Cine pune mâna pe banii din Liga Campionilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

32 de echipe reiau de astăzi lupta pentru trofeul suprem al Ligii Campionilor, dar mai ales pentru sutele de milioane de euro puse în joc în fiecare an de UEFA. Conform ultimului raport financiar al UEFA, cele 32 de echipe care au participat în ediţia trecută a Ligii Campionilor, începând cu faza grupelor, au împărţit 750 de milioane de euro.

Cele mai mari cluburi de fotbal, cei mai buni fotbalişti şi antrenori şi cele mai mari premii în bani. În două cuvinte, Liga Campionilor, competiţia unde spectacolul este garantat, revine de azi în forţă, în exclusivitate în România la TVR 1 şi Dolce Sport. Duelurile se anunţă mai interesante ca niciodată, atât prin prisma echipelor aliniate la start, cât mai ales datorită sumelor de bani puse în joc de UEFA. Cele 32 de echipe care au participat sezonul trecut din faza grupelor în această competiţie au împărţit un fond de premiere de aproape 750 de milioane de euro.

„Masa bogaţilor" a fost întinsă pentru al şaselea an consecutiv şi echipelor de club româneşti, ultimele trei participări fiind automate. CFR Cluj, alături de campioana Ligii 1 din acest sezon vor fi cel mai probabil ultimele echipe din România care vor beneficia de participarea garantată de titlul de campioană în grupele celei mai spectaculoase competiţii inter-cluburi a lumii. Astfel, de-abia peste doi ani, când teoretic vom relua corvoada preliminariilor, vom începe să regretăm parcursul dezamăgitor din ultimele campanii europene. Asta deoarece, conform ultimei ediţii a raportulului financiar UEFA (pentru sezonul 2009-2010), Unirea Urziceni a încasat pentru parcursul din sezonul trecut 17,7 milioane de euro. Cea mai mare sumă de bani acordată de forul continental ca bonus de performanţă şi cotă din market-poll, de aproape 49 de milioane de euro, i-a revenit campioanei Inter.

Lupta pentru coeficient

Cum România a revenit în acest an în „lumea a treia" a fotbalului continental, din şase reprezentante posibile rămânând cu două împărţite egal între cele două competiţii UEFA, orice punct adus de CFR Cluj sau de Steaua contează enorm pentru coeficientul de ţară. Ardelenii pornesc cu un avantaj în sensul că UEFA acordă un bonus de patru puncte fiecărei echipe calificată în faza grupelor în Liga Campionilor. Acestora li se adaugă desigur punctele acumulate în preliminarii (1 punct victoria, 0,5 puncte egalul, dar nu este cazul CFR-ului) şi punctele obţinute de fiecare echipă mai departe, din faza grupelor. Astfel, o victorie este recompensată de forul european cu două puncte, iar un egal cu un punct în calculul coeficientului. Din ediţia trecută a Ligii Campionilor, UEFA acordă un bonus suplimentar de 4 puncte pentru calificarea în faza optimilor, precum şi câte un punct pentru calificarea în optimi, sferturi, semifinale şi finală.

Al doilea an cu TVR

TVR 1 şi TVR HD vor avea pentru al doilea an consecutiv prima opţiune privind transmiterea meciurilor din Liga Campionilor. Partidele vor fi precedate şi urmate de programe speciale, cărora li se vor adăuga rezumatele fiecărei etape. Totodată, site-ul www.tvr.ro/ucl va oferi informaţii actualizate despre meciurile din Ligă.

Românii din Liga Campionilor

Jucător-Echipa

Cristi Chivu - Inter Milano
Ciprian Deac - Schalke 04
Giani Kiriţă - Bursaspor
Bogdan Lobonţ - AS Roma
Mircea Lucescu - Şahtior
Răzvan Raţ - Şahtior
* Pena (Roma) şi Alibec (Inter) nu au fost incluşi pe lista UEFA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite