Carnaval în Bărăgan: Urziceni, oraşul care a revoluţionat fotbalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Urziceni, performanţa echipei de fotbal, aproape campioană, a vitalizat psihic un orăşel dărâmat de şomaj, dar care visează acum cu ochii deschişi la meciurile din Liga Campionilor. Liga 1 e la picioarele Unirii Urziceni. Cel mai mic oraş de pe harta fotbalistică a ţării se pregăteşte de sărbătoare, echipa locală  fiind 99% campioană.

Citiţi si

Unirea Urziceni, aproape campioană!


Dan Petrescu: "A fost o victorie senzaţională, ştiu sigur că vom fi în Ligă"
Urziceni, sărbătoare de campioni
Becali: "Unirea Urziceni e campioană, iar Steaua va merge în Liga Europa"
Turcu: „Mihai Stoica ia 5.000 de euro de la GSP TV“
Braşov: "Câinii roşii", hingheriţi de Răzvan Lucescu


Rămasă fără industrie şi cu tot mai puţini locuitori, micuţa urbe din Bărăgan a avut din nou lume pe străzi, pentru prima oară după 1989. Duminică noaptea a fost festival, iar luni peste tot se vorbea numai despre fotbal. Inclusiv la Clubul Pensionarilor, unde erau adunaţi cei mai vechi microbişti din oraş.

„Noi mergem la fotbal de mici, dar neam de neamul nostru n-a sperat măcar să avem echipă în Divizia A, d-apoi să mai şi luăm campionatul sau să jucăm în Liga Campionilor“, spune Vasile Ion. Are 54 de ani şi ştie pe de rost traseul echipei din ultimele patru decenii.

„I-am prins pe toţi aici. Am avut şi înainte antrenori cu nume, Costică Toma, Vasile Aelenei sau Dudu Georgescu. Pe noi ne-a jignit foarte mult jumătatea asta de om care este Turcu. A spus că suntem o comună plină de ţărănuşi, cu o echipă înfiinţată acum trei ani, dar să ştiţi că nu e deloc aşa.

De la Urziceni au plecat în fotbalul mare verii Damaschin, Leontin Toader şi ăsta micu’, Farmache, de a fost pe la Farul şi Sportul. Îl ştiu bine şi pe Mitică Bucşaru, care e de loc de aici, din comuna Coşereni“, spune nea Vasile.

Echipa e preluată de la fabrica de ţigarete

 În discuţie intervine şi Mihai Trandafir, una dintre fostele glorii locale şi primul patron al clubului, pe care l-a preluat imediat

image

după Revoluţie de la fabrica ICFT, unde se produceau ţigările Carpaţi.

„Cinci-şase ani eu am ţinut echipa în judeţeană. Nu ne scăldam în bani, dar îi băgam pe toţi băieţii în serviciu, aveam o firmă de îmbuteliat alcool. Prime de joc nu erau, dar le asiguram un mic şi o bere după meciuri şi făceam cantonamente la munte.

Mândria noastră era să-i batem pe ăia de la Ţăndărei şi Slobozia. Erau alte vremuri“, ne spune Trandafir, căruia i-au dat lacrimile de emoţie numai gândindu-se că la toamnă Unirea ar putea da piept cu Barcelona sau Manchester United.

Au fuzionat cu Slobozia, refuză Steaua

Zvonurile privind o eventuală fuziune cu Steaua nu-i încântă deloc pe ialomiţeni. „Nu suntem de acord să se distrugă echipa asta şi să se bucure Steaua de pe urma  muncii lui Dan şi a lui Mitică Bucşaru. Pe vremuri am mai păţit-o aşa cu Slobozia. Aveam şi noi şanse să tragem la Divizia B şi ne-au luat cu japca toţi jucătorii. Acum nu se mai poate, şi aşa suntem destul de amărâţi.

Stângaciu l-a purtat pe umeri pe Arlauskis după meciul de la Timişoara  Foto: Agerpres

image


La Urziceni e sărăcie mare, cred că 80% dintre oameni sunt şomeri. S-a închis şi fabrica de cărămidă, s-a închis şi fabrica de ulei din soia, am rămas doar cu abatorul şi agricultura!“, afirmă şi Radu Ioan, fost şofer pe autocarul echipei până la promovarea în Divizia A. 

Învioraţi peste măsură de performanţa echipei, ialomiţenii mărturisesc totuşi că au şi un regret. Marile echipe ale
Europei nu vor putea veni să joace chiar la Urziceni în Liga Campionilor.

„Stadion bun avem, cantonamentul din fostul CAP e o bijuterie, păcat că trebuie ca echipa să meargă tocmai la Bucureşti. Noi mergem şi acolo după ea, dar parcă era mai frumos dacă veneau Chelsea sau Barcelona chiar la noi aici“,
încheie omul.

Până la întâlnirea cu Liga Campionilor, la Urziceni se anunţă mare sărbătoare. Data: 10 iunie Locul: Peste tot în oraş Motivul: Câştigarea campionatului Bonus: O victorie cu Steaua!

„Aşa să ne audă Dumnezeu“, spun în cor moşii de la Clubului Pensionarilor, care au descoperit plăcerea fotbalului de performanţă, la fel cum, cu ani în urmă au descoperit televizorul ori telefonul. 

Ce nu ştiaţi despre Urziceni...

Urziceniul va fi al 11-lea oraş din România care va avea o campioană la fotbal. Până acum, excepând Bucureştiul, se mai pot lăuda cu această performanţă Craiova, Cluj, Arad, Piteşti, Ploieşti, Timişoara, Oradea, Reşiţa şi Braşov.

-are 17.094 de locuitori
-prima atestare documentară a oraşului datează din 1596
-suprafaţa oraşului e de 5,78 km pătraţi
-pentru 117 ani a fost reşedinţa judeţului Ialomiţa (1716-1833)
-în Urziceni există trei şcoli, trei licee şi două biserici
-populaţia e formată din români (96,88%) şi romi (2,88%)
-echipa de fotbal s-a înfiinţat în 1954 şi până în anul 2002 a evoluat cu precădere în eşalonul trei, purtând de-a lungul timpului mai multe denumiri: Aurora, Avântul, Ferom, Agricultorul şi Unirea. 

image



Toată echipa a costat doar 1,5 milioane €

Dacă nu investeşti mult, nu poţi avea rezultate! Un şablon care a fost distrus de Dan Petrescu la Urziceni. Spre deosebire de rivalele din campionat, Dinamo, Timişoara, Steaua, Rapid sau CFR, care au scos din conturi zeci de milioane de euro în ultimii ani pentru transferuri, Unirea a adoptat o politică chibzuită, dar cu ţintă clară pe piaţa de achiziţii.

Având pe mână un buget restrâns, Dan Petrescu s-a orientat spre jucători fără nume, tineri sau aruncaţi de alte cluburi. Astfel, respins de Dinamo, Galamaz a devenit căpitanul Unirii şi a fost convocat şi la echipa naţională, iar jucători ca Bilaşco, Onofraş sau Apostol, oameni de bază în campania din acest an, nu au costat împreună mai mult de 200.000 de euro. Mai mult, cel mai scump transfer făcut de Petrescu a fost cel al lui Todoran, pentru care Unirea a plătit Farului 300.000 de euro, în total, clubul din Bărăgan cheltuind doar 1,5 milioane de euro pe achiziţii.

Politica salarială a Unirii este tot una de austeritate, cele mai mari contracte fiind în jurul a 100.000 de euro anual. Din această cauză, lui Mara, care era de departe cel mai bine plătit jucător al Unirii, cu 250.000 de euro, i s-a reziliat contractual în iarnă pentru că clubul nu îi mai putea suporta salariul.

image



Jucătorii aduşi de Dan Petrescu

Jucător    preţ

Todoran    300.000
Dănălache    180.000
Galamaz    150.000
D. Stan    150.000
Mehmedovic    100.000
Arlauskis    100.000
S. Rădoi    100.000
Apostol    100.000

Când s-a format Unirea 

image

2002 Epaminonda NICU
2005 Cătălin GRIGORE (Poli Timişoara)

image

2006 Ricardo GOMEZ  (Malcantone)


2007 Ersin MEHMEDOVIC (Poli Timişoara), George GALAMAZ (Dinamo), Valeriu BORDEANU

image

(Poli Iaşi) , Laszlo BALINT ( UTA), Jacob BURNS (Wisla Cracovia), Pablo BRANDAN (CD Alavés), Răzvan PĂDUREŢU (Gloria Bistriţa), Sorin FRUNZĂ ( FC Vaslui), Iulian APOSTOL (Farul), Marius BILAŞCO (FC Argeş), Marius ONOFRAŞ (Poli Iaşi), Cristian DĂNĂLACHE (UTA)

image

2008 Giedrius ARLAUSKIS (FK Šiauliai), Daniel TUDOR (UTA), Sorin RĂDOI (U Cluj) , Bruno FERNANDES (Ceahlăul), Dan MATEI (Gloria Bistriţa), Dinu TODORAN (Farul), Tiberiu BĂLAN (Sportul), Daniel BÂRLĂDEANU (Dunărea Galaţi) , Raul RUSESCU (CS Otopeni), Daniel STAN (Oţelul Galaţi), Dacian VARGA (Sportul Studenţesc)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite