„Cormoran“ pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerrard în 2005 după triumful din finala Ligii Campionilor cu AC Milan
Gerrard în 2005 după triumful din finala Ligii Campionilor cu AC Milan

Steven Gerrard, simbolul echipei Liverpool, a semnat un contract pe perioadă nedeterminată, care-l va ţine pe „Anfield“ până la finalul carierei şi, probabil, mult timp după ce-şi va agăţa ghetele în cui.

Pentru că Liverpool nu e în acest moment la nivelul celor de la Barcelona sau Real Madrid, nici măcar pe picior de egalitate cu cele două mari cluburi din Manchester, o ştire a trecut recent neobservată. La începutul lui 2012, oficialii grupării de pe „Anfield" i-au oferit un cec în alb celui mai exponenţial fotbalist al clubului de la Kenny Dalglish încoace. Mai exact, căpitanului Steven Gerrard, a cărui înţelegere cu Liverpool expiră în 2014, i-a fost prelungit contractul până la adânci bătrâneţi. O facilitate de care nu se bucură în acest moment nici Messi, nici Cristiano Ronaldo. Adică rămâne la latitudinea internaţionalului englez să stabilească momentul când se va retrage din activitate. Iar când o va face, va urca direct în birouri, în calitate de ambasador al „cormoranilor".

„Sunt foarte fericit. E o onoare atât pentru mine, cât şi pentru familia mea", a fost prima reacţie a mijlocaşului de 31 de ani. „De asemenea, sunt flatat de faptul că voi putea continua aici şi după ce îmi voi agăţa ghetele-n cui. Totuşi, sper ca acest moment să vină cât mai târziu, pentru că vreau să mai joc la nivel înalt mult timp de-acum înainte", le-a promis Stevie G numeroşilor fani ai săi.

Niciun titlu de campion

Contractul pe viaţă semnat de Gerrard a venit într-un moment în care starul britanic nu se află în cea mai fericită perioadă a carierei, o serie de accidentări punându-şi anul trecut amprenta asupra evoluţiilor sale. În completarea stării fizice precare, optarul lui Liverpool suferă şi la nivel mental. Motivul? Numeroasele tentative eşuate de a câştiga un titlu de campion al Angliei. De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care în fiecare perioadă de transferuri se vorbea despre o posibilă plecare a sa, ba la Chelsea, ba la Real Madrid, grupări care să-i ofere mai multe satisfacţii pe plan profesional.

Foamea de trofee a lui Gerrard e de înţeles, ultima dată când a câştigat ceva cu Liverpool fiind tocmai în 2006. Nimic nu pare să se fi schimbat nici în acest sezon, cel puţin în Premier League, unde „cormoranii" au ieşit de mult din lupta pentru titlu. „Am pierdut prea multe puncte cu echipele mici", a justificat acelaşi Gerrard parcursul slab din campionat. În schimb, Liverpool e mare favorită ca la finalul acestei luni (26 februarie) să ridice pe „Wembley" trofeul Cupei Ligii Angliei, adversară fiind o echipă de ligă secundă, Cardiff City.

Gerrard şi-a adus de multe ori fetiţele pe „Anfield“



"Pentru mine, pentru Steven şi pentru toţi fanii lui Liverpool, semnarea noului contract e o veste fantastică."
Kenny Dalglish
antrenor Liverpool

"Ştiu când va fi momentul să mă retrag. Ulterior, voi ajuta clubul şi voi fi un exemplu pentru tineri."
Steven Gerrard
mijlocaş Liverpool

O dramă l-a făcut fotbalist

Născut la 30 mai 1980, Gerrard a început fotbalul la clubul din orăşelul său natal, Whiston, unde a fost remarcat de scouterii lui Liverpool. A ajuns la juniorii „cormoranilor" la vârsta de 9 ani.

- În 1989, în tragedia de la stadionul Hillsborough, una dintre cele 96 de victime a fost verişorul său, în vârstă de 10 ani. „Joc fotbal pentru Jon-Paul" sunt cuvintele cu care se încheie autobiografia lui Gerrard, publicată în 2006. „Reacţia familiei verişorului meu m-a făcut să devin fotbalistul care sunt astăzi", a completat Stevie G.

Gerrard şi-a adus de multe ori fetiţele pe „Anfield“

În 1989, la meciul Nottingham Forrest - Liverpool, mulţi oameni au murit striviţi pe Stadionul Hillsborough  Foto: guliver getty images



- Pentru a-i forţa pe cei de la Liverpool să-i ofere un contract permanent, la 14 ani a dat probe la Manchester United, marea rivală a grupării de pe „Anfield".

- 2005 a fost cel mai bun an din cariera sa, câştigând Liga Campionilor cu Liverpool şi terminând pe locul trei în ancheta Balonului de Aur.

- În 2007 a fost implicat într-un accident de circulaţie, lovind cu maşina un biciclist în vârstă de 10 ani care i-a tăiat calea. Gerrard l-a vizitat la spital şi i-a oferit cadou o pereche de ghete semnate de Wayne Rooney, fotbalistul preferat al băiatului.

- Tot în 2007 s-a căsătorit cu modelul britanic Alex Curran, cu care avea deja două fetiţe, Lilly-Ella şi Lexie. Catolici practicanţi, soţii Gerrard şi-au denumit a treia fetiţă Lourdes, născută în noiembrie 2011, după cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume.

În 1989, la meciul Nottingham Forrest - Liverpool, mulţi oameni au murit striviţi pe Stadionul Hillsborough  Foto: guliver getty images

Un cuplu fericit: Steven Gerrard şi Alex Curran



- În decembrie 2008, a fost arestat pentru o noapte de poliţia britanică, fiind acuzat alături de alte cinci persoane de o agresiune produsă într-un bar din Southport. În aprilie 2009, cazul a fost închis, iar Gerrard declarat nevinovat.

- Anul trecut a apărut în filmul „Will", o dramă în care un fan de 11 ani al lui Liverpool fuge de acasă şi traversează Europa pentru  a asista la finala Ligii Campionilor din 2005, câştigată de „cormorani" la penalty-uri cu AC Milan, după ce italienii conduceau la pauză cu 3-0. ;

E golgheter în finale

Steven Gerrard şi-a atras simpatia celebrei tribune „The Kop" de pe „Anfield" atât prin devotamentul arătat pe teren, cât şi cu golurile sale, de multe ori decisive şi aducătoare de lauri. Astfel, deşi postul său e cel de mijlocaş, ori ofensiv, ori defensiv, Gerrard a intrat în 2006 în istoria fotbalului britanic, fiind primul jucător care a marcat în finalele Cupei Angliei, Cupei Ligii Angliei, Cupei UEFA şi Ligii Campionilor.

10 trofee a câştigat Steven Gerrard cu Liverpool în perioada 1998-2012.

570 de apariţii în tricoul lui Liverpool a bifat Steven Gerrard, reuşind să marcheze de 145 de ori.

19 goluri a marcat Gerrard pentru naţionala Angliei în 89 de selecţii începând cu anul 2000.

Un cuplu fericit: Steven Gerrard şi Alex Curran
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite