Atenţie la deposedări!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UEFA a atras atenţia tuturor participantelor la Euro 2008 asupra atacurilor periculoase îndreptate către adversari şi a comportamentului nesportiv. Jucătorii vor trebui să fie

UEFA a atras atenţia tuturor participantelor la Euro 2008 asupra atacurilor periculoase îndreptate către adversari şi a comportamentului nesportiv.

Jucătorii vor trebui să fie precauţi la efectuarea deposedărilor, la folosirea coatelor şi a antebraţelor, la jocul aerian şi la simulări, care vor fi sancţionate drastic.

Greşelile de arbitraj nu vor putea fi eliminate în totalitate niciodată. Ele vor exista atât timp cât va exista şi fotbalul.

Nici măcar sistemele de comunicare între arbitri existente la ora actuală (căştile şi fanioanele cu bipuri) nu ajută foarte mult. Doar că, în ultima vreme, rolul asistenţilor a crescut, centralii pasând deseori responsabilitatea deciziilor pe umerii lor, ceea ce nu mi se pare normal.

Cred că echipa naţională a României nu va avea parte de arbitraje defavorabile în mod voit. La asemenea nivel nu se pune problema în acest mod, deoarece toţi ochii sunt aţintiţi asupra competiţiei. Acest aspect nu are nicio legătură cu faptul că preşedintele FRF, Mircea Sandu, este în prezent membru al Comitetului Executiv al UEFA.

Chiar dacă este într-o relaţie foarte bună cu preşedintele Comisiei de arbitri UEFA, spaniolul Angel Maria Villar, ceea ce merită a fi salutat, nu poate influenţa în niciun fel arbitrajele. De altfel, Mircea Sandu este doar observator de joc, nu dă note arbitrilor şi nici nu are prea mare tangenţă cu aceştia.

Trist este faptul că, pe plan european, au fost enorm de multe meciuri amicale în ultimul timp, dar arbitrii români, care nefiind prezenţi la Euro puteau să conducă meciuri ale tuturor echipelor participante, nu au fost invitaţi să oficieze la nicio astfel de partidă, ceea ce arată că suntem într‑un con de umbră în privinţa aprecierii arbitrajului românesc, dar şi a relaţiilor FRF cu celelalte federaţii de pe continent.

Este de remarcat faptul că la turneul final al Euro sunt prezenţi arbitri care au trecut de vârsta de 40 de ani, cu excepţia a doi dintre ei (englezul Howard Webb, de 36 de ani, şi slovacul Lubos Michel, 39 de ani). Asta denotă faptul că UEFA nu-şi permite la acest nivel să facă experimente. Sunt selecţionaţi centrali îndelung monitorizaţi şi pregătiţi special pentru asemenea competiţii. Totuşi, uneori mai contează şi din ce ţară provin arbitrii.

Un exemplu elocvent în acest sens este italianul Roberto Rosetti, un arbitru forţat doar pentru că vine ţara bine-cunoscutului Collina. Arată bine fizic, aleargă mult, are gestica corespunzătoare, dar are neclarităţi în înţelegerea regulilor jocului. Din fericire, el nu ne poate arbitra în partidele din grupa de la Euro, întrucât vom juca cu Italia.

În concluzie, "tricolorii" nu au de ce să-şi facă griji din cauza arbitrajelor. Nu acesta va fi factorul determinant al evoluţiilor noastre la Euro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite