Câştigat pentru fotbal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câştigat pentru fotbal!
Câştigat pentru fotbal!

Director sportiv la Arieşul Turda, Adrian Şomlea a rămas fără piciorul drept în 1996. Acum 13 ani, la 27 septembrie 1996, un caz neobişnuit a zguduit sportul românesc. Un fotbalist s-a accidentat pe teren şi la scurt timp a rămas fără un picior. 

La 23 de ani, Adrian Şomlea, atacantul echipei Cimentul Turda, a suferit o accidentare teribilă, într-un meci de liga a patra, care avea să-i afecteze întreaga viaţă. Un adversar i-a provocat o dublă fractură de tibie şi peroneu. De pe terenul de joc a ajuns direct pe patul spitalului, unde a fost imediat operat.

Citiţi şi:


Aparent, o intervenţie chirurgicală extrem de grea, dar care nu avea de ce să-i pună în pericol viitoarea carieră de fotbalist. Zilele treceau şi viaţa lui Şomlea începea să se transforme într-un calvar. Piciorul îi arăta din ce în ce mai rău şi septicemia se instalase deja, punându-i în pericol chiar viaţa. După ce a apărut cangrena, a fost nevoie de cinci operaţii, ca în cele din urmă să rămână fără piciorul drept.

Şomlea l-a acuzat în primă fază pe medicul Dan Lucaciu, cel care l-a tratat, dar acesta a fost găsit nevinovat de Colegiul Medicilor. „A fost vorba de o neglijenţă, pentru că nu trebuia să se ajungă în stadiul în care să-mi fie amputat piciorul. Eram în formă, eram golgheterul echipei şi, ca orice tânăr de 23 de ani, mă visam pe culmile gloriei. Mă gândesc că adversarul nu a vrut nici el să intre atât de tare, dar nu mi-ar plăcea să mă reîntâlnesc cu el. Nu cred că are vreun sens. Singura problemă a fost la medicul care m-a tratat, dar cazul s-a prescris şi nu mai am cum să insist pe acest lucru”, spune acum Şomlea.

Îşi repară singur proteza

image

Familia l-a ajutat pe Adrian să treacă peste necazuri 



Mihaela, soţia lui Adrian, era însărcinată în ultima lună cu Dragoş-Adrian, fiul familiei Şomlea. Aceasta îşi aduce aminte cu durere despre momentul în care a aflat de tragicul accident pe care l-a suferit soţul ei. „La început nu au vrut să-mi spună ce s-a întâmplat, ca să nu am complicaţii la naştere. Fratele meu era coleg de echipă cu Adi şi, când l-am văzut că vine cu hainele lui, am rămas stană de piatră. După ce am aflat, am ajuns direct la maternitate şi a doua zi am născut. Au apărut complicaţiile şi a fost nevoie de cezariană. Momentele de după operaţia lui Adi au fost groaznice“, spune Mihaela.

Prima proteză pe care a avut-o îl jena şi după zece paşi îi făcea rană, dar, după patru ani, la Bucureşti i s-a făcut alta. Odată cu trecerea anilor, şi aceasta a devenit rudimentară: „Bate cuie, o unge, o repară, o bandajează, dar este depăşită deja. Una performantă este extrem de scumpă, nu ne permitem aşa ceva. Oricum, câte face el, într-un singur picior, nu cred că fac mulţi bărbaţi perfect sănătoşi“, a conchis Mihaela Şomlea.

Hagi i-a oferit o rentă viageră pe viaţă

Ajuns la 36 de ani, Şomlea a fost numit în funcţia de director sportiv al Arieşului Turda, din Liga a II-a. După doi ani în care a pregătit o grupă de copii şi juniori ai Cimentului, iar apoi la Arieşul, acesta a primit o şansă din partea echipei „fanion“ a oraşului. Gică Hagi, cel care a fost alături de el încă din momentul tragediei, îl sprijină în continuare cu o sumă lunară, bani care îl ajută să trăiască în condiţii decente.

O persoană din anturajul „Regelui“ l-a contactat imediat după accident şi i-a propus o rentă viageră pe viaţă, în sumă de 300 de dolari. La începutul anului trecut, aceasta s-a transformat în euro. „E un om deosebit. Am discutat cu el zece minute, când şi-a lansat DVD-ul la Cluj, şi mi-a dat impresia de om simplu şi sufletist. Suma pe care mi-o oferă nu este mare, dar mă ajută foarte mult. În fiecare lună, fundaţia sa îmi virează banii pe card. M-au ajutat şi alţi foşti fotbalişti, precum Ganea, Filipescu sau Dulca, şi le mulţumesc pentru asta“, ne-a spus Adi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite