CFR, salvată de „Radarul“ lui Sorin Cîrţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Rada, fotbalistul redescoperit de noul antrenor al campioanei, a marcat la primul său meci sub tricoul vişiniu. Fundaşul e pariul lui „Sorinaccio”. „Îl cunosc de mic, de când era la Universitatea. Ştiu de ce este capabil”, a explicat antrenorul decizia de a-l titulariza pe Rada în partida cu FC Basel.

Trecut pe linie moartă de antrenorul italian, Andrea Mandorlini, fundaşul în vârstă de 28 de ani a fost reinventat de Sorin Cîrţu. „Am vorbit mult cu nea Sorin. Mi-adat încredere", a mărturisit omul care a deschis scorul, miercuri seară, contra elveţienilor de la Basel.

Voia să plece din iarnă

„Rada nu a jucat până la venirea mea la Cluj pentru că viziunea lui Mandorlini era alta. Nu se poate vorbi despre lipsă de valoare în cazul său. Ionuţ nu şi-a spus ultimul cuvânt în fotbal şi va demonstra asta în continuare. El este o variantă bună atât ca fundaş central, cât şi ca fundaş stânga", a fost mesajul de susţinere făcut public de Cîrţu. Transferul lui Rada în Gruia a fost făcut în pripă şi conceput ca o soluţie de avarie. Ardelenii, alarmaţi de posibilitatea plecării lui Hugo Alcantara şi de problemele pe care le întâmpinau pentru aducerea lui Piccolo, l-au luat pe cel preclit „Radar", căruia i-au dat 100.000 de euro drept primă de instalare şi 120.000 salariu anual.

Venit în vară ca jucător liber, după ce şi-a reziliat contractul cu arabii de la Al-Nasr Dubai, apărătorul originar din Craiova nu a prins decât foarte rar lotul de 18 al ardelenilor, fiind ignorat constant de Andrea Mandorlini. La un moment dat chiar îl bătea gândul să se orienteze, în iarnă, către altă echipă. „Nu-i convenea situaţia şi se gândea că la finalul turului va căuta altceva. Acum, de când a venit Cîrţu s-a linişitit", a povestit un coleg al fotbalistului de 28 de ani.

„Baciul" i-a influenţat fiecare pas în carieră

Ionuţ Rada a fost crescut şi format la Şcoala de fotbal a lui Gică Popescu, cel care l-a şi direcţionat către Universitatea Craiova, la începutul carierei, apoi spre Rapid, unde l-a dat la „pachet" cu Ionuţ Stancu. Şi transferul la Steaua al fundaşului l-a avut ca pion pe Gică Popescu, pe vremea când echipa din Ghencea era antrenată de Gheorghe Hagi. „Baciul" a deţinut 50 la sută din drepturile federative ale lui Rada şi, în momentul trecerii sale în Ghencea, a încasat suma de 800.000 de euro.

Inedit despre Rada

- Este un produs al şcolii de fotbal al lui Gică Popescu
- S-a căsătorit în vara acestui an cu Teodora, iubita lui de şapte ani. Au împreună o fată, Eva Cristina, pe care a botezat-o Dani Coman.
- Este un romantic incurabil, filmul său preferat fiind „Casablanca", pe care l-a văzut de câteva zeci de ori.
- Săptămânal joacă la loto, deşi nu a câştigat până acum niciodată.
- Locuieşte într-o vilă la Corbeanca, pe care şi-a luat-o pe când evolua la Steaua.
- De la Al-Nasr Dubai a plecat, deoarece era nemulţumit de condiţii. „Aveam colegi care munceau ziua, iar seara, la meciuri, trebuia să alerg pentru trei, patru inşi", a povestit el.

Ionuţ Rada: „Bine că Mandorlini m-a trecut pe lista UEFA"

„Adevărul": Puteai să-ţi imaginezi un debut mai frumos la CFR?

Ionuţ Rada: Nici prin cap nu-mi trecea că va ieşi atât de bine. Speram să câştigăm, dar să dau eu gol chiar nu mă aşteptam. În cariera mea am dat vreo zece goluri, deci ce şanse erau să marchez chiar la primul joc la CFR şi tocmai în Liga Campionilor?

Venirea lui Cîrţu a fost de bun augur pentru tine...

Da, pentru că nu jucasem deloc până să vină nea Sorin la Cluj. Mi-a dat o şansă mare şi mă bucur că nu l-am dezamăgit.

Cum a reuşit Cîrţu să schimbe faţa echipei atât de repede?

El a avut la dispoziţie două zile, practic. Deci nu se poate spune că a revoluţionat jocul nostru. Noi am înţeles de la început ce îşi doreşte de la noi şi toţi am încercat să facem ceea ce ne-a cerut la antrenamente şi în discuţiile pe care le-am avut.

Eşti supărat pe Mandorlini pentru că nu te-a folosit deloc?

Nu mi-a convenit deloc situaţia, dar nu am avut ce să fac. Mi-am aşteptat rândul să joc şi m-am
pregătit la fel de bine zi de zi. Nu sunt supărat, chiar îi mulţumesc că m-a trecut măcar pe lista UEFA şi astfel am putut să intru pe teren în partida cu cei de la Basel.

Câte puncte faceţi în grupă?

Mi-aş dori cât mai multe, imporant este să obţinem ceva din fiecare meci. Obiectivul nostru este calificarea în primăvara europeană, deci minimum locul trei.

Cum a fost în vestiar după meci?

Descătuşare, fericire, nebunie! Eram toţi supăraţi după rezultatele din campionat şi speram să vină un moment ca cel de miercuri să ne revenim!

Ai primit mesaje de ferlicitare după meci?

Da. M-au sunat foarte mulţi oameni, chiar dacă nu erau fani ai CFR-ului. S-au bucurat pentru România. Plus că aveam şi o grămadă de SMS-uri pe telefon.

Recompensă de 20.000 de euro de titular

Căpitanul Cadu şi colegii săi vor avea buzunarele pline

image

Venirea lui Sorin Cîrţu în Gruia a fost „duşul" rece pe care până şi fotbaliştii campioanei îl doreau. Antrenorul a debutat cum nu se putea mai bine, cu o victorie în grupele Ligii Campionilor, succces pe care oficialii ardelenilor îl vor răsplăti pe măsură. „Sorinaccio" i-a convins pe conducătorii CFR-ului să le dubleze primele elevilor săi, asta după ce patronul Paszkany, supărat pe eşecul din Giuleşti, îi ameninţase pe jucători că nu vor mai avea bonusuri în Ligă! La momentul instalării lui Cîrţu pe banca tehnică a clujenilor, tehnicianul le-a cerut şefilor să-i motiveze financiar pe fotbalişti. „Vreau să nu existe probleme cu banii.

Jucătorii trebuie să fie concentraţi la maximum şi să nu aibă alte griji pe cap", le-a transmis antrenorul şefilor din Gruia. Boss-ul campioanei a înţeles rugămintea lui Cîrţu şi i-a anunţat pe Cadu&co. că vor avea prime speciale în Liga Campionilor. Un egal în grupă valorează 10.000 de euro, iar o victorie 20.000 de euro, adică aproape 850 de milioane de lei vechi! Decizia le-a fost comunicată jucătorilor marţi, cu o zi înainte de meciul cu elveţienii de la Basel. „Veţi fi recompensaţi în funcţie de rezultate. Cu cât aveţi succes, cu atât mai mulţi bani veţi încasa", le-a spus Arpad Paszkany fotbaliştilor lui Sorin Cîrţu.

Discursul patronului şi-a atins scopul! Fotbaliştii au intrat pe teren supramotivaţi, au înscris două goluri în 12 minute, iar până la final au ţinut cu dinţii de rezultat. În aceste condiţii, fiecare titular va încasa 20.000 de euro pentru victoria de miercuri seară. Banii vor veni din partea forului european, CFR urmând să încaseze 800.000 de euro din partea UEFA pentru succesul cu Basel.

Elveţienii: „N-am avut ouă!"

Thorsten Fink Foto: epa

Frustrare este termenul care exprimă cel mai bine starea de spirit a elveţienilor după eşecul cu 1-2 de la Cluj-Napoca. Reprezentanţii Ţării Cantoanelor, în special jurnaliştii, au privit cu înfumurare deplasarea în România, iar pentru acest lucru au fost pedepsiţi pe teren. Nici după meci elveţienii n-au vrut să se recunoască învinşi, agăţându-se de dominarea teritorială şi de statistica favorabilă. „Echipa din Cluj ne-a fost inferioară la toate capitolele.

image

Nu cred că m-a durut mai tare o altă înfrângere, mai ales că nu am jucat cu Barcelona sau cu Bayern", a declarat autorul golului lui Basel, Stocker. „Am dominat, dar asta nu ne-a ajutat", a spus şi antrenorul Fink. Mult mai direcţi şi mai acizi au fost suporterii campioanei Elveţiei. „Pur şi simplu nu am avut ouă!", a concluzionat unul dintre cititorii ziarului „Blick". „Vrem să fim un club de top în Europa? Atunci nu trebuia să avem probleme în acest meci", a spus un alt fan al roş-albaştrilor din Basel.

2 - 1

CFR Cluj: Nuno Claro - Panin, Cadu, Alcantara, Rada - Hora (E. Kone 54), E. Dică, G. Mureşan, Culio - Bastos
(De Zerbi 54), Traore (Sforzini 79).
Antrenor: Sorin Cîrţu

FC Basel: Costanzo - Inkoom, Abraham, Atan, Safari (Tembo 73) - Shaqiri, Huggel, Yapi Yapo, Stocker (Chiperfield 73) - Frei, Streller Antrenor: Torsten Fink
Goluri: Rada (9), Traore (12) / Stocker (45+2)
Stadion „Dr. C. Rădulescu": 10.000
Arbitru: Alan Kelly (Irlanda)

Clasament Grupa E

1. Bayern München 1 2-0 3p
2. CFR Cluj 1 2-1 3p
3. FC Basel 1 1-2 0p
4. AS Roma 1 0-2 0p
Etapa viitoare (28 septembrie): FC Basel - Bayern, AS Roma - CFR Cluj

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite