Chivu, salvat de doctorul lui Inter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Chivu (stânga) va putea sări la cap fără emoţii după ce va fi recuperat complet
Cristi Chivu (stânga) va putea sări la cap fără emoţii după ce va fi recuperat complet

Intervenţia promptă a lui Franco Combi, medicul de la Inter, i-a salvat viaţa lui Cristi. Căpitanul naţionalei nu va purta cască şi va fi recuperat total peste câteva luni. Dacă doctorul echipei, Franco Combi, nu ar fi solicitat imediat o tomografie pentru a evalua gravitatea accidentării, fotbalistul ar fi putut suferi complicaţii foarte grave.

Medicul lui Inter: "Chivu nu va avea nevoie de cască!"

Kolarov, înlocuitorul lui Chivu?

Chivu a fost în cele din urmă operat cu succes de echipa de medici condusă de doctorul Sergio Turazzi, dar consecinţele accidentării sale puteau fi mult mai grave, dacă momentul ar fi fost tratat cu superficialitate de către medicii lui Inter.

O spune un alt specialist italian, Giovanni Broggi, şeful Departamentului de Neurochirurgie al Institutului Naţional de Neurologie „Carlo Besta" din Milano.

„Statistic, traumele epidurale ca aceea suferită de Chivu au o rată ridicată a mortalităţii pentru că nu sunt bine înţelese. Din fericire, doctorul Combi (n.r. doctorul lui Inter) a apreciat corect trauma şi a solicitat imediat efectuarea unei tomografii", a declarat Broggi pentru „Gazzetta dello Sport". În plus, Chivu nu a fost ridicat niciun moment şi a fost transportat imediat la spital.

Vindecare totală în trei luni

„Este imposibil de prezis perioada de recuperare, dar fără îndoială Chivu va putea reveni pe teren poate chiar mai devreme de încheierea sezonului", a adăugat specialistul italian, care este de părere că românul nu va avea nevoie de o cască de protecţie similiară celei purtate de portarul ceh Petr Cech la Chelsea.

„Dacă pentru reconstrucţia craniului ar fi fost necesare plăci de metal, de exemplu, perioada de recuperare ar fi fost mai mare. În cazul lui Chivu s-a folosit însă osul acestuia, ceea ce pentru un tânăr în putere înseamnă o vindecare totală în cel mult trei luni de zile. Poate doar la nivel psihologic, dar orice fel de protecţie este inutilă, deoarece osul va fi complet vindecat", a concluzionat Giovanni Broggi, care a încheiat cu o glumă interviul acordat „Gazzettei": „Chivu va putea lovi câţi dovleci va dori".

"Chivu ar putea reveni pe teren mai devreme de închiderea sezonului. Nu va avea nevoie de o cască precum cea a lui Cech. Ţ
Giovanni Broggi
medic neurolog

Exemplul trist al unui schior italian

Un exemplu concret de reacţie întârziată din partea medicilor a fost dat tot de doctorul Giovanni Broggi, care şi-a amintit de moartea lui Leonardo David, un schior italian care a decedat în urma unei traume epidurale.

La 3 martie 1979, acesta a căzut la câţiva metri de linia de finiş a unei curse din cadrul etapei de Cupă Mondială disputată la Lake Placid şi s-a lovit puternic la cap, stând cinci ani în comă înainte de a deceda.

„Săracul Leonardo David a murit din cauză că medicii nu şi-au dat seama de trauma epidurală. Adevăratul risc aşadar este de moment", a mai spus Broggi.

A fost sunat de selecţioner

De soarta lui Chivu s-a interesat şi primarul Veronei. Flavio Tossi l-a vizitat pe Cristi şi a declarat că acesta i-a mărturisit că „se află în salon cu fani ai echipelor AC Milan şi Juventus, care îl tratează cum nu se poate mai bine".

Chivu a fost sunat şi de Lucescu jr, care ar putea să-i facă o vizită la spital.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite