Buget de 75 de milioane de euro şi ambiţii uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2005, când a preluat pachetul majoritar de acţiuni, Gazprom şi-a propus să facă din Zenit Sankt Petersburg una din primele trei mari echipe ale Europei.

Motto‑ul adoptat de atunci este pe măsura obiectivelor: „Azi Rusia, mâine Europa". Iar preşedintele clubului, Alexandăr Dyukov, totodată preşedintele Gazprom Neft, ramura petrolieră a colosului energetic rusesc, crede că „este posibil". Optimismul este alimentat desigur de performanţele obţinute de Zenit în ultimii trei ani. După titlul de campioană din 2007, au urmat Cupa UEFA şi Supercupa Europei un an mai târziu.

Planul ruşilor funcţionase: Zenit îşi făcuse intrarea în Europa. Graţie în principal infuziei de capital de la Gazprom, echipa din Sankt Petersburg este responsabilă pentru cele mai scumpe transferuri realizate vreodată în estul Europei. În 2008, îl aducea pentru 30 de milioane de euro de la Dinamo Moscova pe portughezul Danny, prezent cu echipa sa la CM 2010, şi îl vindea pe Andrei Arşavin la Arsenal pentru 16,5 milioane de euro. Iar superlativele continuă. Echipa are de trei încoace cel mai mare buget din Rusia, de 75 de milioane de euro pe sezon. În plus, Zenit îşi construieşte cel mai mare stadion din liga rusă, de 68.000 de locuri, care va costa 200 de milioane de euro.

Banii proveniţi din gazul rusesc l-au convins şi pe Luciano Spaletti, în decembrie 2009, să schimbe aerul din Serie A cu cel din Premier Liga, pentru un salariu stagional de 4,4 milioane de euro şi un contract pe trei sezoane. Peste toate astea, Zenit este considerată şi echipa puterii, fiind favorita preşedintelui rus, Dimitri Medvedev, fost preşedinte al consiliului director al Gazprom, şi a fostului lider de la Kremlin,
Vladimir Putin.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite