Cristiano Ronaldo, singur împotriva „Furiei roşii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiano Ronaldo (nr. 7), în duel cu Sergio Ramos, unul dintre coechipierii săi de la Real
Cristiano Ronaldo (nr. 7), în duel cu Sergio Ramos, unul dintre coechipierii săi de la Real

Prima semifinală de la Euro 2012 propune un duel inegal între Cristiano Ronaldo şi 11 mingicari spanioli. Totuşi, în ultimul meci dintre cele două echipe, Portugalia a distrus Spania, scor 4-0!

Geniul lui Cristiano Ronaldo poate fi de-ajuns pentru ca Portugalia să joace a doua finală de European în ultimele trei ediţii sau starul lusitan va fi sugrumat de armada spaniolă? Aceasta e întrebarea la care vom afla răspunsul în urma semifinalei sută la sută iberice dintre Spania şi Portugalia.

Fără Cristiano Ronaldo, Portugalia nu există. Nimeni la acest turneu final n-a avut mai multe şuturi pe spaţiul porţii adverse decât vedeta lui Real Madrid. Din 29 de încercări de a marca în patru partide, CR7 a dat trei goluri şi a lovit bara în alte patru rânduri, ducându-şi practic de unul singur coechipierii la un pas de finală. Capacitatea lui Ronaldo de a lua meciurile pe cont propriu va fi supusă însă astăzi testului suprem, întâlnirea cu campioana europeană şi mondială. Comparativ cu Portugalia, Spania nu stă într-o singură piesă.

Spania - cu pasele, Portugalia - cu contrele

Dacă Ronaldo e lider la statisticile individuale, „Furia roşie" n-are rival ca echipă, atunci când e luat în calcul efortul colectiv. Până acum, la Euro 2012, grupul format din Iniesta, Xavi, Ramos, Torres, Silva şi ceilalţi a avut 44 de şuturi pe poartă, adică o medie de 11 pe fiecare meci. De asemenea, armele principale ale Spaniei sunt posesia prelungită a mingii (aproximativ 60%) şi reţeaua de pase uneori plictisitoare, în timp ce Portugalia stă doar în contrele tăioase, cu Ronaldo vârf de lance. „Îi vom acorda o atenţie specială, dar nu cu marcaj individual", a recunoscut selecţionerul Spaniei.

Ultimul meci: 4-0 pentru lusitani!

Vicente del Bosque ştie reţeta anti-Ronaldo, pe care a experimentat-o cu succes în optimea de finală de la Cupa Mondială 2010, pierdută de portughezi cu 1-0. „Atunci am fost inimaginabil de trist, complet dezolat", a mărturisit ulterior Cristiano, care a avut repede prilejul revanşei, într-un amical jucat în noiembrie 2010.

Portughezii au zdrobit Spania la Lisabona, scor 4-0, într-un meci pe care Del Bosque îl consideră şi acum ca fiind cel mai slab al Spaniei din ultimii ani. Totuşi, Cristiano nu a marcat în acel meci şi nu a făcut-o niciodată împotriva Spaniei, mingea lobată la acel meci de el peste Casillas fiind împinsă în poartă de un Nani aflat în ofsaid, care i-a anulat bucuria golului.
Două „boabe"  a marcat în schimb Helder Postiga, marea absenţă a Portugaliei de azi. Accidentat la genunchi, jucătorul Zaragozei va fi înlocuit de Hugo Almeida pe poziţia de „număr 9".

Spania nu se opreşte în semifinale

Dacă va trece de Portugalia, „Furia roşie"  va ajunge în cea de-a treia finală consecutivă de turneu final, european sau mondial. Performanţa a mai fost realizată de Germania de Vest, în anii '70. În istoria ei, Spania a jucat trei semifinale de Campionat European şi de fiecare dată a ajuns în finală. În plus, are o serie impresionantă de 18 meciuri oficiale fără eşec, de la înfrângerea cu Elveţia, primul joc de la Mondialul din 2010. 
 
Barcelona - Real, varianta Euro

Un altfel de Barcelona - Real Madrid se va juca astăzi la Doneţk. Nu mai puţin de 15 jucători de la cele două mari rivale (şapte de la Real, opt de la Barca) s-ar putea afla pe teren în meciul Spania - Portugalia.

Mai mult, extrem de aşteptat va fi duelul dintre cei trei madrileni din lotul lusitanilor (Ronaldo, Pepe şi Coentrao) şi „galacticii" lui Del Bosque (Casillas, Ramos, Arbeloa, Xabi Alonso). „Pique a reuşit de multe ori să-l anihileze, atât la Barcelona, cât şi la naţională", a declarat Casillas despre Ronaldo, cei doi fiind colegi şi prieteni la Real, dar adversari astăzi.

Lusitanii, mai odihniţi

Portugalia a jucat primul sfert de finală de la Euro, având două zile în plus de odihnă faţă de spanioli. „Sunt în avantaj", spune Del Bosque, contrat imediat de Cristiano Ronaldo, jucătorul cu cele mai multe meciuri din acest sezon: „Trei zile de odihnă sunt suficiente". Per total, jucătorii spanioli au jucat 93.743 de minute în acest sezon, faţă de cele 71.173 de minute ale portughezilor.

În bătălia psihologică a „războiului" iberic, Portugalia a acuzat delegarea centralului turc Cuneyt Cakir. „Cel mai periculos jucător al Spaniei? Platini. Acest arbitru turc nu pare să fie la nivelul unui asemenea meci", a scris presa de la Lisabona.

34 de meciuri au jucat cele două echipe. Spania are 15 victorii, Portugalia, doar 7.  12 jocuri s-au încheiat la egalitate.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite