Armada sau găşti?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania e măcinată de războiul Real Madrid – Barcelona care a ajuns şi la echipa naţională.

Campioană la Euro 2008, campioană la Mondialul din 2010. Spania a câştigat ultimele două turnee majore în fotbalul mondial, iar acum toată lumea se întreabă: urmează un nou triumf la Euro 2012?

Logic, aşa ar trebui. Mai ales că, în sezonul recent încheiat, echipele spaniole au făcut legea în Liga Campionilor şi în Liga Europa. Cinci dintre cele opt semifinaliste în cele două competiţii au venit din La Liga - Real Madrid, Barcelona, Valencia, Athletic Bilbao şi Atletico Madrid - iar ultima echipă a şi câştigat Liga Europa la Bucureşti.

Rezultatele din amicale, patru victorii în patru partide în 2012, au confirmat şi ele că Spania rămâne o trupă formidabilă. Cum alte echipe n-au reuşit să-i învingă pe iberici, în acest moment, luptele interne reprezintă cea mai mare ameninţare pentru supremaţia spaniolă în fotbal.

„Furia roşie", dar în afara terenului

După cele două titluri câştigate la Euro 2008 şi la Campionatul Mondial din 2010, trupa pregătită de Vicente Del Bosque a fost supranumită „Furia roşie" datorită modului în care a „măturat" pe jos cu adversarii ieşiţi în cale.

Acum, această poreclă i se potriveşte Spaniei, mai degrabă din cauza tensiunilor din cadrul lotului. După două sezoane în care rivalitatea Real - Barça a atins cote incredibile, fotbaliştii convocaţi de la cele două cluburi n-au reuşit să se deconecteze de clinciurile din timpul campionatului.

Potrivit ziarelor spaniole, în cadrul lotului s-au format mai multe găşti, iar invincibila armada riscă să se autodistrugă din cauza acestei „duşmănii" dintre „galactici" şi „extratereştri".

Del Bosque admite problemele

Fost antrenor la Real Madrid, actualul selecţioner a fost nevoit să recunoască în faţa presei că, într-adevăr, nu toţi elevii săi se înţeleg între ei. Del Bosque s-a referit la diferendele existente între Sergio Ramos şi Gerard Pique.



„Nu sunt prieteni, dar important e că amândoi sunt băieţi buni. Dacă nu pot fi prieteni în afara terenului, atunci trebuie să fie colegi şi să-şi facă datoria, aşa cum au făcut-o şi în trecut", a afirmat selecţionerul.

Partidele de la Euro 2012 ne vor arăta, dacă lucrurile se pot rezolva atât de simplu, aşa cum spune Del Bosque.

12 jucători au în lotul Spaniei cele două superputeri, Real (5) şi Barça (7)

Amicalele din 2012

Venezuela 5-0
Serbia 2-0
Coreea de Sud 4-1
China 1-0

Cum s-a calificat

- Locul 1 în grupa I în faţa Cehiei
- 2-1 şi 2-0 cu Cehia
- 3-2 şi 3-1 cu Scoţia
- 3-1 şi 3-1 cu Lituania
- 4-0 şi 6-0 cu Liechtenstein

Palmares la Euro

- 9 prezenţe: 1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012
- Campioană în 1964 şi 2008
- Finalistă în 1984

Recorduri

- Cele mai multe selecţii: Iker Casillas 130
- Cele mai multe goluri: David Villa 51

Loc FIFA: 1

Real + Barça = Spania

Opt dintre jucătorii titulari provin de la granzii campionatului. Numărul ar fi fost şi mai mare, dacă Puyol şi Villa (amândoi de la Barcelona) ar fi fost recuperaţi după accidentările suferite.

Del Bosque, omul care ştie să lucreze cu vedetele

A venit de nicăieri şi a dat lovitura, deşi puţini îi dădeau vreo şansă. Această descriere i se potriveşte perfect lui Vicente del Bosque. A ajuns la Real, iniţial, ca interimar, pentru ca apoi să câştige de două ori Liga Campionilor, de două ori titlul şi să ia şi o Supercupă a Europei şi un Campionat Mondial al Cluburilor.

image

La naţională a fost adus în iulie 2008, în locul lui Luis Aragones, într-un moment în care orice antrenor părea să aibă o misiune foarte dificilă pentru a continua drumul celui cu care Spania tocmai cucerise Euro.

Del Bosque însă l-a înlocuit cu succes pe Aragones şi a câştigat Mondialul din Africa de Sud, intrând în istorie. E primul selecţioner care reuşeşte să lege 13 victorii consecutive după instalarea sa în funcţie!

Şi la Real, dar şi la la naţionala Spaniei, Del Bosque a reuşit să construiască echipe formate din mari vedete, care au şi orgolii pe măsură. Acum, înainte de Euro, ibericii au nevoie exact de această calitate a antrenorului de 61 de ani, mai ales într-un vestiar unde rivalităţile Barça - Real n-au fost uitate.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite