CataSTROFA victoriei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zambia e noua regină a Africii
Zambia e noua regină a Africii

Zambia e noua regină a Africii, răzbunând în cel mai dulce mod nefericitul accident aviatic din 1993 petrecut chiar la Libreville, locul finalei câştigate la penalty-uri (8-7) cu ivorienii lui Drogba.

Când a decolat din Libreville (Gabon) în urmă cu 19 ani, naţionala Zambiei avea programată o escală de o noapte la Abidjan, capitala Coastei de Fildeş, după care, a doua zi, şi-ar fi continuat drumul spre Senegal pentru un meci din preliminariile Cupei Mondiale. Destinul a făcut ca în 2012 zambienii să câştige în premieră Cupa Africii, cea mai importantă competiţie de pe Continentul Negru. Unde? Tot la Libreville, pe un stadion aflat la câţiva kilometri de locul tragediei aviatice din 1993, când 18 fotbalişti ai „Gloanţelor de Cupru" au sfârşit în apele Oceanului Atlantic. 

„In memoria ’93. Acum jucaţi acasă“, a fost mesajul afişat de jucătorii zambieni la finalul meciului cu Coasta de Fildeş



În transă la penalty-uri

În mod normal, o naţională africană cu doar doi jucători legitimaţi în Europa, la echipe modeste precum Young Boys (Elveţia) şi Ural Oblast (liga a doua din Rusia), ar fi fost spulberată de constelaţia de vedete a Coastei de Fildeş, călite prin campionatele tari din Occident.

Drogba de la Chelsea, fraţii Toure de la Manchester City şi Gervinho de la Arsenal au avut însă picioarele legate, ratând inclusiv de la punctul cu var. La penalty-urile de departajare, tensiunea era atât de mare încât zambienii intraseră în transă, simţind apropierea victoriei. Astfel se explică nenumăratele închinăciuni ale jucătorilor aflaţi la centrul terenului sau pe margine, precum şi felul în care fundaşul Sunzu a bătut penalty-ul decisiv, bombănind indescifrabil.

„Elefanţi" blestemaţi

Majoritatea starurilor din Coasta de Fildeş au trecut sau sunt în apropierea vârstei de 30 de ani, însă până acum n-au realizat nimic în tricoul naţionalei.

De altfel, aceasta a fost a doua finală de Cupa Africii pierdută la penalty-uri de Drogba şi compania după cea din 2006 cu Egipt. Norocul „elefanţilor" e că, peste numai un an, Cupa Africii se întoarce. În ianuarie 2013 va fi o ediţie de tranziţie în Africa de Sud pentru ca turneul final să se mute în anii impari. 

„In memoria ’93. Acum jucaţi acasă“, a fost mesajul afişat de jucătorii zambieni la finalul meciului cu Coasta de Fildeş



Cărat în braţe de selecţioner

Bucuria de final a zambienilor a produs un alt moment de maximă emoţie. Astfel, incapabil de a ajunge pe propriile picioare la locul unde sărbătoreau colegii săi, fundaşul Joseph Musonda (accidentat şi schimbat în minutul 11 al meciului) a fost luat şi purtat în braţe de charismaticul selecţioner al Zambiei, Herve Renard.

ADVIMA20120213_0656



Echipă construită de Bonetti

Dario Bonetti, fostul antrenor al lui Dinamo, are şi el un rol important în acest succes istoric al Zambiei. Italianul a fost selecţionerul „Gloanţelor de Cupru" în preliminariile Cupei Africii, fiind însă demis inexplicabil la câteva zile după ce reuşise calificarea. De altfel, Bonetti a rămas în conflict cu oficialii zambieni, solicitând la FIFA despăgubiri de ordin financiar. „Eu am construit această echipă timp de 16 luni", ne-a declarat Bonetti în urmă cu o săptămână.

2 finale ale Cupei Africii mai jucaseră zambienii în istorie, ambele pierdute, în 1974 şi 1994.

Zambia 0 (8)

Cărat în braţe de selecţioner

Mweene - Nkausu, Sunzu, Himonde, Musonda (Nyambe 11, F. Katongo 74) - Lungu, Sinkala, Chansa, Kalaba - C. Katongo, Mayuka.

Antrenor:  Herve Renard.

Coasta de Fildeş 0 (7)
Barry - Gosso, K. Toure, Bamba, Tiene - Zokora (Konan Ya 75), Tiote, Gervinho, Y. Toure (Wilfried 87) - S. Kalou (Gradel 63), Drogba.

Antrenor: François Zahoui

Au ratat la penalty-uri: Kalaba / K. Toure, Gervinho
Stadion „D'Angondje" (Libreville): 40.000
Arbitru: Diatta Badara (Senegal)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite