Johan Cruyff: "Realul va ajunge sigur în semifinale. De Barça nu-s aşa de sigur"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta mare glorie a Barcelonei nu este deloc sigur că formaţia catalană va trece de trupa lui Mircea Lucescu, în timp ce susţine că Realul nu va avea nicio problemă în a depăşi pe Tottenham.

Johan Cruyff, fosta glorie a Barcelonei şi actual antrenor al selecţionatei Cataloniei, analizează astăzi, în cunoscuta-i rubrică săptămânală din cotidianul catalan El Periodico de Catalunya, partidele din sferturile de finală ale Champions League, din această săptămână. Cel care a adus filosofia tiki-taka la Barcelona, acum 30 de ani, nu prea e încrezător într-o posibilă semifinală Real-Barça în Liga Campionilor. De ce? "Pe madrileni îi văd sigur în semifinale. Cu Barcelona nu mi-e la fel de clar. Pentru că nu am încredere deloc în Şahtior. Tottenham, după stilul de joc, englezesc, se va mula mănuşă pe fotbalul practicat de Real Madrid, rupt uneori, dar rapid şi direct întotdeauna. Şahtior este altă poveste. Una mult mai periculoasă", susţine Cruyff.

Real şi Barcelona se vor concentra pe Cupă şi Champions League

Pentru Cruyff, meciul pierdut de Real şi de Mourinho, mai ales, după nouă ani, acasă, în faţa lui Sporting Gijon, "a provocat dureri minime", dat fiind că "astfel, madrilenilor li se clarifică obiectivele, şi odată cu asta forţa mentală. În meciuri unice (precum finala Cupei) sau în duble manşe (semifinalele Ligii, în caz că se va califica şi Barcelona şi Real), orice se poate întâmpla", crede olandezul, spre deosebire de o competiţie de anduranţă, precum campionatul.

Johann Cruyff crede că Liga BBVA, după înfrângerea suferită de Madrid în faţa lui Sporting, a devenit doar o simplă formalitate, şi atât catalanii, cât şi madrilenii, se vor concentra mai mult pe Cupă şi Liga Campionilor. "Matematic, Madridul nu a pierdut campionatul, dar ştie că aşa va fi şi nu atât pentru că Barcelona nu s-ar putea împiedica, ci pentru că Realul nu va mai câştiga tot începând de acum", spune fostul elev şi ucenic al românului Istvan Kovacs la Ajax, care se întreabă chiar dacă nu cumva Realul va pierde în mod deliberat partida cu Athletic Bilbao, din campionat, din etapa următoare.

A fost "împotriva curentului" şi la Mondiale şi a "nimerit-o"

Tocmai pentru că nici Realul, nici Barcelona, nu vor mai rula în viteza a cincea de acum înainte în campionat, Cruyff crede că nu va fi bătut recordul de puncte cu care catalanii au câştigat Liga BBVA sezonul trecut, în ciuda faptului că în acest moment Barcelona are cu patru puncte mai mult decât exact acum un an. "Va fi o surpriză dacă va exista un nou record. Voi fi primul care îmi voi scoate pălăria dacă vor fi depăşite cele 99 de puncte de anul trecut", a mai spus olandezul, care nu este la primul pronostic împotriva curentului.

La Campionatul Mondial, când toţi vedeau Spania favorită, înainte de începerea turneului, Cruyff a avut rezerve. După ce a pierdut însă cu Elveţia, şi toate casele de pariuri şi toţi specialiştii s-au grăbit să-i ia Spaniei coroana de favorită, doar Cruyff a fost, din nou, "Gigi Contra": "Abia acum cred că Spania va ajunge campioană mondială".

Cruyff: "Lucescu a găsit ce era cel mai greu: echilibrul"

Cruyff are şi el un respect deosebit pentru echipa românului Mircea Lucescu, motiv pentru care se îndoieşte de calificarea Barcelonei în semifinale. "Ucrainenii sunt unici. Două echipe într-una. Pe de-o parte portarul, fundaşii şi mijlocaşii, din ţară, plus alţi câţiva europeni de calitate (mai ales croatul Srna). Pe de altă parte: mijlocaşi ofensivi şi atacanţii, brazilieni. Mulţi şi talentaţi. Două formaţii într-una, pe care antrenorul ei a ştiut cum să o transforme într-o super echipă, solidă în spate şi periculoasă în atac", scrie Cruyff.

Despre Lucescu, olandezul crede că a găsit ceea ce era cel mai greu într-o astfel de echipă: "Echilibrul!". "Acest Şahtior, astăzi, este mai bun, graţie muncii şi talentului antrenorului - şi bugetului - decât era acum un an sau doi. În favoarea Barcelonei, dincolo de stilul său şi de fotbalişti, poate fi faptul că au jucat deja împotriva acestei echipe. Şi nu o dată. Chiar şi într-o finală. Şi mereu au avut probleme în a se impune. Mereu au fost nevoiţi să se întrebuinţeze la maxim. Dacă vor vrea să ajungă în semifinale, elevii lui Guardiola sunt avertizaţi: vor trebui să muncească mult! Foarte mult! Mai mult ca oricare altă echipă din sferturile de finală", a încheiat Cruyff.

Citeşte şi:

El Pais: "Vicleanul Furbescu, antrenorul care-l fascinează pe Guardiola" 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite