„Cangurii“ din Liga I ţopăie la ei acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii australieni care au evoluat în prima divizie joacă acum la echipe de club din ţara natală
Jucătorii australieni care au evoluat în prima divizie joacă acum la echipe de club din ţara natală

Jucătorii australieni care au evoluat în prima divizie joacă acum la echipe de club din ţara natală. Fotbaliştii din Ţara Cangurilor au reprezentat o pată de culoare pentru Liga I începând cu anul 2003.

Atunci, impresarul Marcel Popescu, actualmente oficial la FC Braşov, a avut curajul să parieze pe jucători de peste mări şi ţări, aducându-i pe „canguri" să sară în Parcul cu Platani.

 „Sunt mândru că FC Naţional s-a bătut la titlu cu patru australieni în echipă transferaţi de mine", a mărturisit Marcel Popescu. Este vorba despre „bancarii" Jonathan McKain, Ryan Griffiths, John Wayne Srhoj şi Michael Thwaite, cu care FC Naţional a pus mari probleme în sezonul 2004-2005 trio-ului tradiţional Steaua - Dinamo - Rapid, clasându-se în final pe locul patru. „Am reuşit doar cu cei cu mare caracter", a completat Marcel Popescu, explicând modul în care s-au adaptat australienii la mediul de viaţă şi la fotbalul din România.

Click pe foto pentru a vedea jucătorii care au evoluat în Liga 1 si cluburile unde evoluează în prezent



Transferaţi gratis sau pe sume de ordinul zecilor de mii de euro, „cangurii" s-au dovedit a fi şi o afacere extrem de profitabilă. Astfel, fundaşul McKain a ajuns în 2005 la Poli Timişoara în schimbul a un milion de dolari, cea mai mare sumă de transfer plătită până atunci între două cluburi din Liga I. Un an mai târziu, recordul a fost bătut de Ryan Griffiths, pentru care Constantin Iacov a luat de la George Copos aproximativ 1,4 milioane de dolari.

Drama lui Thwaite

Nu la fel de bine au stat lucrurile în cazul fundaşului Michael Thwaite, a cărui carieră i-a fost afectată de probleme extra-sportive. Astfel, într-un moment în care Guus Hiddink îl convoca în mod constant la naţionala Australiei, Thwaite a făcut greşeala de a semna cu Wisla Cracovia înainte de a intra în ultimele şase luni de contract cu FC Naţional.

Inevitabil, a început un scandal de mai multe luni, care a fost arbitrat inclusiv la FIFA. „Trăiesc o dramă în România. Mi s-a luat dreptul de a juca fotbal", a afirmat atunci jucătorul în presa australiană. De altfel, cazul lui Thwaite nu a picat deloc bine pentru imaginea fotbalului de la noi, acelaşi Marcel Popescu afirmând la acea vreme că alţi fotbalişti bine cotaţi din Australia au refuzat să joace în România, speriaţi de piedicile de care ar putea avea parte.

Acum, după alte experienţe exotice (McKain prin Arabia Saudită, iar Griffiths prin China), întreg lotul „Naţional" a fost repatriat, la echipe de prim rang din campionatul Australiei.

Click pe foto pentru a vedea jucătorii care au evoluat în Liga 1 si cluburile unde evoluează în prezent
ADVIMA20111104_0822

Inedit despre australieni

- Primul australian venit în România a fost Joshua Maguire, care a sosit la Steaua în 1999. Roş-albaştrii l-au legitimat, dar nu l-au folosit în niciun meci, renunţând la el în scurt timp. Maguire s-a întors în ţara lui, jucând apoi prin Malaysia şi Vietnam, iar acum e legitimat în India.
- Singurul australian campion în România a fost Jacob Burns, cu  Urziceni.
- Spase Dilevski a fost cel mai tânăr jucător de la Olimpiada din 2004 (Atena).
- În 2005, Universitatea Craiova i-a testat pe australienii Lee Clarke, Clitnovici, Dodd, Gecic şi Heath, însă niciunul n-a fost păstrat în lot.
- În Liga 1 au mai avut câteva apariţii şi alţi doi „canguri“. Portarul Arcaba a fost la Gloria Buzău şi Internaţional Curtea de Argeş, iar mijlocaşul Mitrovici, la Poli Iaşi. Ei nu s-au întors în Australia, ci evoluează în Serbia, respectiv Indonezia.

Câştigă mai puţin ca în România

Dacă în România australienii câştigau peste 100.000 de euro pe sezon, acasă la ei salariile sunt mai mici. În medie, un fotbalist încasează cam 5.000 de dolari australieni (3.700 de euro) pe lună. Acesta este şi motivul pentru care nicio vedetă internaţională n-a jucat în Australia, preferând la retragere campionatul nord-american sau ţările arabe.

La Antipozi nu se retrogradează

Campionatul australian de fotbal în formă profesionistă (A-League) se află abia la a şaptea ediţie şi este disputat de zece echipe, nouă din Australia şi una din Noua Zeelandă (Wellington Phoenix). La fel ca la sporturile tradiţionale din SUA, cluburile sunt organizate în sistem franciză şi sunt ferite de grijile retrogradării. La finalul celor 25 de etape din sezonul regulat, primele şase clasate se califică în play-offul pentru titlu. Campioana în exerciţiu este Brisbane Roar, care s-a impus în finală la penalty-uri contra celor de la Central Coast Mariners. Din actuala stagiune s-au scurs doar patru etape, lider fiind tot echipa din Brisbane, cu punctaj maxim.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite