Cristian Săpunaru, fundaş FC Porto: „Pentru Neşu şi familia mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a câştigat Liga Europa, fundaşul român în vârstă de 27 de ani a luat din tribună un tricolor imprimat cu chipul fotbalistului de la Utrecht. Săpunaru a acordat un interviu pentru „Adevărul“ la finalul victoriei cu Sporting Braga, scor 1-0.

„Adevărul": E cea mai fericită zi din cariera ta de fotbalist?

Cristi Săpunaru: Normal, n-are cum să fie altfel. Pentru astfel de momente te apuci de fotbal.

Am văzut că te-ai „lipit" de Cupă, n-o mai dădeai la nimeni. Voiai s-o iei acasă?

(Râde) Da, dar nu m-au lăsat brazilienii. Erau mai mulţi ca mine. M-au alergat tot terenul. Oricum, victoria ţin s-o dedic familiei mele şi lui Mihăiţă Neşu, care trece prin momente grele.

Apropo, cum a fost cu steagul cu chipul lui Mihăiţă pe care l-ai afişat?

Îl văzusem în tribună la cineva încă din timpul meciului, iar la final m-am dus să-l iau. N-a fost ceva pregătit, eu mă gândeam să fac un tricou special, dar n-am mai reuşit.

Şi de ce ţi l-au luat cei de la UEFA­?

Nu ştiu, probabil din cauza regulilor stricte care trebuie respectate la asemenea meciuri.

În acest sezon eşti jucătorul român cu cele mai importante realizări la nivel de cluburi. Te consideri un candidat la titlul de cel mai bun fotbalist al anului?

Nu mă gândesc la aşa ceva. Eu îmi fac doar datoria, îi las pe alţii să facă aprecieri.

După atâtea trofee cu Porto, nu ai senzaţia că-ţi lipseşte ceva? Mă refer la naţională.

Am mai spus-o: la naţională cred că se creează o presiune mult prea mare şi de aceea lipsesc încă rezultatele.

Ce v-a promis preşedintele în cazul în care veţi lua şi Cupa Portugaliei şi veţi realiza „tripla" campionat-cupă-Liga Europa?

Aici nu se pune problema de prime speciale. Toate sumele de bani sunt trecute în contracte.

Urmează Liga Campionilor?

Deocamdată ne pregătim de finala Cupei de duminică. Din toamnă vom vedea ce va fi.

Cum vezi o întâlnire cu Oţelul în grupe?

Ţin să-i felicit pe cei de la Galaţi, au fost cei mai buni. Dacă vom juca împotriva lor, bineînţeles că vreau să câştig.

Dar în Supercupa Europei pe cine preferi, Barcelona sau Manchester United?

Nu contează. Oricare ar fi, sunt sigur că va fi un meci frumos.

Ştii că George Copos a fost în tribună la Dublin?

Da, şi am văzut că declarase că va ţine cu Braga. Ce să zic, eu totdeauna am rămas rapidist, pe oriunde am fost.

Probabil pentru că era invitat de preşedintele lor...

Nu mă interesează ce spune domnul Copos.

Cei de la Braga au luat foc din cauza românului

Faza din minutul 72, când Săpunaru putea primi al doilea „galben", după un fault tare asupra lui Silvio, a fost acuzată după meci de antrenorul Bragăi, Domingos Paciencia. „Sunt trist că nu am putut câştiga, dar diferenţa a fost în detalii. Acest meci a avut trei sau patru momente-cheie, cu golul lui Falcao sau acţiunea lui Mossoro care ar fi putut schimba totul. E păcat şi că arbitrul nu i-a arătat al doilea cartonaş galben lui Săpunaru, fiindcă românul ar fi trebuit eliminat", a spus Domingos după meci.

Ei au făcut din Porto „Regina Europei"

Preşedintele Pinto da Costa. Când a preluat destinele clubului, în 1982, Porto era a treia echipă a Portugaliei, după Benfica şi Sporting, şi nu avea în palmares vreun titlu european. Acum, „Dragonii" au nu mai puţin de cinci (plus două Cupe Intercontinentale)! Foarte popular printre fanii lui Porto, dar şi extrem de controversat (a fost acuzat de corupţie în 2007 şi achitat în 2009), Da Costa este supranumit „Papa", pentru influenţa sa în fotbalul lusitan.  Porto şi-a trecut în palmares alte 131 de trofee, pe secţiuni ca handbal, baschet, hochei pe role sau înot, sub conducerea sa.

Antrenorul Andre Villas-Boas. „E noul prinţ al fotbalului portughez: a venit, a văzut şi a cucerit", a scris, ieri, cotidianul „Record" despre „Noul Jose Mourinho". La doar 33 de ani şi 213 zile, Boas este cel mai tânăr antrenor câştigător al unui trofeu european. Iar felul în care a făcut-o promite o carieră strălucitoare: 14 victorii din 17 meciuri (record în cupele europene) şi 44 de goluri marcate de Porto (record pentru fotbalul portughez în cupele europene). În plus, în primul său an ca antrenor la Porto, a câştigat Supercupa, campionatul fără înfrângere (27 de victorii şi 3 egaluri) şi este la un pas de „triplă", duminică Porto jucând finala Cupei cu Vitoria Guimaraes.

Hulk şi Falcao. Cifrele celor doi vorbesc de la sine: brazilianul are 5 goluri şi 6 pase decisive, iar columbianul 17 reuşite (noul record) şi 3 pase decisive în Liga Europa. Pe tot sezonul, Hulk a marcat de 35 de ori şi a dat 24 de pase decisive (în 52 de meciuri), iar Falcao are 38 de goluri şi 8 pase de gol (în 42 de meciuri). 

52 de trofee a cucerit Porto sub conducerea lui Pinto da Costa din 1982 până acum, acesta fiind cel mai galonat preşedinte din fotbalul european.

De ce Săpunaru?

Stăpân. Încă din startul finalei, adversarul său direct, brazilianul Paulo Cesar, a fost pus la respect. De altfel, marile ocazii ale celor de la Braga nu s-au consumat pe partea dreaptă a defensivei lui Porto, apărată de român.

Atent. Pe tot parcursul partidei s-a aflat într-o permanentă colaborare (mereu cu mâna sus, dând indicaţii) cu ceilalţi „dragoni", în special cu Hulk şi Guarin, jucătorii ofensivi de pe partea sa de teren.

Patriot. Aşa cum a promis, „Săpun" a jucat în primul rând pentru România. S-a văzut acest lucru la final, când a sărbătorit cu tricolorul în mână.

Util. Fundaşul român a urcat şi în atac la toate fazele fixe ale „dragonilor". La cornere era cel care ataca mereu colţul scurt, iar la loviturile libere era una dintre ţintele preferate ale centrărilor date de coechipieri.

Norocos. „Săpun" ar fi putut termina meciul cu un sfert de oră înainte de final pentru cumul de „galbene". Şansa românului s-a numit arbitrul spaniol Velasco, cunoscut pentru faptul că dă „roşii" cu foarte mare greutate.

Adorat. Fiecare intervenţie reuşită a fostului rapidist era acompaniată de aplauze de către partea de tribună a lui FC Porto. De altfel, la final, în clipele de bucurie, fanii portughezi i-au strigat repetat numele.

Rău. În sensul bun al cuvântului. Prin stilul său de joc, agresiv în limita regulamentului, Săpunaru a oferit coechipierilor săi mai tehnici doza de nerv necesară în astfel de meciuri.

Unic. Românul a fost o pată de culoare în finala de la Dublin în „marea" de jucători portughezi şi sud-americani din ambele tabere. De altfel, în afara Portugaliei, Săpunaru a fost miercuri seară singurul reprezentant al Europei fotbalistice.

Cui i-a arătat Pereira degetul?

După fluierul de final al partidei, jucătorii lui Porto şi-au luat steagurile în spate şi au făcut turul de onoare al stadionului, în aplauzele spectatorilor. La un moment, fostul jucător al lui CFR Cluj, uruguayanul Alvaro Pereira (foto), s-a oprit, a zâmbit înspre tribuna oficială şi a ridicat degetele mijlocii de la ambele mâini! Gestul a fost imortalizat imediat de fotografi, dar nimeni nu ştie cui i-a fost adresat! Fotbalistul riscă să fie sancţionat de UEFA din cauza gestului său.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite