Colţul românesc din vestul Vienei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restaurantul Delta Dunării (Donau Delta) este locul de întâlnire preferat pentru românii din capitala Austriei De aproape cinci ani, românii din Viena se întâlnesc la restaurantul unui

Restaurantul Delta Dunării (Donau Delta) este locul de întâlnire preferat pentru românii din capitala Austriei

De aproape cinci ani, românii din Viena se întâlnesc la restaurantul unui teleormănean, singurul cu specific tradiţional din capitala Austriei.

Dorul de casă îi uneşte pe românii plecaţi departe de ţară şi de cei dragi. De la această idee a pornit şi Dorel Şerbănescu, un român stabilit de aproape 20 de ani în Viena, în momentul în care s-a decis că ar fi bine să-şi deschidă un local cu specific tradiţional.

Un restaurant în care să-i vină toţi compatrioţii săi şi nu numai. În timp, "Donau Delta" a devenit punctul de întâlnire preferat al românilor care stau în capitala austriacă. Situat în partea de vest a oraşului, la mai puţin de jumătate de oră de zona centrală, localul este decorat cu tot felul de obiecte tradiţionale româneşti.

Specificul restaurantului se poate observa din stradă: are la intrare un mare steag tricolor, iar pe partea laterală a clădirii este scris următorul mesaj: "Mâncare gustoasă ca la mama acasă". Interiorul stabilimentului este mobilat în stil rustic, iar pereţii - "tapetaţi" cu fotografii ale personalităţilor care i-au trecut pragul.

Poze cu artişti şi sportivi pe perete

La loc de cinste stau pozele cu artiştii Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Tamara Buciuceanu, Constantin Cotimanis sau antrenorul Stelei, Marius Lăcătuş.

"Eu ţin cu Steaua şi mă mândresc cu poza asta", ne-a mărturisit Loredana Radu, una dintre româncele care lucrează la "Donau Delta", în timp ce ne-a dus către bar unde avea o şapcă cu însemnele echipei din Ghencea. "Eu ţin cu Dinamo, dar nu contează asta foarte mult. Aici toţi ţinem cu România", a intervenit colega ei, Cristina.

Pe perioada participării echipei naţionale la turneul final din Austria şi Elveţia, românii din Viena le-au făcut galerie "tricolorilor", urmărind partidele proiectate pe un panou imens. "A fost nebunie mare aici când au avut băieţii meciuri.

Toţi au venit pregătiţi cu fulare, tricouri ale României, eşarfe, steaguri... De toate. A fost foarte frumos. Păcat că nu au mers băieţii mai departe, mai ales că jucau chiar aici, la Viena", a povestit Cristina.

Mămăliga şi sarmalele, preferatele străinilor

Restaurantul nu este frecventat doar de români, ci şi de austrieci sau turişti străini dornici să încerce preparatele noastre tradiţionale. "Vin mulţi localnici dar şi germani, italieni, elveţieni... Au învăţat să ceară mămăliguţă, salată de vinete, mici, sarmale sau palincă. Sunt foarte mulţumiţi de ceea ce găsesc la noi", precizează tânăra.

Localul stă la dispoziţia tuturor celor care vor să sărbătorească evenimente importante:" Organizăm botezuri, nunţi, mese festive pentru aniversări, majorate. Oricum petreceri ca ale românilor, nu se văd pe nicăieri".

"A fost nebunie mare aici când au avut băieţii meciuri. Toţi au venit pregătiţi cu fulare, tricouri ale României,
eşarfe, steaguri...De toate. A fost foarte frumos.
Cristina, chelneriţă Donau Delta

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite