Cosmin Contra, antrenor Getafe III : „Peste doi ani antrenez în Primera Division“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Contra
Cosmin Contra

Fostul internaţional a preluat formaţia a treia a clubului Getafe, dar speră ca în cel mai scurt timp să ajungă la echipa de seniori a grupării spaniole. Ca jucător, a fost cunoscut în Primera Division, dar acum, la 35 de ani, vrea să dea lovitura şi ca antrenor.

Cosmin Contra a început munca de tehnician la echipa a treia a celor de la Getafe cu un egal, 1-1, acasă cu Rayo Vallecano, iar sâmbătă a pierdut la scor, 1-5, pe terenul lui Real Madrid. Nu dezarmează însă şi spune că obiectivul lui e ca peste doi ani să ajungă la prima echipă a celor de la Getafe.

„Adevărul": Cum e să antrenezi în campionatul spaniol?

Cosmin Contra: O provocare, chiar dacă nu este vorba despre Primera, ci despre liga a treia, un fel de Divizia C la noi. Antrenez puşti de 17-18 ani şi sper ca la finalul acestui sezon să meargă câţiva dintre ei la echipa a doua a clubului.

Acesta e un obiectiv pe termen scurt. Pe termen lung ce ţi-ai propus?

Vreau ca în doi ani să antrenez prima echipă a lui Getafe. Ar fi ceva foarte frumos dacă aş reuşi să dau zece jucători la formaţia secundă şi mai apoi să am ocazia să-i folosesc la echipa mare. Ţintesc sus şi sper să am această şansă.

Răzvan Lucescu spunea că e greu pentru un antrenor român să „prindă" un contract la un club din Vest. Aşa e?

Nu e greu, e foarte greu! Răzvan avea dreptate. E dificil să ajungi să antrenezi o grupă de copii şi juniori, ce să mai zic de prima echipă. Tocmai de aceea, când a venit această ofertă, am acceptat-o fără să mă gândesc prea mult. Preşedintele lui Getafe are mare încredere în mine, m-a susţinut mult şi sunt convins că o va face şi în viitor. Sper să mă ajute şi rezultatele.

Cum a fost primul contact cu echipa?

Ei mă ştiau ca jucător, ca antrenor sunt convins că numele meu nu le spunea băieţilor ceva. Sincer, recunosc, m-am aruncat orbeşte în această treabă, nu aveam idee cum stau lucrurile în sectorul de copii şi juniori, nu ştiam ce se întâmplă la acest nivel, dar am făcut această alegere gândindu-mă la posibilităţile pe care le am pe viitor.

Poţi face o comparaţie între nivelul juniorilor de la Getafe şi cel al puştilor din România?

Nu cunosc foarte bine cum stă treaba în România. Aici, totul este pus la punct cu o precizie incredibilă. Fiecare ştie ce are de făcut. Din punct de vedere tehnic, sunt mulţi copii talentaţi la Getafe, iar nivelul campionatului e foarte ridicat. Sunt vârfurile tuturor echipelor mari din Primera.

E mai greu să lucrezi cu juniorii decât cu fotbalişti experimentaţi?

E mai greu pentru că e vorba de cu totul alte metode de lucru. Unui jucător la 25 de ani nu-i mai explici „abc-ul" fotbalului, însă unui junior da. Plus că trebuie să-i vorbeşti pe limba lui, să-l faci să înţeleagă cum trebuie să facă un lucru şi ce vrei de la el.

Ce satisfacţie e mai mare: să iei un trofeu cu echipa sau să vezi jucătorii cu care ai lucrat la loturile naţionale?

Încă nu am fost pus în situaţia de a alege deşi sper că voi avea ocazia să-mi pun problema asta. Totuşi, cred că sunt satisfacţii diferite, dar la fel de mari.

Ai avut emoţii la primul meci pe banca lui Getafe?

Nu, am trecut de faza emoţiilor, dar ca orice experienţă nouă, mi-a dat nişte senzaţii aparte.

15 e locul ocupat de echipa antrenată de Cosmin Contra în competiţia în care activează, unde sunt înscrise 16 formaţii.

La Poli n-a pierdut niciun meci

„Guriţă" şi-a început cariera de tehnician la Timişoara, întâi ca antrenor-jucător. Ulterior, a lăsat total echipamentul de joc şi a stat doar pe bancă. I-a condus pe bănăţeni în 11 etape de campionat în sezonul 2010-2011 şi a reuşit un parcurs incredibil, fiind neînvins. S-a certat însă cu patronul Marian Iancu şi a plecat de la Poli, lăsând echipa pe locul doi.

Contra ca jucător în Spania

Sezon        Echipă  Meciuri / goluri
'99-'01        Alaves        66 / 5
'02-'04        At. Madrid        34 / 0
'05-'10        Getafe        84 / 3

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite