Strategie? Guardiola presimte că va fi eliminat de Şahtior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pep Guardiola a declarat că, pentru prima oară, nu are senzaţii prea bune privind deznodâmântul unei calificări: "Văd că lumea nu prea vorbeşte de Şahtior şi ne consideră deja calificaţi. Cred că suntem mai degrabă în afara competiţiei decât în semifinale".

Antrenorul Barcelonei, Pep Guardiola, a declarat, în conferința de presă oficială dinaintea partidei dintre formația sa și Șahtior Donețk, clubul pregătit de Mircea Lucescu, de diseară, ora 20.45, ora Spaniei, de pe Camp Nou, că nu va fi deloc un meci ușor.

"Pentru prima oară, nu am deloc senzaţii bune cu privire la un meci din eliminatorii. Nu îmi place deloc ceea ce văd. Se vorbeşte prea puţin despre Şahtior, toţi spun că Liga BBVA este câştigată deja, că suntem în semifinalele Champions League, dar cred că ne înşelăm. Se pare că unii ne văd deja calificaţi dar nu va fi deloc uşor. Amm senzaţia că în acest moment suntem mai mult în afara competiţiei decât înăuntrul ei", a avertizat Guardiola, care, de altfel, a spus şi înainte de tragerea la sorţi pentru "sferturile" Ligii Campionilor că singura echipă pe care nu o vrea ca adversar este trupa lui Lucescu.

Pep Guardiola a cerut fanilor echipei să susţină mai mult ca niciodată formaţia catalană în acest meci. "Dacă suporterii au visul acesta, de a ajunge în semifinale şi chiar în finală, avem nevoie de ei. Singuri nu o putem face. Marile competiţii nu se câştigă fără sprijinul publicului. Când se umple stadionul, la meciurile importante, asta ne dă forţă", a mai spus tehnicianul catalan, care a avertizat din nou asupra potenţialului ucrainenilor: "Şahtiorul este o super echipă, de aceea sunt în sferturi. Au cinci brazilieni, pe care ne-ar plăcea să-i avem la Barcelona. Trebuie să ieşim pe teren foarte atenţi şi concentraţi. Le-am tot repetat jucătorilor mei că meciurile eliminatorii sunt foarte periculoase. Cu toate acestea, am încredere în echipa mea. Suntem în finala Cupei, avem avantaj în campionat şi suntem între cele mai bune opt echipe din Europa. Vom lupta până la final".

Citeşte pe adevarul.es de ce recorduri se apropie Messi şi Barcelona în meciul de diseară, contra Şahtiorului lui Mircea Lucescu şi vezi de partea cui este statistica în această partidă.

De cine se teme Lucescu pe Nou Camp şi care sunt atuurile lui Şahtior

Antrenorul român a creat la Doneţk „Barcelona Estului", statut pe care Şahtior şi-l va apăra, în această seară, chiar în oraşul lui Gaudi. În preziua meciului de pe „Camp Nou", Mircea Lucescu şi jucătorii săi au „cucerit" celelalte obiective turistice din Barcelona, inclusiv faimoasa Sagrada Familia.

„N-am venit aici să facem turism", avertizau oficialii lui Şahtior, justificându-şi prezenţa în capitala Cataluniei cu trei zile înainte de manşa tur a sferturilor Ligii Campionilor. Printre antrenamente şi şedinţe video cu Messi, Mircea Lucescu a găsit însă timp şi pentru o ieşire cu scop turistic: o plimbare pe La Rambla, o relaxare în port şi clipe de neuitat la Sagrada Familia lui Gaudi, simbolul oraşului. Orice vizitator cu pretenţii ştie însă că un circuit turistic al Barcelonei n-are cum să evite impresionantul Stadion „Camp Nou".

Din acest punct de vedere, „minerii" lui Lucescu au fost privilegiaţi: au fost cazaţi la doar câteva sute de metri de arenă, ieri s-au antrenat oficial, iar astăzi vor încerca să dea marea lovitură. Un rezultat pozitiv al echipei din Doneţk, acasă la „extratereştrii", ar detona o adevărată „bombă" în fotbalul european pentru că Barcelona are o serie incredibilă de nouă victorii consecutive pe teren propriu în Liga Campionilor, ultimul eşec datând din octombrie 2009 (1-2 cu Rubin Kazan).

Pe ce se bazează Lucescu?

- Pe precedente. Confruntările dintre Barcelona şi Şahtior au fost mereu echilibrate. Mai mult, la ultima vizită pe „Camp Nou", ucrainenii
s-au impus cu 3-2.

- Pe forma de moment. Şahtior a câştigat nouă din ultimele 10 partide disputate în Liga Campionilor, marcând un total de 26 de goluri. De asemenea, „minerii" obişnuiesc să înscrie în deplasare, Braga, Partizan şi AS Roma putând depune mărturie.

- Pe şuturile de la distanţă. Statistica Ligii spune că echipa din Doneţk este lider la capitolul golurilor marcate din afara careului de 16 metri advers.

- Pe armata de brazilieni. Contrele purtate pe axa Fernandinho - Jadson - Costa - Willian - Adriano sunt letale pentru oricare adversar. „Lucescu a fost mereu înnebunit după brazilieni, mai ales după ce la Mondialul din 1970 a făcut schimb de tricouri cu Pele", au remarcat, ieri, cei de la AFP.

De ce se teme Lucescu?

- De tradiţie. În afară de succesul din 2008 contra unei echipe a Barcelonei plină de rezerve, antrenorul român s-a mai deplasat de 11 ori în carieră în Spania. Bilanţul? Şase înfrângeri şi cinci egaluri.

- De furia lui Messi. În ultimele sale 30 de meciuri în Ligă, argentinianul a punctat de 25 de ori. Apoi, în acest sezon, „Puricele" Messi a şutat de 20 de ori spre buturile adverse, mai mult ca oricare alt jucător.

- De tiki-taka. Niciodată în mandatul lui Guardiola, Barcelona n-a fost depăşită la capitolul posesie. Conform UEFA, catalanii au în actuala stagiune a Ligii o medie de 61% în ceea ce priveşte controlul mingii.

- De situaţia lui Cigrinski. „Stâlpul" defensivei lui Lucescu, trecut prin curtea Barcelonei în urmă cu un an, s-a confruntat zilele trecute cu o uşoară accidentare şi este incert până la ora meciului.

Liga Campionilor, sferturi, tur

Ieri
Real Madrid - Tottenham 4-0

Adebayor 4, 57, Di Maria 72, Cr. Ronaldo 87


Inter Milano - Schalke 2-5

Stankovici 1, Milito 34 / Matip 17, Edu 40,75, Raul 53, Ranocchia 57 (autogol).

Azi


FC Barcelona - Şahtior 21.45, TVR 1
Chelsea - Man. United 21.45, Dolce Sport


* Meciurile retur se vor juca la 12-13 aprilie.

"Important e să nu luăm gol, dar ne va fi foarte greu să ne apărăm pe «Camp Nou».''


Răzvan Raţ

fundaş Şahtior

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite