Croazieră de 90 de minute pe Bosfor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Derby-ul oraşului Istanbul se joacă între două echipe aflate pe continente diferite, Europa, respectiv Asia. Cu opt etape înainte de finalul sezonului, „Galata“ şi „Fener“ se înfruntă în meci direct, încercând să rămână în spatele liderului Bursaspor.

Pentru a realiza forţa cu care cele două combatante se vor ciocni în această seară pe Ali Sami Yen, să ne amintim ce s-a întâmplat toamna trecută, în Liga Europei. Steaua şi Dinamo, cele mai cunoscute branduri fotbalistice de la noi, n-au reuşit nici măcar un egal în „dublele" cu Fenerbahçe, respectiv Galatasaray, golaverajul general fiind şi el elocvent: 2-11. Între timp, turcii au părăsit şi ei scena continentală, concentrându-se pe cucerirea titlului de campioană, care duce direct în grupele Ligii în sezonul viitor.

În Turcia, tensiunea eternului derby parcă n-a fost niciodată atât de ridicată. Practic, sunt puse în joc orgoliile fotbalistice ale unui sezon întreg, sumele de bani imense investite de başkani, dar şi pasiunile celor două grupuri de suporteri. Astfel, pe de-o parte se vor afla „europenii bogaţi" din cartierul Galata, iar de cealaltă „clasa muncitoare" din partea asiatică a Istanbulului.

La mijloc nu vor fi doar arbitrii, ci şi strâmtoarea Bosfor, care segmentează singurul oraş din lume plasat pe două continente. În mod normal, o croazieră pe celebra „legătură" dintre Marea Neagră şi Marea Marmara durează şase ore, însă diseară şi apele se vor grăbi pentru a prinde marele meci. Se spune că rivalitatea feroce dintre Galatasaray şi Fenerbahçe a pornit de la întâlnirea din 1934.

La început se juca amical!

Ceea ce se dorea a fi încă o partidă prietenească între cele două cluburi s-a transformat într-un adevărat război, cu faulturi dure şi cu bătăi între jucători. Cei care au pierdut fazele tensionate din urmă cu 76 de ani pot vedea „reluările" din zilele noastre.

Cele mai recente exemple au fost derby-urile din 2009, ambele cu incidente (eliminări, conflicte între fotbalişti, autocare atacate cu pietre, arbitri loviţi cu obiecte aruncate din tribune). Oare ce ne aşteaptă azi?

Curiozităţi

- Stadioanele celor două echipe, Ali Sami Yen şi Şükrü Saracoglu, se află la o distanţă de doar 40 de minute unul de celălalt.
- „Cim Bom-Bom", porecla lui Galata, provine de la un cântec elveţian, „Jim, Bom, Bom", adoptat de susţinătorii „leilor" din Istanbul.
- În 1907, clubul Fenerbahçe a fost creat în secret de un grup de tineri, pentru a nu „deranja" regulile stricte ale conducerii otomane.
- După finala Cupei Turciei din 1996, în semn de victorie, antrenorul scoţian Graeme Souness a înfipt steagul Galatei la mijlocul terenului lui Fener.

Arda - Emre sau „Hagi contra Hagi"

Dincolo de încrâncenarea specifică derby-urilor Galata - Fener, meciul din această seară propune şi duelul „regizorilor" Arda Turan (foto dreapta), respectiv Emre Belözoglu (foto stânga), doi dintre cei mai talentaţi fotbalişti turci din ultimul deceniu. Pe lângă faptul că Emre şi-a început cariera la Galata, cei doi sunt „legaţi" şi de comparaţia cu „Regele" fotbalului românesc.

„Hagi este idolul meu, cel mai mare fotbalist lângă care am jucat", a spus deseori Emre, în timp ce Arda Turan este recunoscut în Turcia drept „noul Hagi", tehnicianul român fiind, de altfel, cel care l-a promovat în prima echipă a lui Galatasaray. Din păcate, Arda şi Emre nu vor evolua la capacitate maximă, din cauza unor mici probleme medicale. „Joc şi cu piciorul rupt!", a ţinut să precizeze mijlocaşul lui Fenerbahçe, semn că diseară vor ieşi scântei.

Sport
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite