Bosnia, floare de iris!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adversara de sâmbătă a României a „înflorit“ în ultimul deceniu după ce a depăşit sângerosul război intern din perioada 1992-1995. La fel ca în urmă cu aproape 20 de ani, conflictele interetnice sunt la un pas de a sugruma încă o dată fotbalul din Bosnia.

„Ljiljani" este termenul cu care bosniacii îşi alintă naţionala de fotbal, trimitere la „Fleur-de-lis" (varianta cu trei petale a irisului), familiarul simbol al Regatului Bosniac din epoca medievală. Dacă frunzele irisului semnifică valoarea, credinţa şi înţelepciunea, rivalii „tricolorilor" în campania pentru Euro 2012 n-au dat dovadă în ultimii ani decât de două dintre cele trei atribute de mai sus.

Valoare, da!

18 dintre cei 22 de jucători convocaţi de selecţionerul Susici pentru meciul cu România evoluează în afara graniţelor ţării. Şi nu oriunde, ci la echipe importante din Bundesliga şi campionatul Franţei, la Manchester City şi la "granzii" din Moscova.

Pentru valoarea bosniacilor vorbeşte de la sine şi cifra ameţitoare cu care a fost transferat în această iarnă „Diamantul" Edin Dzeko în Anglia: 30 de milioane de euro, sumă neatinsă încă de vreun fotbalist român. Iar Misimovici, care nu mai jucase de şase luni la Galatasaray din cauza lui Gică Hagi, a fost cumpărat de Dinamo Moscova cu cinci milioane de euro. Per total, deşi pare surprinzător, Bosnia 2011 este o naţională cu o cotă de piaţă superioară României.

Credinţă, da!

Din 1996, de la afilierea la FIFA, marele ţel al fotbaliştilor ex-iugoslavi este să ducă Bosnia la un turneu final major. Le-a lipsit un singur gol să ajungă la Euro 2004 (într-o grupă cu România, aveau nevoie de victorie în ultimul meci, acasă, cu Danemarca; s-a terminat 1-1 şi au terminat pe trei). Apoi, în cursa pentru CM 2006, Bosnia a pierdut „decisivul" cu Serbia de la Belgrad, o partidă soldată, cum altfel, cu numeroase incidente.

Cu visul sfârămat, generaţia lui Salihamidzici, Barbarez, Bolici şi Baljici a predat „ştafeta" actualilor internaţionali. Iar Bosnia lui Dzeko, Misimovici, Pjanici şi Spahici a avut un parcurs de excepţie în preliminariile pentru Cupa  Mondială 2010, calificarea fiind ratată abia în dubla de baraj cu Portugalia lui Cristiano Ronaldo. Acum au luat-o din nou de la zero!

Înţelepciune, nu!

Degeaba ştiu cu mingea bosniacii dacă forul de conducere de la Sarajevo îşi bate joc de eforturile fotbaliştilor. Din cauza rivalităţilor etnice dintre croaţi, sârbi şi musulmani, preşedinţii federaţiei se rotesc în funcţie o dată la 18 luni, sistem neagreat de UEFA şi FIFA, organisme care au adresat deja un ultimatum în acest sens, până la 31 martie. Semnalele din Bosnia nu sunt însă deloc pozitive, partea sârbă fiind cea care se opune vehement schimbării statutului. Astfel, indiferent ce va face sâmbătă pe teren la Zenica, naţionala lui Răzvan Lucescu s-ar putea trezi cu o victorie cu 3-0. La „masa verde"!
Joacă pentru patrie

Majoritatea jucătorilor din lotul Bosniei se aflau la vârste fragede la începutul anilor '90, atunci când ţara lor a fost sfârtecată de război, cel mai dureros capitol din dezintegrarea Iugoslaviei. Copiii de atunci au suferit numeroase traume care au cultivat în ei spiritul patriotic. Astfel, mulţi dintre actualii fotbalişti au ales să reprezinte Bosnia deşi ar fi avut dreptul să joace pentru alte naţionale.

Mensur Mujdza  - Născut la Zagreb, a jucat de nouă ori pentru naţionala Under 21 a Croaţiei

Muhamed Besici - Născut la Berlin, a refuzat să îmbrace tricoul naţionalelor de tineret ale Germaniei

Miralem Pjanici - A crescut în Luxemburg, având câteva selecţii la naţionalele Under 17 şi Under 19 ale acestei ţări. Apoi, pentru că a stat cinci ani în Hexagon, a primit cetăţenia franceză. Dar, până la urmă, a ales Bosnia.

Zvjezdan Misimovici - Are cetăţenie germană, fiind născut la München.  

Haris Medunjanin - În 1992, când a izbucnit războiul, a fugit în Olanda cu mama şi sora, în timp ce tatăl său şi-a pierdut viaţa în bătălia de la Sarajevo. În 2006, a devenit campion european cu naţionala Under 21 a Olandei, dar marea sa dorinţă era să joace pentru Bosnia natală.

Zlatan Muslimovici - Are dublă cetăţenie, bosniacă şi suedeză. De altfel, primii paşi în fotbal i-a făcut în Suedia, la Habo şi Husqvarna.  
Blaturile, la ordinea zilei!

Cum toţi jucătorii de valoare pleacă de mici în campionate puternice, prima ligă din Bosnia e scufundată în anonimat şi afectată de numeroase scandaluri de corupţie. Recent, UEFA a deschis o anchetă pe marginea numeroaselor meciuri „aranjate".

„Într-o societate coruptă, ca a noastră, fotbalul nu putea fi altfel. Este incredibil. Încă de la începutul sezonului se cunosc echipele care retrogradează", a mărturisit Mehmed Janjos, unul dintre tehnicienii din prima ligă. De asemenea, mafia pariurilor funcţionează perfect în Bosnia. Recent, jucătorii echipei Leotar au fost filmaţi pariind pe faptul că se vor marca şapte goluri într-un meci încheiat, evident, cu 4-3.

„Capcana" de la Zenica

Ca orice naţiune balcanică, bosniacii cred în stadioane „norocoase", aşa cum e considerată arena de la Zenica pe care se va disputa şi întâlnirea cu România. Într-adevăr, în perioada 1995-2006, Bosnia nu a pierdut pe „Bilino Polje", beneficiind de un public extrem de gălăgios în condiţiile în care tribunele sunt „lipite" de teren.

Surprinzător, prima naţională care a reuşit să bată Bosnia la Zenica a fost Ungaria, în preliminariile Euro 2008. Românii se vor confrunta însă şi cu starea precară a gazonului, mai ales dacă în această săptămână va ploua. Ca măsură de protecţie, echipa de club Celik Zenica n-a jucat pe propriul stadion meciul din ultima etapă de campionat.

Lotul Bosniei şi cota de piaţă a jucătorilor

Portari:

Hasagici (Istanbul B.B.) 2
Sehici (Z. Sarajevo) 0,75
Avdukici (Banja Luka) 0,45

Fundaşi:

Vranjes (FC Krasnodar) 0,5
Pandza (Mechelen) 1,5
Spahici (Montpellier) 5,5
Mravaci (Westerlo) 0,7
Mujdza (Freiburg) 2
Subasici (Ol. Sarajevo) 0,85
Besici (Hamburg) 0,75
 
Mijlocaşi:

Pjanici (Lyon) 11,5
Rahimici (ŢSKA Mosc.) 0,5
Misimovici (D. Moscova) 9
Lulici (Y. B. Berna) 1,2
Medunjanin (M. Tel Aviv) 2
Stilici (Lech Poznan) 2,7
Maletici (Banja Luka) 0,3
Ibricici (L. Moscova)  6,5
Salihovici (Hoffenheim) 7

Atacanţi:

Dzeko (Man. City) 30
Muslimovici (PAOK) 2,75
Ibisevici (Hoffenheim) 8

TOTAL 96,45

*sumele sunt exprimate în milioane de euro,  conform transfermarkt.de

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite