Braga nu e ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CFR Cluj a trecut în playoff de FC Basel pentru a se califica în grupele Ligii Campionilor
CFR Cluj a trecut în playoff de FC Basel pentru a se califica în grupele Ligii Campionilor

Adversara de azi a clujenilor valorează de două ori mai mult decât echipa lui Andone.

CFR Cluj îşi începe azi a treia aventură în grupele Ligii Campionilor în Portugalia, la Braga, împotriva unei echipe care constituie un model pentru formaţia lui Paszkany. Patronul ardelenilor şi-a construit strategia de la club în ultimii ani inspirându-se din cea a adversarilor din această seară.

Cele două formaţii au avut traiectorii oarecum asemănătoare. CFR Cluj a promovat în 2004 în Liga I, acelaşi an reprezentând începutul ascensiunii formaţiei din Braga în Portugalia. Sporting a ocupat atunci locul 5, calificant în Cupa UEFA, iar de atunci n-a lipsit în niciun sezon din Europa, reuşind de două ori să intre şi în grupele Ligii. Beneficiind şi de o concurenţă inferioară, CFR a ars mai repede etapele, cucerind de trei ori titlul în România, performanţă care lipseşte din palmaresul adversarei sale.

Super-reţea de scouteri

Însă aspectul la care se aseamănă cel mai mult cele două echipe este cel financiar. CFR a copiat modelul Bragăi, patentat în Portugalia însă de FC Porto. Adică eficientizarea cât mai mare a transferurilor. Atât Braga, cât şi CFR au cumpărat jucători la preţuri mici, pe care, cu ajutorul expunerii europene, i-au vândut apoi pe bani mulţi. Amândouă au reuşit să transfere în ultimii patru ani cel puţin câte un jucător pe sezon cu mai mult de 2,5 milioane de euro. Ambele cluburi beneficiază de o reţea bună de scouteri, atât pe piaţa sud-americană, cât şi pe cea de pe continent. Spre exemplu, Braga are angajaţi opt scouteri în Portugalia şi câte patru în Brazilia, Spania şi Italia, specializaţi inclusiv pe ligile inferioare.

Şi-au vândut vedeta la Benfica

În ceea ce priveşte valoarea loturilor, portughezii au un avantaj substanţial. Chiar dacă şi-au vândut în această vară cel mai bun jucător, pe Lima, la Benfica, fotbaliştii de la Braga sunt cotaţi, în total, la 77,9 milioane de euro, mai mult decât dublu faţă de CFR (37 de milioane de euro).

După ce au ajuns cu bine în Portugalia şi s-au cazat la Hotelul Melia din Braga, Andone şi colaboratorii săi au coborât la barul stabilimentului pentru a servi o cafea, iar în scurt timp şi-a făcut apariţia şi Jose Peseiro, antrenorul celor de la Braga, dar şi fost rival în Liga I al "Fălcosului".

În 2008, pe când Andone era tot la CFR, portughezul l-a învins cu Rapid în Giuleşti, 1-0. Cei doi au discutat timp de câteva minute, în care au vorbit şi despre perioada petrecută în Arabia Saudită, când Ando era la Al Ettifaq, iar Peseiro, la naţională.

Ambii antrenori, la debutul în grupe

Interesant este şi că ambii antrenori se află la debutul în grupele Ligii Campionilor. Andone a mai avut această şansă tot cu CFR, dar a fost dat afară înainte de startul competiţiei în 2008, în timp ce Peseiro a ratat calificarea în 2005 cu Sporting Lisabona.

11 jucători brazilieni are în lot Sporting Braga pentru meciurile din Liga Campionilor, dintre care 7 ar putea fi titulari cu CFR.

"CFR Cluj e o echipă bună, cu o defensivă puternică şi care practică un fotbal agresiv, aşa că trebuie să jucăm la un nivel înalt dacă vrem să câştigăm."
Jose Peseiro antrenor Sporting Braga

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite