fotbalistului neîmplinit financiar şi a îmbrăţişat imediat propunerea milanezilor, care puneau pe masă un contract pe cinci ani cu un milion şi jumătate de euro pe sezon, plus o grămadă de alte bonusuri şi facilităţi pentru Xavi şi familia sa.

Bătrânului Joaquin i-au făcut ochii în cap ca la jocurile mecanice. Neam de neamul lui nu visase atâta bănet şi a imediat a zis „da" transferului. Atunci, în peisaj a apărut mama lui Xavi, Maria. Ea îl dusese la fotbal pe când puştiul avea doar 10 ani şi tot ea îi urmărise atent cariera. „Copilul nu pleacă la Milan. Dacă se întâmplă asta eu divorţez", a spus femeia scurt, la masa de seară, atunci când familia s-a reunit pentru a dezbate problema.

„Locul lui e la Barcelona şi aici va face istorie. N-am ce să mai discut despre subiectul acesta", a pus ea piciorul în prag. Degeaba a încercat soţul să o înduplece în toiul nopţii, aducându-i tot felul de argumente, evident, cele mai multe de ordin financiar. Mama lui Xavi a rămas stăpână pe poziţie. „Viitorul lui e aici, la Barça!", a conchis Maria. Şi aşa a fost.

La 12 ani de la încercarea Milanului de a-l răpi pe unul dintre cele mai de succes produse ale „La Masia", celebra Academie a Barcelonei, Xavi Hernandez e omul fără de care „extratereştrii" nu pot domina fotbalul. În 2000 i-a luat locul lui Guardiola în linia de mijloc a Barçei şi de atunci nu se opreşte din alergat.

Nu a vrut să fie atacant

A ajuns la 600 de meciuri pentru catalani, are 18 trofee cucerite cu Barcelona, e campion european şi mondial cu Spania şi, pentru al doilea an consecutiv, se află pe lista nominalizaţilor la „Balonul de Aur". Campioana Spaniei i-a făcut contract până în 2014 şi îl plăteşte cu 7,5 milioane de euro pe sezon. A rămas însă un tip la fel de modest ca atunci când s-a apucat de fotbal şi refuza să joace atacant.

„Toţi vor să dea goluri, dar cineva trebuie să stea şi în spate", şi-a motivat Xavi alegerea. Iar mama sa, Maria, are un loc aparte în inima lui. Nu ezită niciodată să-i mulţumească. De curând i-a cumpărat o maşină 4X4 şi în interior i-a lăsat un bileţel: „E puţin faţă de ce ai făcut tu pentru tine. Mulţumesc mamă!".

107 meciuri la naţionala Spaniei are Xavi Hernandez, pentru care a înscris zece goluri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite