Campionat Mondial cu ochii galbeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 11 ani înainte de a organiza CM 2022, Qatarul găzduieşte începând de astăzi cea mai importantă competiţie interţări din Asia. Un român, necunoscutul Valeriu Tiţa, va conduce una dintre cele 16 naţionale aliniate la startul Cupei Asiei, turneu final programat între 7 şi 29 ianuarie.

Au luat Cupa Mondială din 2022, s-au inserat pe tricourile Barcelonei şi se pregătesc să pună mâna pe Manchester United. Expansiunea fotbalistică a micuţului stat Qatar pare să nu aibă limite, în ciuda faptului că naţionala lor se chinuieşte groaznic dincolo de locul 100 mondial. Pentru a arăta lumii de ce sunt în stare, şeicii arabi au adus la Golful Persic şi competiţia supremă a Asiei. Din păcate, nu vom vedea niciunul dintre sofisticatele stadioane cu care cei din Qatar l‑au „cucerit" pe şeful FIFA Sepp Blatter, toate fiind încă în faza de proiect.

Ne vom acomoda însă cu luxul caracteristic zonei, cu distanţele mici între arene şi cu căldura unei ierni la 25 de grade Celsius. Dacă le va plăcea, poate că oficialii forului mondial vor scuti Mondialul din 2022 de calvarul celor 40 spre 50 de grade din lunile de vară şi-l vor muta în premieră la început de an.

Tiţa, rătăcit prin Siria

Ce ne poate face să stăm cu ochii pe „ochii galbeni"? În primul rând Valeriu Tiţa. Nu‑l cunoaşteţi, e românul plecat din Drobeta Turnu-Severin pentru a-i învăţa fotbal pe sirieni. Anul trecut, cu Al-Ittihad Aleppo, a luat Liga Europa în varianta asiatică, performanţă care l-a propulsat la naţională. Acum vrea şi Cupa Asiei. De ce nu, în condiţiile în care a învins într-un amical Irakul, nimeni alta decât campioana din 2007?

Dacă Siria nu va trece de grupe, atunci ne rămâne şansa de a urmări parcursul fostului rapidist Jose Peseiro, selecţionerul Arabiei Saudite, sau al lui Jonathan McKain, „cangurul" care a sărit şi prin Liga I, pe la FC Naţional şi Poli Timişoara.

Coreenii şi japonezii sunt favoriţi

Pentru cunoscători, oferta este însă mult mai tentantă. Astfel, sud-coreeanul Park Ji-Sung se va retrage de la naţională încercând să aducă ţării sale primul trofeu continental după o pauză de 51 de ani. Apoi, „samuraii" italianului Alberto Zaccheroni au bătut recent Argentina şi asta spune totul. Nu e de neglijat nici Iranul, naţionala cu cele mai bune performanţe în Cupa Asiei, în căutarea gloriei de odinioară. În Qatar vor juca şi simpaticii nord-coreeni, abia scăpaţi de mânia Conducătorului Suprem după dezastrul din Africa de Sud. În joc e şi locul Asiei la Cupa Confederaţiilor din 2013, avanpremiera Cupei Mondiale din Brazilia.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite