Braga, ce echipă „scumpă“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sporting Braga a produs marea surpriză a semifinalelor şi va juca la 18 mai cu Porto, cu trofeul pe masă. Învinsă cu 2-1 la Lisabona, Sporting Braga a bătut-o pe Benfica cu 1-0 în retur şi va juca finala Ligii Europa cu Porto, la Dublin.

Până la finalul sezonului trecut, singurele realizări notabile ale lui Sporting Braga erau o Cupă a Portugaliei, câştigată în 1966, trei clasări consecutive pe locul patru în campionat şi optimile de finală ale Cupei UEFA în 2009. Lipsea un „ingredient" din reţeta portughezilor, iar acesta s-a dovedit a fi antrenorul Domingos Paciencia, care a preluat echipa în vara aceluiaşi an. Soarta a făcut ca acesta să-l înlocuiască atunci pe Jorge Jesus, care pleca la Benfica, unde este şi acum! Joi seară, Braga a scos-o pe Benfica din semifinale, graţie golului marcat la Lisabona. După ce a încheiat ediţia precedentă de campionat pe locul doi, la mare luptă cu Benfica (a fost lider 18 etape!), Braga a jucat în toamnă în preliminariile Ligii Campionilor.

Victime: Celtic, Sevilla, Liverpool şi Benfica

După ce a trecut de Celtic şi Sevilla, a prins o grupă cu Arsenal, Şahtior şi Partizan. Debutul în prima competiţie a continentului a fost catastrofal, cu un golaveraj de 0-9 după primele două partide, cu Arsenal şi Şahtior, dar a urmat revirimentul. Trei victorii la rând, între care un 2-0 cu Arsenal, iar Braga termina grupa pe trei şi se pregătea de „primăvara" Ligii Europa. Şi să rescrie istoria!  Până în semifinala cu Benfica, un alt „monstru sacru", Liverpool, a simţit pofta de glorie a băieţilor lui Domingos Paciencia. Acum urmează finala cu Porto şi varianta ofensivă a lui Jose Mourinho, Andre Villas-Boas. Orice ar ieşi, Portugalia câştigă a şaptea cupă europeană din istorie, iar un mare merit îl au aceşti necunoscuţi de la Sporting Braga.

Joacă „în munte"

Singurul capitol la care Braga se bate cu granzii Europei e stadionul. Construită în stâncă - la propriu - pentru Euro 2004, arena a costat 83 de milioane de dolari şi are 30.000 de locuri. Din cauza amplasamentului, are doar două tribune, la un capăt al terenului fiind un zid de stâncă, iar celălalt fiind liber, cu vedere asupra oraşului. Legătura între cele două tribune se face printr-o galerie subterană de 5.000 de metri pătraţi, construită sub gazon.

Echipă de valoare medie 

- 50,4 milioane de euro este valoarea lotului Bragăi, cu 113,3 milioane mai puţin ca al rivalei din finală, Porto
- 17 milioane de euro este bugetul din acest sezon al portughezilor
- 12 brazilieni are Braga în lot, plus 8 portughezi, un peruan, un senegalez, un camerunez şi un nigerian
- 5 milioane de euro este cota de piaţă a celui mai scump jucător din lot, Hugo Viana

Furnizor pentru Liga 1

Cesinha (Rapid), Rafael Bastos (CFR Cluj) şi Anilton (Pandurii, în 2008) sunt jucătorii trimişi de Braga în Liga 1. Mijlocaşul rapidiştilor e evoluat trei ani la Sporting până să ajungă în Giuleşti.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite