Cluburile fentează impozitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluburile fentează impozitele
Cluburile fentează impozitele

ANAF susţine că grupările din Liga I se eschivează de la plata taxelor încheind cu jucătorii convenţii civile în locul contractelor de muncă. ANAF a reacţionat la acuzele preşedintelui LPF, Dumitru Dragomir, care susţine că instituţia amintită intenţionează să mărească taxele „printr-un abuz“.

Dragomir a ameninţat că grupările din Liga 1 vor boicota startul campionatului, dacă ANAF va obliga cluburile să plătească impozitele jucătorilor conform Codului Muncii.

„Vor să ne jupoaie, să ne aducă de la 16 la sută la 68 la sută“, a tunat Mitică.

ANAF-ul  a reacţionat, precizând că sportivii nu pot fi angajaţi pe convenţii civile, pentru că acestea se încheie, conform legii, doar pentru activităţi ocazionale, conjuncturale şi uneori urgente.

Or, fotbaliştii nu „prestează servicii“ din când în când, nu sunt electricieni chemaţi să rezolve o problemă la stadion sau şoferi de autocar care aduc echipa de la aeroport.  ANAF consideră că activitatea sportivilor nu este una „ocazională“, şi, în consecinţă, jucătorii trebuie să fie angajaţi cu contracte de muncă, iar cluburile ar trebui să plătească, pe lângă salarii, şi contribuţii sociale şi impozite pe venit.

„Diferenţa de încadrare are efecte mari în ceea ce priveşte nivelul de impozitare“, se arată în comunicatul ANAF. De asemenea, Fiscul consideră activităţile fotbaliştilor drept „dependente“, nu independente, astfel că sportivii trebuie încadraţi corespunzător.

Cluburile „merg“ pe Legea Sportului

Măsura invocată de ANAF va creşte semnificativ cheltuielile cluburilor şi ar putea afecta şi salariile jucătorilor, dacă oficialii echipelor le vor cere să renunţe la o parte din bani pentru a acoperi taxele. Oficialii echipelor au reacţionat dur, considerând că Legea Sportului este cea care ghidează activitatea cluburilor.

Şi, conform unei prevederi din decembrie 2005, cluburile pot încheia contracte civile cu fotbaliştii. “Un sportiv nu poate demisiona, sancţiunile financiare nu se dau după Codul Muncii. Se încearcă un abuz fiscal”, spune şeful dinamovist Nicolae Badea.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite