De ce a stat poliţia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea a 73 de fani după un meci de la Port Said între echipa Al-Ahly (Cairo) şi Al-Masry a şocat o lume întreagă.

Peste 1.000 de fani au fost răniţi, iar scenele vor lăsa o amprentă de neşters asupra Egiptului postrevoluţionar. Pentru că în Egipt fotbalul contează poate mai mult decât oriunde.

Fotbalul a stârnit dintotdeauna pasiuni şi nervi mari în Egipt. Derby-ul de la Cairo dintre Al-Ahly şi rivalii lor de la Zamalek este cel mai mare meci de fotbal din Africa şi a trebuit să fie ţinut pe teren neutru, pentru a neutraliza o istorie de rivalitate şi violenţă.

Când a început revoluţia, grupurile şi-au unit forţele şi au organizat şi condus multe dintre protestele din Piaţa Tah­rir. Unii analişti spun chiar că ultraşii au jucat un rol important în câteva bătălii, cheie din centrul capitalei. Nici noilor autorităţi nu le sunt foarte simpatici.

Din februarie, violenţele au continuat să afecteze meciurile. Asociaţia de Fotbal din Egipt a luat în considerare la un moment dat anularea ultimei Ligi din sezon. Multe dintre aceste violenţe au fost puse pe seama lipsei de securitate rămase după disiparea forţelor poliţieneşti ale lui Mubarak. Alţii, printre care şi Consiliul Suprem al Forţelor Armate care guvernează în prezent Egiptul, consideră că tocmai ultraşii sunt problema.

În acest context, moartea celor 73 de oameni îi va lăsa pe mulţi cu întrebarea cum de s-a putut întâmpla aşa ceva în timp ce poliţia privea. Pentru moment, Consiliul Suprem a ordonat anularea ligii, exact în momentele în care se confruntă cu cea mai gravă nesupunere civilă de la revoluţie încoace. Fanii echipei Al-Ahly au anunţat trei zile de doliu, timp în care mulţi vor ieşi pe străzi să protesteze şi să ceară răspunsuri. 

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite