Barcelona de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu trofeul lui Messi, catalanii au cei mai mulţi laureaţi din istoria anchetei.

Desemnat a treia oară consecutiv cel mai bun fotbalist din lume, Leo Messi a egalat o performanţă cu care se mândrea până acum doar Michel Platini, în anii '80. Totuşi, argentinianul are ceva în plus faţă de actualul preşedinte al UEFA: până în 1995, Balonul de Aur era rezervat doar jucătorilor de origine europeană. Astfel, fostul mare internaţional francez a fost scutit la acea vreme de concurenţa unor sud-americani precum Maradona sau Socrates.

Al treilea succes al lui Messi în cursa pentru Balonul de Aur înseamnă şi desprinderea clubului catalan în ierarhia separată a echipelor care au oferit de-a lungul timpului cel mai valoros jucător al Planetei.
 
Onoarea de a fi deschis „lista de aur" a Barcelonei îi aparţine „Arhitectului" Luis Suarez, care în 1960 s-a dovedit a fi mai bun decât marele Ferenc Puskas. De altfel, mijlocaşul Suarez este singurul fotbalist spaniol care a pus mâna pe Balonul de Aur. Peste mai mult de un deceniu, echivalentul lui Messi era Johan Cruyff. Olandezul a fost cel mai tare din lume în 1971, ca jucător al lui Ajax, recidivând în 1973 şi 1974 în tricoul blaugrana. După Cruyff, au trecut 20 de ani până la următorul Balon care a poposit pe Camp Nou: în 1994, bulgarul Stoicikov s-a impus inclusiv în faţa lui Hagi.

Finalul secolului XX, mai exact anul 1999, a fost marcat de magia lui Rivaldo. Apoi, în 2005, a fost rândul „Dinţosului" Ronaldinho să-şi pună amprenta pe fotbalul-spectacol practicat de echipa spaniolă. Iar în 2009 a venit Messi.

Echipa anului, de 2,2 ori mai scumpă decât toată Liga I

Fifa a desemnat şi echipa anului 2011. Conform transfermarkt.de, cota de piaţă a celor 11 fotbalişti e de 564 de milioane de euro. Prin comparaţie, valoarea loturilor echipelor din Liga I e de 254,6 milioane de euro. Cel mai bine cotat fotbalist din echipa anului 2011 e Leo Messi, evaluat la 100 de milioane de euro. În România, Cristi Tănase e considerat cel mai valoros fotbalist, fiind evaluat la 3,5 milioane de euro.

Balonul de Aur 2011

1. Messi: 44,87%, 2. Cr. Ronaldo: 21,60%, 3. Xavi: 9,23%
Voturile românilor
- Piţurcă (selecţioner):
1. Messi, 2. Ronaldo, 3. Xavi
- Raţ (căpitan): 1. Messi,
2. Iniesta, 3. Ronaldo
- Emanuel Roşu (jurnalist): 1. Messi, 2. Xavi, 3. Nani

Curiozităţi din istoria Balonului

- „Păianjenul negru" Lev Iaşin e singurul portar laureat, în 1963.

- Numai trei fundaşi au triumfat în anchetă: Franz Beckenbauer (1972 şi 1976), Mathias Sammer (1996) şi Fabio Cannavaro (2006).

- Messi (22 de ani la primul trofeu) nu a fost cel mai tânăr învingător, ci brazilianul Ronaldo şi englezul Owen, ambii la 21 de ani. În schimb, cel mai bătrân a fost Stanley Matthews, la 41 de ani.

- Au murit cinci câştigători ai Balonului de Aur. Este vorba de Stanley Matthews, Omar Sivori, Lev Iaşin, Florian Albert şi George Best.

- Gică Hagi a fost cel mai bine plasat român în istoria Balonului de Aur, locul patru în 1994, după Stoicikov, Roberto Baggio şi Maldini.

Premiaţii lui 2011

- Jucătorul anului: Lionel Messi (Barcelona)
- Antrenorul anului: Josep Guardiola (Barcelona)
- Premiul prezidenţial: Sir Alex Ferguson (Manchester United)
- Cel mai frumos gol: Neymar (Santos)
- Cea mai bună jucătoare: Homare Sawa (Kobe Leonessa)
- Antrenorul anului la fotbal feminin: Norio Sasaki (Japonia)
- Trofeul Fair-Play: Japonia

Click pe imagine

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite