Balint: „România nu mai poate emite pretenţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionerul Moldovei spune că naţionala României e în schimbare şi că nu este cazul să avem pretenţii. Antrenorul este bucuros că a adus vecinilor de peste Prut prima victorie din ultimii trei ani. Gabi Balint a avut motive de satisfacţie după victoria selecţionatei Moldovei cu Finlanda, dar s-a întristat după ce a auzit de remiza tricolorilor cu Albania.

Balint a debutat cu dreptul în meseria de selecţioner. Moldova a câştigat prima partidă a preliminariilor pentru Euro 2012 după ce a învins Finlanda, scor 2-0. „Îmi pare rău că această partidă nu s-a putut vedea şi-n ţară. A fost un meci foarte frumos, cu un nivel de joc excelent. Am evoluat pe stadionul Zimbru, din Chişinău, cu tribunele pline (10.500 de spectatori)", a spus Balint pentru „Adevărul".

Antrenorul este mulţumit mai ales că finlandezii au aliniat cea mai bună echipă. „Am început în forţă şi, în primele trei minute, am ratat două ocazii clare. În minutul 36, Hypia, care a fost căpitanul finlandezilor, a fost eliminat. După pauză l-am băgat în teren pe Suvorov, care a deschis scorul după doar nouă minute. Am profitat de avantaj şi am mărit diferenţa prin Doroş după alte cinci minute. La 2-0 am stăpânit jocul şi nu am avut probleme până la final. Ambele reuşite au fost superbe cu şuturi de la distanţă". Pe lângă prestaţia echipei şi de rezultat, Balint mai are şi alte motive de satisfacţie: „Ce m-a bucurat cel mai mult este faptul că băieţii mei au evoluat admirabil şi au demonstrat că au valoare. Au căpătat şi încredere în ei. Nu uitaţi că Finlanda a venit cu toate vedetele, cu Litmanen (39 de ani), cu Hypia, cu Pasanen, fotbalişti cu mare experienţă, care joacă la echipe de top din Europa, dar noi le-am fost superiori la acest meci".

„Moldova poate încurca Olanda"

Chestionat dacă Moldova are vreun obiectiv în aceste prelimarii, selecţionerul a replicat: „Era important să începem bine campania. Bine, acum nu e cazul să fim euforici. Nu ne propunem calificarea la Euro sau mai ştiu eu ce obiectiv. O luăm pas cu pas. Marţi vom juca, la Budapesta, cu Ungaria, iar peste o lună vine Olanda la Chişinău". Balint a mai făcut o completare: „Nu vorbesc gratuit. Cu stadionul plin, putem obţine orice rezultat cu batavii".

Că fostul atacant se simte în Republica Moldova ca acasă nu mai reprezintă un secret. Şi, totuşi, Balint a trăit emoţii intense la partida de vineri seară. „Victoria cu Finlanda a fost prima a Moldovei din istoria întâlnirilor directe, dar şi primul succes al acestei reprezentative din ultimii trei ani. Atmosfera de la final a fost superbă. Am rămas impresionat când un stadion întreg m-a aplaudat în picioare. Mă simt bine în Moldova, îmi place că sunt apreciat", a mai spus „Pele".

„Naţionala depinde de valoarea jucătorilor"

Finlandezul Hypia (dreapta) şi-a lăsat echipa în inferioritate

image

Inevitabil, discuţia a atins şi subiectul naţionalei noastre. „Îmi pare rău pentru acest egal, dar mai ales de discuţiile care au apărut după. De altfel, aceste este unul dintre motivele pentru care am decis să plec din ţară. M-am săturat de răutatea de acolo, de criticile nefondate, de jigniri şi de alte lucruri murdare". Balint nu a dorit să comenteze egalul cu Albania „din respect pentru Răzvan Lucescu, dar şi pentru faptul că el este acum selecţionerul altei naţionale, dar a ţinut să facă, totuşi, câteva precizări.

„Momentan, nu trebuie să ne mai propunem lucruri mari. Nu mai este ca pe vremuri. S-au schimbat generaţii de fotbalişti, naţionala este în căutarea unei noi identităţi. Trebuie să fim conştienţi de valoarea noastră de acum. Să aşteptăm ca jucătorii români să ajungă iar să evolueze pentru echipe importante din Europa, echipele de club să nu mai iasă de prin tururile preliminare ale cupelor europene şi abia apoi să avem pretenţii şi la echipa naţională".

"Am rămas impresionat când un stadion întreg m-a aplaudat în picioare. Mă simt bine în Moldova, îmi place că sunt apreciat."
Gabi Balint selecţioner Moldova

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite