Steaua, Dinamo, CFR şi FC Timişoara: prezentări, lot, palmares

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au intrat în cursa din Europa League şi reprezentantele ţării noastre în Europa League. România va fi reprezentată în cea de-a doua competiţie inter-cluburi de pe Bătrânul Continent de patru echipe: CFR Cluj, Dinamo, Steaua şi FC Timişoara. Citeşte mai jos prezentarea celor patru echipe româneşti participante în Europa League!

CFR CLUJ
Culori: alb-violet; stadion: Dr. Constantin Rădulescu (25.000 locuri); antrenor: Toni Conceicao
În urmă cu opt ani, echipa CFR Cluj se afla în Divizia A, iar stadionul din Gruia, care anul trecut a găzduit cluburi de renume precum Chelsea, AS Roma sau Bordeaux, avea doua tribuna oficială şi o peluză. În timp, gruparea de sub Feleac a ajuns în topul Europei.
CFR Cluj a surprins prin prestaţiile din sezonul trecut din Liga Campionilor, egalul cu Chelsea şi victoria cu AS Roma, de pe Stadio Olimpico, făcând rapid ocolul Europei. Clubul din Ardeal s-a înfiinţat în anul 1907, prima sa denumire fiind Clubul Sportiv Feroviar din Cluj.
De-a lungul istoriei a participat cel mai mult în diviziile B şi C, însă a promovat şi în A, rămânând acolo în perioada 1969-1976, când a obţinut şi cea mai bună performanţă a sa în competiţiile interne, ocupând locul 5. Aceeaşi performanţă a fost egalată şi în sezonul 2005-2006.
Din anul 2002 principalul finanţator al echipei este omul de afaceri Árpád Pászkány. Noua conducere şi-a propus promovarea în diviziile B şi apoi A. Primul obiectiv a fost îndeplinit 2002, alături de un loc 6 în clasamentul diviziei B. În anul 2004 CFR-Ecomax a câştigat seria a III-a a diviziei B în ultimul meci şi a promovat în divizia A pentru sezonul 2004-2005. În 2008 CFR a câştigat, în premieră, campionatul României sub conducerea antrenorului Ioan Andone.
Lotul de jucători: Nuno Claro, Boris Peskovici şi Eduard Stăncioiu (portari), Tony, Nelson Cabrera, Panin, Gabi Mureşan, Alcantara, Dario Flores, Cadu, Boroştean şi Edimar (fundaşi), Dubarbier, Peralta, Culio, Buş, Emil Dică, Dani şi Deac (mijlocaşi), Traore, Yssouf Kone, Mara, Didi şi Nei (atacanţi).

DINAMO BUCUREŞTI

Culori: alb-roşu; stadion: Dinamo (16.000 locuri); antrenor: Dario Bonetti
Una dintre cele mai puternice echipe de fotbal din ţara noastră, Dinamo Bucureşti este o prezenţă constantă în cupele europene. Gruparea din Capitală nu a evoluat niciodată în ligile inferioare, apărând direct în Divizia A, în primăvara anului 1948.
Unirea Tricolor Bucureşti a fost preluată de Ministerul Afacerilor Interne în ianuarie 1948, iar în luna mai a fuzionat cu o altă echipă din Divizia A, Ciocanul Bucureşti, până finalul acelui campionat. Cele două echipe din prima divizie s-au numit Dinamo A şi Dinamo B. A doua echipă a retrogradat la finalul stagiunii, iar peste un an, când a obţinut promovarea în Divizia A, a fost mutată la Cluj, apoi la Braşov, şi în cele din urmă a ajuns la Bacău, punând bazele echipei FCM Bacău de astăzi.
În 1955, alb-roşii primesc prima cunună de campioni. Dinamo - cu Angelo Niculescu antrenor - impresionează, în special atacul Ene I, Neaga, Suru. De asemenea apărarea, cu jucători precum Băcuţ I, Băcuţ II, Szoko, Călinoiu, este cea mai bună din campionat (doar 19 goluri primite).
În toamna lui 1956, echipa debutează în Cupa Campionilor Europeni (înfiinţată cu doar un an în urmă), premieră şi pentru fotbalul românesc: la 26 august 1956, în faţa a 32.000 de spectatori, Dinamo - Galatasaray 8-0. Apoi, la Istanbul, 1-2 şi Dinamo obţine prima calificare.
Dinamo Bucureşti are un palmares impresionant, cucerind 18 titluri de campioană a ţării, 13 Cupe ale României şi o Supercupă. Cem mai bun rezultat pe plan extern a fost o semifinală în Cupa Campionilor Europeni, cu Liverpool, clubul englez eliminând gruparea din Capitală cu scorul general de 1-3, în anul 1984.
Lotul de jucători: Matache, Curcă şi Dolha (portari), Pulhac, Moţi, Dragoş Grigore, Scarlatache, Tamaş, Cuciula (fundaşi), Djakaridja Kone, Rus, Zicu, Gabriel Boştină, Alexe, Adrian Cristea, Torje, Ze Kalanga, N’Doye (mijlocaşi) şi Florin Bratu, Andrei Cristea, Liviu Ganea şi Niculescu (atacanţi).

STEAUA BUCUREŞTI
Culori: roşu-albastru; stadion: Ghencea (27.577 locuri); antrenor: Cristiano Bergodi
Este cel mai galonat club din România, cucerind cele mai multe trofee pe plan intern şi având în palmares şi două trofee continentale: Cupa Campionilor Europeni, câştigată în 1986, şi Supercupa Europei, performanţă realizată un an mai târziu. Este singura echipă din ţara noastră care a atins o semifinală de cupă europeană după Revoluţie.
Steaua Bucureşti a luat fiinţă pe 7 iunie 1947, la iniţiativa mai multor ofiţeri ai Casei Regale Române, printr-un decret semnat de generalul Mihail Lascăr, Comandant Suprem al Armatei Regale Române. A primit iniţial denumirea de „Asociaţia Sportivă a Armatei”, devenind ulterior cea mai titrată echipă a României, care deţine în prezent 23 de titluri de campioană a României, 20 de Cupe ale României, 5 Supercupe ale României, o Cupă a Campionilor Europeni şi o Supercupă a Europei.
Clubul din Ghencea nu a evoluat niciodată în ligile inferioare. În 1949, CSCA a câştigat primul ei trofeu, Cupa României, învingând cu 2-1 în finală pe CSU Cluj. Cu numele „CCA”, echipa a intrat în „lumea bună” a fotbalului românesc, câştigând Campionatul României de trei ori la rând, în 1951, 1952 şi 1953, precum şi prima „dublă” Cupă-Campionat din istoria clubului, în 1951.
Cu nu mai puţin de 60 de sezoane petrecute în Liga 1, este una dintre cele trei echipe româneşti care au jucat doar în prima ligă română, alături de FC Dinamo Bucureşti (59 de sezoane) şi FC Timişoara (şase sezoane). Între 1993 şi 1998, cele şase titluri câştigate la rând au egalat recordul stabilit de Chinezul Timişoara în anii 1920.
Lotul de jucători: Zapata, Tătăruşanu şi Lungu (portari), Golanski, Rada, Tudose, Baciu, Petre Marin, Tininho, Ghionea, Emeghara, Ninu (fundaşi), Cristi Tănase, Szekely, Ov. Petre, Grzelak, , Toja, Nicoliţă, Andrei Ionescu, Ochiroşii, Onicaş, Bicfalvi (mijlocaşi) şi Kapenatos, Romeo Surdu, Bibişkov, şi Bogdan Stancu (astacanţi).

FC TIMIŞOARA
Culori: roşu-albastru; stadion: Dan Păltinişanu (32.019 locuri); antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Clubul din Timişoara a fost înfiinţat în anul 2002 şi nu a evoluat niciodată într-o ligă inferioară din ţara noastră. În acea perioadă, Anton Doboş, proprietarul formaţiei de AEK Bucureşti a decis să mute echipe pe Bega, după ce gruparea din Capitală a obţinut promovarea în Liga I.
În ciuda tuturor controverselor legate de disputele cu italianul Claudio Zambon, care susţine că este deţinătorul de drept al palmaresului şi culorilor clubului, formaţia din Timişoara rămâne una din cele mai populare din România. Bănăţenii au avut cea mai mare afluenţă de public la partidele susţinute acasă, în prima ligă.
La un pas de retrogradare, în sezonul 2004-2005, echipa a fost salvată de apariţia grupului de firme BKP, în iarna anului 2004 niciun factor local sau sponsor nedorind să investească în această formaţie. Sosirea antrenorului Cosmin Olăroiu a însemnat, practic, ascensiunea către topul Ligii I.
Gruparea din Timişoara a atins vârful de formă în urmă cu două sezoane, atunci când tehnicianul ceh Dusaj Uhrin jr a pus bazele unei formaţii competitive pe Bega, capabile oricând să se lupte de la egal la egal cu cele mai puternice echipe din Liga I. Cea mai bună performanţă internă a bănăţenilor este titlul de vice-campioană cucerit sezonul trecut, performanţă care i-a asigurat participarea în Champions League, având de trecut două tururi preliminare până la faza grupelor.
Eliminarea deţinătoarei Cupei UEFA, Şahtior Doneţk, echipă antrenată de Mircea Lucescu, este cel mai bun rezultat internaţional înregistrat de FC Timişoara în partidele oficiale din Europa.  În turul următor, jucătorii lui Ioan Ovidiu Sabău nu au putut scoate din competiţie pe Stuttgart, astfel că FC Timişoara va evolua în Europa League în acest sezon.
Lotul de jucători: Supici, Taborda şi Pantilimon (portari), Bonfim, Brezinsky, Nibombe, Stelian Stancu, Maxim, Scutaru, Mera, Luchin, Cisovschi (fundaşi), Alexa, Vrsici, Artiom Karamyan, Cl. Ionescu, Matei, Chiacu, Bourceanu şi Curtean (mijlocaşi), şi Parks, Arman Karamyan, Magera, Mansour, Gigel Bucur, Mejia şi Rusici (atacanţi).



MAI CITIŢI:

Timişoara: Pronosticul lui Sabău la Amsterdam: “Cred că putem câştiga cu Ajax” (GALERIE FOTO)

Timişoara: Fotbaliştii lui Sabău au fost vizitaţi de Ogăraru

Timişoara: Muzeul clubului Ajax aminteşte vag de timişoreanul Ştefan Kovacs

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite