Borisov BATE tot în Ligă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţia din Belarus este revelaţia actualei ediţii a Ligii Campionilor, după ce a învins cu acelaşi scor, 3-1, pe Lille şi pe Bayern München.

Borisov este un oraş de numai 150.000 de oameni, situat la 90 de kilometri de Minsk, capitala Belarusului. O urbe aparent liniştită, dar un important centru industrial, care găzduieşte 41 de fabrici şi făbricuţe, care dau de muncă la peste 20% din locuitorii oraşului. Dar Borisov n-a ajuns cunoscută în Europa printr-una dintre acestea, ci datorită performanţelor formaţiei locale de fotbal.

BATE reprezintă Borisov Works of Automobile and Tractor Electric Equipment şi s-a fondat în 1973, iar din 1996, de când s-a înfiinţat campionatul Belarusului, a cucerit 8 titluri naţionale. Echipa face furori, însă în actuala ediţie a Ligii Campionilor, unde are 6 puncte din 6 posibile, după ce a bătut cu 3-1 atât pe Lille, cât şi pe Bayern München.

„Bayern blamată", au titrat nemţii de la „Bild", nevenindu-le parcă să creadă că echipa germană, finalista ediţiei trecute a Ligii Campionilor, a luat bătaie în Belarus. E drept, judecând după raportul tehnic al meciului, în care Bayern a avut posesia 62% din timp, 14-1 la cornere şi 10-6 la şuturile pe poartă, rezultatul pare cel puţin ciudat, însă istoria nu ţine cont de asemenea aspect.

Hleb conduce echipa din teren

Eroii lui BATE sunt şi eroii Belarusului, deoarece zece dintre componenţii lotului sunt internaţionali A. Vedeta echipei este Alexander Hleb, revenit în ţară după 12 ani de Occident, timp în care a jucat la Stuttgart, Arsenal, Barcelona, Birmingham City şi Wolfsburg. Hleb e dirijorul de la mijlocul terenului şi liderul grupului, iar în jurul său stau Pavlov, Volodko şi Rodionov, dar şi veteranul, şi căpitanul echipei Likhtarovich, un fotbalist de 34 de ani, care joacă din 2001 pentru BATE.

Au doar trei străini în lot

BATE este o formaţie omogenă ţinând cont că o majoritate covârşitoare e reprezentată de fotbaliştii din Belarus. Ex-sovieticii au în lot numai trei străini, dintre care doar sârbul Simici este titular. Ceilalţi doi, armeanul Badoyan şi brazilianul Maycon, au mai degrabă apariţii meteorice. Un caz aparte este cel al Renan Bardini Bressan, autorul ultimului gol din meciul cu Bayern. Bressan este brazilian, dar din 2007 joacă în Belarus, iar în primăvara acestui an a fost naturalizat, fiind convocat şi la echipa naţională.

Goncharenko, cel mai tânăr antrenor din Ligă

Echipa din Borisov este condusă de pe banca tehnică de cel mai tânăr antrenor din istoria Ligii Campionilor. Viktor Goncharenko a debutat în Ligă, ca tehnician, în 2008, pe când avea numai 31 de ani. El a preluat pe BATE în 2007, după ce din 2004 activa la club, întâi la echipa a doua şi apoi secund la echipa mare. Goncharenko s-a lăsat de fotbal la numai 25 de ani, din cauza unei accidentări, dar s-a ţinut de şcoală, fiind absolvent al Colegiului Olimpic din Minsk. Viktor este fiul unui inginer decedat în 1993 din cauza radiaţiilor de la Cernobîl, mare pasionat de fotbal.

Îşi fac stadion de Ligă

BATE dispută meciurile din campionat, de pe teren propriu, pe stadionul din Borisov, unde încap numai 5.000 de oameni. Pentru meciurile de Ligă, bieloruşii folosesc stadionul Dinamo, din Minsk, omologat de UEFA. Municipalitatea construieşte acum un stadion nou, la Borisov, care va fi gata la anul şi care va putea primi 12.000 de spectatori.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite