Constantin Iacov: „Îl voi doborî pe Mircea Sandu. E un om fără suflet!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Iacov: „Îl voi doborî  pe Mircea  Sandu. E un  om fără suflet!“
Constantin Iacov: „Îl voi doborî pe Mircea Sandu. E un om fără suflet!“

Iacov crede că „Naşu“ s-a folosit de oameni pentru a-şi atinge scopurile şi că norocul lui a fost generaţia de excepţie de la naţională.

Constantin Iacov e prima persoană care îşi anunţă candidatura la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal. Alegerile vor avea loc la finalul lunii aprilie 2010. Fost conducător la FC Naţional, acesta propune „schimbarea mafioţilor cu o echipă nouă, tânără, capabilă, care să fie sincronizată cu cerinţele anului 2009”.

La doar 38 de ani, probabil cu entuziasmul specific tinereţii, Iacov propune înlocuirea actualului preşedinte şi schimbarea unui sistem care de 20 de ani pare atât de înfipt încât nimic nu-l poate disloca. „Îl voi învinge pe Mircea Sandu! Apoi, va fi mai uşor decât ne închipuim să începem un drum nou“, ne anunţă Iacov.

„Adevărul“: Lumea nu vă dă vreo şansă. Unii chiar râd de dumneavoastră...

Constantin Iacov:
Foarte bine. Vedem însă cine râde la urmă. Important e şi cine râde... Cei care merg pe la DNA şi sunt audiaţi în diverse dosare pot da lecţii de moralitate?

Nu ştiu.

Gândiţi-vă că avem la FRF un sistem corupt, în care se umblă cu sacoşele şi cu genţile prin birouri. Avem la vestita federaţie o amendă venită de la UEFA de 250.000 de euro în cazul licenţierilor. Eu am auzit că un personaj din FRF a fost chemat şi ameninţat de un oficial LPF să dea licenţa unei echipe de Liga I... Am înţeles că-l cheamă Duru...

Îl ştim. Faceţi afirmaţii foarte grave.

Da. La fel, tot am auzit, că autorităţile s-au sesizat şi că s-ar putea să asistăm, din nou, la nişte arestări.

Aţi afirmat că dacă veniţi la FRF îi cedaţi locul lui Hagi, dacă acesta va fi de acord. De ce nu i-l cedaţi lui Gică Popescu?

E o diferenţă. Popescu este sub anchetă penală, a trebuit să ducă nişte bani înapoi la un transfer. Are probleme penale, nu poate candida, e clar.

Dar şi-a recunoscut vina şi a dus banii înapoi la FISC.

Corect. Dar dacă eu jefuiesc o bancă acum, iar mâine le dau banii înapoi... Cumva mi se retrage titulatura de infractor? Nu. Atunci Gică Popescu nu poate scăpa de ceea ce a comis, respectiv de infracţiunile de care este judecat. Procesul este, e adevărat, în curs, nu e o decizie. Aşa şi Prunea poate să spună la fel, dar FRF l-a suspendat. Cred că aici Mircea Sandu a procedat corect.

Parcă eraţi prieten cu Prunea.

Da. Sunt şi cu el şi cu Lupescu. Cu amândoi m-am certat tot din cauza lui Sandu. Le‑am zis să aibă grijă şi să nu facă prostii. Prunea a făcut şi suferă. I-am zis şi lui că a greşit. Le-am transmis din 2006 că trebuie reformat sistemul şi nu prea m-au ascultat.

Programul lui Iacov

- Numirea lui Hagi în funcţia de preşedinte de onoare, cu unele atribuţii de decizie pe zona de internaţional
- Restructurarea ligii secunde într-o singură serie şi creşterea numărului de juniori în primul 11 de la unul la trei jucători
- Schimbarea structurii CCA şi numirea unui nou preşedinte
- Comisiile LPF trec la FRF.
- Schimbarea organigramei FRF şi reduceri de personal. De asemenea, limitarea numărului de mandate la două pentru fiecare şef al FRF

„Mitică Dragomir a jucat la echipa puşcăriaşilor“

Dumitru Dragomir susţine că nu puteţi candida la şefia FRF fiindcă nu aţi jucat la echipa naţională.

image

Dragomir a stat şapte luni în arest în 1990  Foto: Adevărul



(râde) Dar el unde a jucat? În celulă, la echipa puşcăriaşilor? Să fim serioşi, astea sunt idei de miliţian de la sat… Preşedinţii de federaţii din toată Europa unde au evoluat? Surkis de la ucranieni sau Villar de la spanioli au jucat undeva? Mitică simte că se află pe marginea prăpastii şi dă din aripi aiurea… I-a venit vremea să ne lase. Am auzit că e un singur laptop în toată clădirea Ligii şi el vorbeşte că face reforme. Noroc cu Lupescu pe la FRF că şi ăia erau vai de mama lor… Atenţie, vorbim de anul 2009 şi la LPF sunt caiete lipite cu scoci şi creioane… Încurcă şi cartonaşele galbene, noroc cu presa că-i mai scoate din rahat!

Am avut multe arestări în ultimul timp. Mulţi spun că dumneavoastră i-aţi dat în gât pe la DNA. Repet, aşa se spune în lumea fotbalului.

Toţi mă acuză că sunt turnător. Dar când presa, unii ziarişti, au scris de blaturi, tot turnători erau şi ei? Adică dacă vrem să curăţim fotbalul, suntem nişte turnători nenorociţi? Nu mă interesează ce cred ei, eu vreau un fotbal sănătos. Apropo, aţi dat un e-mail la UEFA cu bannerul ăla mizerabil afişat de câţiva fani stelişti. Am văzut la TV că şi dumneavoastră sunteţi tot turnător, a zis-o un ins de pe la Steaua. E jalnic. Vrem lucruri pozitive, să nu mai fie mizerii şi suntem turnători… (îşi pune mâinile în cap).

Victor Becali spune să candidaţi la şefia DNA, nu la FRF…

Nu mă interesează individul. Eu vreau să demolez un sistem întreg, nu doar să-l dau jos pe Mircea Sandu. El nu are suflet, el s-a folosit de toată lumea. De la Mircea Pascu, de Ion Crăciunescu, de Cristian Bivolaru, până la cine vreţi. El a avut un singur mare noroc: a avut o generaţie de excepţie care l-a ţinut în scaun. Vă aduceţi aminte în 2005 că promitea cinci mari stadioane? Le vedeţi? Eu nu văd nimic sau poate sunt eu miop.

Ce măsură veţi lua la nivelul ligilor secunde? Multe voturi vin de acolo.

Voi propune ca pentru fiecare jucător care pleacă de la C la A sau de la B la A, clubul din liga inferioară  să primească 10.000 de euro, indiferent de cum pleacă fotbalistul, liber de contract sau pe bani. Trebuie să fie o îndemnizaţie. Ştiţi care este efectul? Cluburile mici vor căuta să găsească talente pentru echipele mari. Tactica e simplă.

Mircea Sandu cheamă şefii de la Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) şi preşedinţii de club la câte un şpriţ la Mogoşoaia. Dumneavoastră ce le oferiţi?

Nimic. Beau o cafea cu ei, dar o plătim nemţeşte. Eu le promit că nu o să mai depună memorii la FRF, că lucrurile vor fi clare, că nu‑i va fura nimeni. Vine un om de la Baia Mare şi un ins de la o comisie îi spune la mişto că documentaţia e incompletă. Omul ăla a mers toată noaptea cu trenul la clasa a doua ca să rezolve o problemă şi cei de la FRF îşi bat joc de ei. Aceşti oameni îmi vor aduce voturi, ei sunt masa nemulţumiţilor.

Momente-cheie în FRF după decembrie 1989

- 4 ianuarie 1990  Şedinţă-fulger de cinci minute la sediul Ministerul Tineretului şi Sportului: Mircea Angelescu anunţă demiterea lui Mircea Pascu de la FRF şi numirea lui Mircea Sandu ca secretar general.
- 13 februarie 1990  Primele alegeri libere: Mircea Pascu câştigă cu 199 de voturi. Andrei Rădulescu, preşedintele provizoriu, adună abia 43 de voturi. Mandatul e de patru ani, dar ţine pînă după „Coppa del Mondo” după manevre de culise.
- 9 august 1990  Alegeri cu scântei, aprig contestate: câştigă Mircea Angelescu preşedinte de onoare la mustaţă în faţa lui Mircea Pascu, scor 50-46, dar trebuiau să fie 200 de delegaţi. Mircea Sandu devine preşedinte executiv. Se spune că ar fi votat şi femeile de serviciu pentru a ieşi „Naşu”, în timp ce unii dintre delegaţi n-au fost chemaţi la vot!
- 12 aprilie 1991  Se recunoaşte ieşirea FRF de sub tutela MTS, federaţia devenind persoană juridică de drept privat
- 28 ianuarie 1994  Mircea Sandu, candidat unic reales
- 5 mai 1996  Vot de încredere pentru Mircea Sandu, 235 din 272 de delegaţi
- 23 februarie 1998  Mircea Sandu, reales fără a avea contracandidat
- 20 decembrie 2002  Mircea Sandu, reales fără adversar
- 21 noiembrie 2005  Mircea Sandu – Gică Popescu, scor 187-102, un vot a fost anulat.

„Crăciunescu e corupt“

În Liga I arbitrează mai mult străini.

image

Ion Crăciunescu (stânga) se află în relaţii bune cu Ioan Becali 



Mare greşeală! În loc să-i ducem la şpriţuri prin Antalya, mai bine îl plăteam pe Pierluigi Collina să vină o lună la Bucureşti, să facem training cu arbitrii tineri. 

L-aţi readuce pe Crăciunescu la noua CCA?

Nu. Nu înlocuiesc o corupţie cu alta. Dacă omul ăsta e susţinut de verii Becali sau de familia Becali şi de Chivorchian, am garanţia că e om cinstit? Eu nu cred, aşa că nu intră în calculele mele.

Sunteţi cel care l-a adus pe Bergodi în România.

Îl ştiam pe Renzo Rossi din anul 1991. El era în legătură cu Bergodi, l-am adus repede în Cotroceni. Ce m-a surprins la el a fost că nu am vorbit la prima întâlnire de bani, abia după vreo zece zile. Văzuse două DVD-uri cu echipa în meciurile precedente, a dat drumul la antrenamente şi am bătut Dinamo cu 2-1. La primul antrenament, jucătorii mi-au zis că îi ştia după nume şi nu înţelegeau de unde. Bergodi se informase, ştia tot de echipă. Are caracter şi a demonstrat şi la Steaua. Nu poate fi călcat în picioare.

Poate îl luaţi la FRF ca antrenor la vreun lot de tineret…

Nu voi lucra la Casa Fotbalului cu străini. Vor fi doar români, tineri pregătiţi, nu iau în calcul această variantă.

Dacă vreun angajat de la FRF face o prostie, îl duceţi la detectorul de minciuni, aşa cum aţi făcut cu jucătorii Naţionalului?

Nu. Aici e mai simplu: le desfac contractul de muncă, la fotbal au tot felul de clauze la care nu poţi face nimic.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite