David Beckham, campion ca-n filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beckham (stânga) a sărbătorit cu berea în mână
Beckham (stânga) a sărbătorit cu berea în mână

La 36 de ani, fotbalistul englez şi-a trecut în palmares titlul în MLS chiar la ultimul meci oficial pentru echipa Los Angeles Galaxy.

Aventura lui David Beckham la LA Galaxy s-a terminat cu happy-end şi cu o sticlă de Budweiser, exact aşa cum le place americanilor.
După cinci ani de poveste, cu bune şi cu rele, englezul poate primi oricând de-acum înainte rolul principal al unui film la Hollywood: la ultimul meci oficial, Beckham a cucerit titlul de campion în MLS, care îi lipsea din palmares, contribuind decisiv la golul victoriei marcat de Donovan în finala cu Houston (1-0). „Acum vreau să mă relaxez. Nu ştiu încă ce voi face în continuare. Voi lua decizia cea mai bună pentru mine şi pentru familia mea", s-a limitat să declare mijlocaşul ajuns la 36 de ani.

Printre valurile de bere vărsate în vestiar, Beckham nu şi-a putut stăpâni emoţiile, vărsând chiar câteva lacrimi, semn că există speranţe minime pentru o reînnoire a contractului scadent la finalul lui 2011. „Are trei posibilităţi: să mai stea în LA, să meargă în altă parte sau să renunţe la fotbal. Şi-a câştigat dreptul să facă ce vrea", este declaraţia antrenorului lui Galaxy, Bruce Arena, despre felul în care Beckham va pune punct fabuloasei sale cariere. În ciuda vârstei, englezul nu duce lipsă de oferte, Paris Saint-Germain şi Tottenham formulând deja propuneri concrete.

250 de milioane de dolari în cinci ani

Cert e că fostul internaţional englez va mai îmbrăca tricoul echipei din Los Angeles pentru alte două meciuri amicale dintr-un turneu asiatic programat la începutul lunii decembrie şi la care e obligat să spună „prezent" din raţiuni financiare. Practic, Beckham îşi va trece astfel în cont ultimii bănuţi dintr-o „factură" totală de aproximativ 250 de milioane de dolari, sumă câştigată începând cu ianuarie 2007, atunci când a acceptat să joace peste Ocean. Salariul de la Galaxy n-a fost unul excesiv de mare (doar 6,5 milioane de dolari pe an), grosul veniturilor sale venind însă din numeroasele activităţi comerciale în care a fost implicat. De altfel, în toţi aceşti ani, Beckham n-a lipsit niciodată din topurile celor mai bine plătiţi fotbalişti din lume, la concurenţă cu Leo Messi şi Cristiano Ronaldo.

Ce au câştigat americanii?

De partea cealaltă, beneficiile americanilor de pe urma lui Beckham sunt imposibil de estimat. Misiunea principală a starului britanic a fost popularizarea soccer-ului în State, fapt pentru care toate cele 18 cluburi-franciză din MLS vor profita în viitor. Sporturile tradiţionale din America (baschetul, hocheiul, baseballul şi fotbalul american) au acum un rival pe măsură.

„David i-a ajutat pe copii să vadă că prin soccer poţi să câştigi la fel de bine ca în alte discipline, că poţi avea o soţie frumoasă şi celebră şi că poţi să fii urmărit de paparazzi la orice pas", a declarat Will Chang, patronul clubului DC United. De asemenea, Beckham a deschis calea spre America a altor mari jucători, precum Thierry Henry. Cât despre avantajele celor de la Galaxy, e de-ajuns să amintim că în primul an cu Beckham în lot au vândut 600.000 de tricouri cu numărul 23, iar la finala de duminică au umplut stadionul cu 30.000 de fani care au creat o atmosferă incendiară.

1.000.000 de dolari pe săptămână a câştigat Beckham în cei cinci ani petrecuţi la LA Galaxy.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite