Criza imobiliară atacă echipele din Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii a şapte echipe din campionatul nostru au afaceri în domeniul imobiliar, puternic afectat de criza economică.  Aceasta s-a extins şi la nivelul diviziilor inferioare, câteva cluburi desfiinţându-se deja. Gigi Becali (Steaua), Arpad Paszkany (CFR Cluj), Adrian Mititelu  (Craiova) şi Dumitru Bucşaru (Urziceni) sunt finanţatorii care ar putea avea probleme financiare în 2009.

Criza economică în general şi cea imobiliară în special vor dăuna multor oameni de afaceri care investesc în fotbal. Practic toate marile echipe din Liga I vor avea de suferit mai mult sau mai puţin.

CFR Cluj, Unirea Urziceni, Steaua, Rapid sau Universitatea Craiova sunt finanţate de oameni de afaceri puternic implicaţi pe piaţa imobiliară. Acţionarii lui Dinamo au afaceri imobiliare, cu excepţia preşedintelui Nicolae Badea.

Aflată într-o situaţie dezastruoasă în clasament, Gloria Buzău va fi lovită din plin şi de criză, întrucât afacerile finanţatorului Constantin Bucur sunt, în principal, tot în acelaşi domeniu. În ceea ce priveşte FC Timişoara, acţiunile clubului sunt deţinute de Balkan Petroleum şi de asociaţia FCU Politehnica Timişoara, iar banii vin din afacerile cu petrol, dar şi din imobiliare.

Prezenţa companiei Balkan Petroleum ar putea salva clubul, cel puţin parţial, de criză. Preşedintele clubului de pe Bega, Marian Iancu, a făcut zilele trecute o previziune sumbră: „Din punct de vedere financiar, vor fi destule cluburi care vor dispărea. Va fi din ce în ce mai greu pentru oamenii de afaceri să investească în fotbal”.

„Să se renegocieze salariile jucătorilor”

Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, nu are niciun dubiu că fotbalul va fi afectat de criză.
El crede că momentul nefast poate fi depăşit doar cu sacrificii materiale din partea fotbaliştilor: „Jucătorii trebuie să înţeleagă că nici în altă parte nu vor găsi angajamente şi trebuie să redeschidă această problemă a contractelor, să renegocieze salariile”.

Criza financiară a făcut deja victime în Liga a II-a, seria I. S-au retras deja Forex, echipă patronată de Nicolae Ţucunel şi Modelu, formaţia finanţată de Marian Miluţ. „Luăm în calcul şi varianta de a face o singură serie secundă cu 20 de formaţii”, a spus Sandu.

750
de milioane de euro este averea lui Becali, conform „Adevărul 500 miliardari“. Majoritatea afacerilor sunt în domeniul imobiliar.

65
de milioane de euro este averea lui Arpad Paszkany. El este implicat în mai multe proiecte imobiliare de anvergură.

50
de milioane de euro este averea lui Adrian Mititelu. Finanţatorul deţine zeci de hectare de teren în jurul oraşului Craiova.

image



Poli Iaşi nu mai are bani

Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a anunţat ieri că instituţia pe care o conduce nu va mai finanţa Politehnica Iaşi.

„Nu sunt de acord ca din bani publici să fie plătite salariile jucătorilor. Decât să-i dau bani lui Bâlbă să-şi ia maşină şi să gâfâie pe teren, mai bine dăm bani la alte acţiuni”. Simirad regretă finanţarea de un milion de lei acordată clubului în 2008.

Marile proiecte au fost blocate


Criza financiară a lovit în primul rând în „milionarii de carton”. Speculatorii de pe piaţa imobiliară care au scontat profituri de peste 100% sunt printre cei mai afectaţi. Adevăraţii dezvoltatori imobiliari care au semnat contracte ferme cu beneficiarii nu au de pierdut, potrivit specialiştilor.

Gigi Becali şi Adrian Mititelu au cea mai mare parte din avere investită în terenuri.

Becali a declarat public că mai are doar 2 milioane de euro, bani lichizi, în conturi. Restul averii sale constă în terenuri şi clădiri, însă specialiştii din domeniul imobiliar susţin că preţul acestora a scăzut cu până la 50%. Adrian Mititelu, patronul Universităţii Craiova, îşi desfăşoară activităţile cu precădere în domeniile cele mai afectate de criza financiară: imobiliar şi bancar.

Arpad Paszkany se poate lăuda cu foarte multe proiecte, însă cu mai nimic concret.

Polus Cluj, Polus Constanţa, Sigma Towers, ansamblul Riverfront din Piaţa Abator sau Cartierul Tineretului sunt principalele investiţii ale omului de afaceri clujean.

Însă, cu excepţia shopping center-ului clujean – vândut între timp, alături de cel din Constanţa, companiei Immoeast – toate celelalte au rămas blocate în stadiul de proiect.  (Ovidiu Marincea)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite