Argentina - Brazilia: războiul de 95 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Argentina - Brazilia: războiul de 95 de ani
Argentina - Brazilia: războiul de 95 de ani

Argentina şi Brazilia se vor afla duminică dimineaţă faţă în faţă pentru a 94-a oară în istorie (în direct pe Boom Sport One, ora 03.30). Începând din 1914, Argentina şi Brazilia au construit o rivalitate fotbalistică imposibil de egalat la nivelul echipelor naţionale.

Tensiunea confruntării dintre Messi şi Kaka este amplificată acum de miza calificării la Cupa Mondială din 2010. Cu o victorie, brazilienii obţin biletele pentru Africa de Sud, în timp ce un eşec al “pumelor” poate împinge echipa lui Maradona în afara locurilor calificate direct.

Iată doar câteva dintre “bornele” istorice ale derbyul-ui Argentina – Brazilia:

1937 - „Meciul ruşinii“

Finala Campionatului Sud-American (actuala Copa America) a început cu opt jucători de fiecare parte, trei brazilieni refuzând să intre pe teren din cauza insultelor rasiste (imitarea unor sunete de maimuţe) din tribune. De altfel, brazilienii s-au retras definitiv de pe teren în prelungiri. „Meciul ruşinii!”, au titrat ziarele din Brazilia.

1939 - Penalty cu poarta goală!

Într-o altă confruntare directă, la scorul de 2-2, s-a acordat un penalty discutabil pentru Brazilia, moment în care furia argentinianului Arcadio Lopez s-a revărsat asupra arbitrului, provocând intervenţia poliţiei. Ulterior, întreaga echipă a Argentinei a părăsit terenul, astfel că penaltyul controversat a fost executat în poarta goală. Brazilia a câştigat cu 3-2!

1946 - Au luat o pauză de 10 ani

Din nou în finala Campionatului Sud-American. La mijlocul primei reprize, brazilianul Pinto i-a fracturat piciorul argentinianului Salomon. Spiritele s-au încins, inclusiv în rândul publicului, care a invadat terenul. Cele două formaţii s-au retras la vestiare, au revenit pentru a termina meciul, însă au refuzat să se mai întâlnească în următorii zece ani.

1978 - „Bătălia de la Rosario“

La Mondialul găzduit de Argentina, „pumele” şi brazilienii au jucat în acceaşi grupă semifinală, miza fiind un loc în ultimul act al competiţiei. A fost un meci încins şi plin de violenţe (numit ulterior „Bătălia de la Rosario”), terminat la egalitate, 0-0.

1986 - Conflict diplomatic

Fanii argentinieni au intrat pe teren, proasta organizare fiind acuzată violent de brazilieni, inclusiv la nivelul conducerii de stat. Ronald Reagan, preşedintele SUA la acea vreme, a intervenit pentru stingerea conflictului diplomatic dintre cele două ţări.

1990 - L-au drogat pe Branco?

Maradona a dezvăluit un episod petrecut la Mondialul din Italia, în optimile de finală. Pe final de meci, profitând de o accidentare, stafful medical al „pumelor” ar fi încercat să-i ofere brazilianului Branco tranchilizante prin intermediul unei sticle cu apă.

Victorii categorice

Argentina - Brazilia    6-1
Buenos Aires, 1940
Brazilia - Argentina    6-2
Rio de Janeiro, 1945 şi 1960

image



700 de milioane  € puse în joc!

Analizând loturile celor două forţe, descoperim un echilibru în ceea ce priveşte cotele de piaţă ale jucătorilor. Brazilienii, cu 371 de milioane de euro, au un mic avantaj, dar Maradona a convocat mai puţini jucători şi a totalizat doar 315,2 milioane de euro. Ceea ce impresionează este însă totalul de 686,2 milioane de euro, conform site-ului specializat transfermarkt.de!

Aşa cum era de aşteptat, Messi şi Kaka sunt liderii, în ceea ce priveşte cota de piaţă.Atacantul Barcelonei atinge cifra de 70 de milioane de euro, adică aproximativ tot atât cât valorează împreună jucători precum Aguero, Tevez sau Mascherano. Cu cel puţin 60 de milioane, „galacticul“ Kaka s-a distanţat vizibil de urmăritorii Robinho, Dani
Alves sau Luis Fabiano.

Argentina

Portari: Romero (AZ Alkmaar), Carrizo (Zaragoza), Andujar (Catania)

Fundaşi: Burdisso (Roma), Zanetti (Inter Milano), Heinze (Marseille), Coloccini (Newcastle United), Pareja (Espanyol), Dominguez (Velez), Otamendi (Velez)

Mijlocaşi: Mascherano (Liverpool), Gago (Real Madrid), Rodriguez (Atletico Madrid), Gutierrez  (Newcastle United), Datolo (Napoli)

Atacanţi: Messi (Barcelona), Aguero (Atletico Madrid), Tevez (Manchester City), Lavezzi (Napoli), Milito (Inter Milano), Lopez (Lyon)

Brazilia

Portari: J. Cesar (Inter Milano), Victor (Gremio)

Fundaşi: Maicon (Inter Milano), Alves (Barcelona), Filipe (La Coruna), Santos (Fernerbahce), Luisao (Benfica), Miranda (Sao Paulo), Lucio (Inter Milano), Juan (Roma)

Mijlocaşi: Josue (Wolfsburg), Gilberto Silva (Panathinaikos), Felipe Melo (Juventus), Lucas (Liverpool), Elano (Galatasaray), Ramires (Benfica), Julio Baptista (Roma), Kaka (Real Madrid)

Atacanţi: Nilmar (Villarreal), Robinho (Manchester City), Luis Fabiano (Sevilla), Adriano  (Flamengo)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite