Au găsit elixirul tinereţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finlandezul Jari Litmanen şi scoțianul David Weir, colegul lui Dorin Goian la Glasgow Rangers, sunt printre puţinii fotbalişti europeni aflaţi în activitate la peste 40 de ani.

„Tinereţe fără bătrâneţe şi fotbal până la moarte" pare să fie deviza unui grup restrâns de jucători care refuză să iasă la pensie, continuând să evolueze la cel mai înalt nivel, la echipe de primă ligă din Europa, în ciuda vârstei înaintate.

În mod normal, fotbaliştii ajunşi la 30 de ani se gândesc ce vor face atunci când îşi vor pune ghetele-n cui, iar la 40 sunt deja antrenori, conducători de club sau orice altceva. Nu e şi cazul „excepţiilor" pe care le vom prezenta mai jos, veterani care au depăşit pe terenul de joc pragul celor 40 de „primăveri".

Litmanen, refuzat de Dinamo!

În 1992, dinamoviştilor le-a fost propus un puşti finlandez de 21 de ani, dar oficialii de atunci din „Ştefan cel Mare" i-au retezat şansa lui Jari Litmanen de a juca în România. Tot răul spre bine, pentru că finlandezul a fost ochit imediat de Ajax (cu care în 1995 a luat Liga Campionilor), trecând apoi şi pe la grupări precum Barcelona şi Liverpool.

La apusul carierei, Litmanen s-a întors în ţara natală, la HJK Helsinki, formaţie cu care în 2011, la 40 de ani, a reuşit să iasă în premieră campion al Finlandei. Peste mai puţin de-o lună, mijlocaşul va avea a 41-a aniversare, dar nu pare dispus să renunţe la fotbal. „Deocamdată sunt uşor accidentat. Până în primăvară, când începe o nouă ediţie de campionat, nu voi lua nicio decizie privind viitorul meu", a declarat recent Litmanen.

Weir, scos din cărţi de Goian

Fără să vrea, internaţionalul român Dorin Goian i-a luat locul în defensiva lui Glasgow Rangers unui fotbalist emblematic, atât pentru clubul scoţian, cât şi pentru naţionala ţării sale.

David Weir (dreapta) bagă „materiale“ şi la 41 de ani



La 41 de ani, fundaşul David Weir se simte încă în putere, amintindu-şi de faptul că în 2010 a fost declarat cel mai bun jucător din prima ligă scoţiană. „Vreau să joc în continuare, indiferent unde", a declarat „bătrânul" Weir, consacrat în tricoul echipei engleze Everton, pentru care a evoluat în aproape 300 de meciuri până în 2007.

„Regele" auturilor

În primele divizii din Europa, cel mai tare la capitolul longevitate e însă un anume Andy Legg, antrenor-jucător la echipa galeză Llanelli. În acest sezon a intrat pe teren în trei partide oficiale, de fiecare dată din postura de rezervă, încercând să-şi ajute mai tinerii colegi din apărare. Legg, care în luna iulie va împlini 46 de ani, n-a trecut pe la mari echipe, dar în 1992 a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă aruncare de la margine (44,6 metri, adică aproape jumătate de teren!), record depăşit ulterior cu doar 1,4 metri. „Singura diferenţă e că, la începutul carierei, aveam mari dureri duminică, după fiecare meci. Acum le simt şi luni", a declarat Legg, explicând cum se vede fotbalul din apropierea vârstei de 50 de ani. Impresionant e şi faptul că, în 2005, Legg a renunţat la fotbal pentru o scurtă perioadă, fiind diagnosticat cu o formă rară de cancer la gât.

Face pâine pe teren

De „Brutarul" Patrik Rosengren (foto) n-a auzit multă lume, însă pentru suedezii de la Mjällby e un idol. „Toţi fanii noştri pot sărbători Crăciunul în linişte", a notat site-ul grupării nordice în urmă cu o lună, imediat după ce fundaşul Rosengren (40 de ani) şi-a prelungit contractul cu încă un sezon. „Ştiu că fotbalul îmi va lipsi enorm atunci când voi renunţa, aşa că încerc să amân acest moment cât pot de mult", a afirmat „Brutarul" fotbalului suedez.

image



„Şeriful" Tarknişvili

Aproape de noi, la Tiraspol, un georgian face istorie. Din 1999, Vaza Tarknişvili s-a încununat de zece ori campion al Moldovei cu Şerif, ultimul în 2010. Trecut între timp de borna celor 40 de ani, împliniţi în urmă cu şase luni, fundaşul răspunde amuzat atunci când e întrebat cum de rezistă în branşă. „Meritul e doar al părinţilor mei, care mi-au oferit gene sănătoase", spune cel care a jucat şi în dubla cu Steaua din Liga Europa în toamna lui 2009.

Nemuritori în insule

Se pare că nordul Europei e teritoriul „elefanţilor". Astfel, inclusiv în Insulele Feroe găsim un fotbalist a cărui vârstă începe cu cifra patru. Mijlocaşul ofensiv Jens Erik Rasmussen de la echipa Vestur are 43 de ani, dintre care 26 pe terenul de fotbal.

„Probabil pentru că sunt mai scund şi mai slăbuţ mi-a fost mai uşor să mă menţin în formă comparativ cu jucătorii masivi şi înalţi", spune fostul internaţional feroez (26 de selecţii). Puţin mai la sud de Feroe, în Irlanda, Colm Tresson a ajuns şi el la 40 de ani, debutul ca profesionist fiind consemnat în tricoul lui Bray Wanderers tocmai în sezonul 1990-1991. Tot la Bray joacă şi acum, întorcându-se în activitate după ce în 2010 îşi anunţase retragerea. Cine n-are bătrâni să-şi cumpere!

Portarii, caz separat

Dintotdeauna, apărătorii buturilor au fost privilegiaţi comparativ cu jucătorii de câmp în ceea ce priveşte longevitatea pe teren. Mai feriţi de accidentări şi cu o risipă de efort mult mai mică, portarii de 40 de ani nu reprezintă deloc o „minune" în fotbal.

Mutu are un coleg de 42 de ani!

Asemenea cazuri regăsim inclusiv în campionatele puternice ale Europei. Astfel, englezii îi au pe americanul Brad Friedel (Tottenham, 40 de ani) şi pe fostul internaţional David James, care la 41 de ani mai apără încă la Brighton, în divizia secundă. De asemenea, Italia se laudă cu Francesco Antonioli (42 de ani), colegul lui Adrian Mutu de la Cesena începându-şi cariera la AC Milan în anii '80.

image

Francesco Antonioli (stânga) are 42 de ani şi joacă în Seria A  Foto: reuters



Un alt portar cu vechi state de servicii e olandezul Sander Boschker (41 de ani), pe care, cu puţin noroc, l-am putea vedea în poarta lui Twente Enschede la dubla cu Steaua de luna viitoare din 16-imile Ligii Europa. Mergând mai departe, în afara Europei, dăm peste columbianul de 40 de ani Farid Mondragon, „victima" lui Adrian Ilie la Mondialul din 1998, legitimat acum în MLS, la Philadelphia Union.

Noi avem un patron-jucător

În România, în primele două ligi, nu există în acest moment niciun fotbalist trecut de bariera celor 40 de ani. În schimb, în liga a treia şi-au făcut loc doi portari (Marius Vlădoi de la Oltchim Rm. Vâlcea şi Sabin Pâglişan de la Sănătatea Cluj), ambii născuţi în 1971. Tot la Sănătatea e legitimat şi atacantul de 47 de ani Aurelian Ghişa (foto), care are însă un statut aparte, fiind şi finanţatorul grupării ardelene.

image



Recordul mondial este de 71 de ani

Pe plan mondial, cel mai vârstnic fotbalist înregistrat într-un meci oficial e Salvador Reyes. În 2008, acesta a fost titular pentru Chivas contra celor de la Pumas, însă a fost schimbat rapid, după ce a atins mingea de numai cinci ori. În schimb, cel mai bătrân marcator din lume a fost consemnat în Brazilia: Pedro Libeiro Lima a înscris la 58 de ani din penalty pentru A.D. Perilima, echipă pe care tot el o patronează.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite