Craiova s-a reinventat după o amendă FIFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul din Bănie a exploatat faptul că nu a avut voie să facă niciun transfer extern. Parcursul bun al Universităţii Craiova, din acest sezon, se bazează pe infuzia de jucători din propria pepinieră.

În noiembrie 2007, FIFA ratifica o decizie a Tribunalului Sportiv (TAS), de la Lausanne, care interzicea clubului din Bănie dreptul de a mai efectua transferuri pentru un an de zile.

Totul a pornit de la un litigiu de pe vremea fostului patron, Dinel Staicu. Pentru faptul că nu a achitat la timp salariul fotbaliştilor brazilieni, Marquinhos, Edu Magri si Alexandre Negri, aceştia din urmă au depus memoriu la FIFA. Jucătorii, care nu au stat mai mult de trei luni la Craiova, şi au fost daţi afară de Staicu pe motiv că „nu purtau izmene iarna”, şi-au căutat dreptatea la TAS. Întreaga poveste s-a derulat în 2005.

Tot răul a fost spre bine

Peste numai doi ani, clubul oltean s-a trezit cu o decizie definitivă şi irevocabilă din partea FIFA, pentru nerespectarea drepturilor celor trei jucători: 180.000 de euro amendă şi un an de interdicţie la transferuri. „Moştenirea“ lăsată de Dinel Staicu a fost speculată de Adrian Mititelu, noul patron al echipei. Mititelu a fost primul care a spus că decizia TAS nu afectează clubul, pentru că politica sa este de a promova jucătorii tineri şi nu de a face transferuri pompoase.

„Avem destui tineri care abia aşteaptă o şansă pentru a confirma. Acum avem ocazia să-i folosim, să vedem de ce sunt în stare“, spunea atunci Mititelu. Declaraţia sa era privită cu scepticism, însă, în prezent, «Ştiinţa» a început să culeagă din roade. La Craiova s-a format în doi ani o echipă tânără, care vizează o prezenţă în cupele europene.

La finalul turului, Craiova era a doua echipă din Europa, ca medie de vârstă, după OFK Belgrad, cu 22,18 ani, dar prin venirile lui Şoavă, Njock şi Merlier media s-a mai stricat, dar nu depăşeşte 24 de ani.

Valeriu Găman,din „judeţean“, la naţională

În ultimele două sezoane, la Craiova, au debutat Lung jr, V. Găman, Gîngioveanu, Bărboianu, M. Costea, R. Barbu, jucători care acum au ajuns la naţionala de tineret. Găman a fost cel care a înregistrat cea mai spectaculoasă ascensiune, făcând pasul, în doar şase luni, din eşalonul judeţean la naţionala mare. În cazul său, patronul Mititelu a avut o contribuţie importantă, el fiind cel care i-a sugerat antrenorului Napoli să-l titularizeze la începutul sezonului. Aşa cum a făcut în această iarnă şi cu Mihai Costea (21 de ani).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite