Dayro Moreno şi Falcao, urmaşii lui Valderrama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dayro Moreno (stânga) şi Falcao (centru) vor juca în atacul Columbiei
Dayro Moreno (stânga) şi Falcao (centru) vor juca în atacul Columbiei

Cu fostul stelist şi cu golgheterul lui Porto în atac, Columbia visează la trofeu. Alături de Uruguay, columbienii sunt cei care pot încurca la Copa America marile favorite Argentina şi Brazilia.

Ce au în comun România şi Columbia la fotbal? Ambele naţionale n-au mai ajuns la o Cupă Mondială de 13 ani, din 1998, când de altfel s-au întâlnit în faza grupelor. La fel ca în 1994, pe „Rose Bowl"-ul american. Generaţia noastră de aur a coincis perfect cu perioada de maximă glorie a celor supranumiţi „Los Cafeteros" (bineînţeles, de la Ţara Cafelei). Valderrama, Asprilla, Rincon au speriat lumea, inclusiv pe marele Pele, dar au fost puşi la punct de tricolori. De atunci, Columbia s-a zbătut în mediocritate în aşteptarea unor alţi jucători de excepţie. „Dacă nu acum, atunci când?", se întreabă probabil fanaticii fani columbieni, privind felul în care arată naţionala lor în 2011, înainte de debutul la Copa America.

Astfel, în actualul lot, sud-americanii au nu mai puţin de 12 „stranieri" care evoluează în cele mai puternice campionate din Europa. Şef de echipă nu poate fi altcineva decât „Tigrul" Radamel Falcao, cel care a încheiat un sezon fabulos la FC Porto, cu 17 goluri marcate doar în Liga Europa, dornic de a confirma şi în tricoul naţionalei. Pe lângă Falcao, un alt columbian este indispensabil pentru gruparea lusitană. Este vorba de mijlocaşul Fredy Guarin, al cărui stil de joc te trimite imediat la catalanul Xavi.

Pasă decisivă Guarin, finalizare Falcao. Aceasta va fi reţeta principală cu care selecţionerul Hernan Dario Gomez va încerca să desfacă apărările de la Copa America. Paradoxal, un alt jucător important de la Porto, tânărul atacant de bandă James Rodriguez (20 de ani), încă n-a apucat să debuteze în naţionala mare. Ambiţiile renăscute ale columbienilor se bazează şi pe o defensivă solidă, călită în Italia şi Spania, cu veteranii Perea şi Yepes drept turnuri de control.

Dayro, „locotenentul"

În Columbia s-a discutat aprins în ultimele zile despre formula ofensivă a echipei naţionale, mai exact despre cine ar trebui să-l sprijine pe Falcao în sistemul 4-3-3. Selecţionerul Gomez a avut de unde alege, iar unul dintre "câştigători" este vechea noastră cunoştinţă Dayro Moreno. După ce a părăsit Ghencea, capriciosul atacant columbian s-a reinventat în ţara natală, la Once Caldas. A fost la un pas să ajungă în această vară la Sporting Lisabona, dar a semnat până la urmă cu o nou-promovată în Mexic, Tijuana.

Falcao, „terorizat" în tinereţe

Explozia lui Radamel Falcao Garcia, unul dintre atacanţii momentului în fotbalul mondial, are şi o explicaţie, dată chiar de tatăl columbianului. "Înainte de a forma un sportiv, este necesar să formezi o persoană. Familia are un rol esenţial, iar copiii trebuie obişnuiţi de mici cu disciplina, sacrificiul şi constanţa în muncă", a explicat Garcia senior, care a fost la rândul său fotbalist profesionist. "Falcao nu mi-a dat niciodată bătăi de cap. Când mergea la petreceri, avea o oră fixă de întoarcere acasă. O singură dată mi-a cerut voie să stea mai mult, dar i-am spus că nu se poate", a exemplificat tatăl celui cotat acum la aproximativ 30 de milioane de euro.

"Dacă nu trecem de faza grupelor la Copa America, îmi dau demisia.''
Hernan Dario Gomez selecţioner Columbia

7
goluri în 28 de meciuri a dat Falcao pentru Columbia.

PROGRAM

GRUPA A

Azi
Argentina - Bolivia, după închiderea ediţiei (Dolcesport, înregistrat la 16.30)
Columbia - Costa Rica, 21.30, DolceSport

GRUPA B

Mâine
Brazilia - Venezuela, 22.00, DolceSport
Luni
Paraguay - Ecuador, 00.30, DolceSport

GRUPA C

Marţi
Uruguay - Peru, 01.15, DolceSport
Chile - Mexic, 03.45 (DolceSport, înregistrat la 19.00)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite