Iulian Apostol, „ţânţarul“ mingicar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea surpriză a naţionalei din Lituania a debutat la seniori la 16 ani. Mijlocaşul avea un fizic firav şi se antrena alergând singur câte trei kilometri pe faleza Dunării. Iulian Apostol a debutat la prima reprezentativă din postura de titular, deşi nici măcar nu se aştepta să fie convocat.

Povestea de dragoste dintre Iulian Apostol şi mingea de fotbal a început la Galaţi, acum mai bine de două decenii, când puştiul cel plăpând s-a prezentat la o selecţie organizată la Dunărea Galaţi.

“Iulică era un copil firav, dar genial”, îşi aminteşte Sorin Balaban, unul dintre primii săi antrenori. “Eu l-am pregătit timp de trei ani, la Dunărea, după ce a revenit de la Oţelul. În perioada aceea el a evoluat atât în Divizia B, unde a debutat când avea doar 16 ani, cât şi la grupele de juniori.

Era un băiat cu foarte mult bun-simţ, dar şi foarte conştiincios. În fiecare zi făcea antrenamente suplimentare şi alerga câte 3 km pe faleza Dunării”, ne-a povestit descoperitorul de talente, prin mâna căruia au mai trecut Bourceanu, Ropotan şi puştiul-minune Bogdan Gavrilă, de la echipa a doua a lui AS Roma.

„Pentru că era atât de firav, colegii îl mai porecleau «Ţânţarul». Sincer, n-aş fi crezut că va ajunge la naţională, din cauza fizicului, dar uite că perseverenţa sa a dat roade”, a mai spus Sorin Balaban.

„Ce n-aş fi dat să vadă şi tata unde am ajuns!“

Iulian Apostol se pregăteşte să devină campion al României, dar şi să renunţe la burlăcie, mijlocaşul şi aleasa inimii sale, Diana Enache, urmând să facă nunta duminică, la Galaţi, după o relaţie de aproape trei ani.

Totuşi, în aceste zile Iulică are şi un mare regret: tatăl său, Traian, care se învoia în fiecare zi de la serviciu pentru a-l urmări la antrenamente şi la meciuri, n-a mai apucat să-l vadă îmbrăcat în tricoul primei reprezentative, pentru că a murit acum doi ani.  “Ce n-aş fi dat să trăiască şi tata să mă vadă unde am ajuns!”, obişnuieşte să spună adesea mijlocaşul, cu lacrimi în ochi.

Mihai Stoica: „Apostol citeşte, nu joacă rummy“

image

Unul dintre oamenii care îl apreciază foarte mult pe Iulian Apostol este managerul general al Unirii Urziceni, Mihai Stoica (foto). „Iulian este un jucător atipic. În cantonamente, el nu joacă rummy sau cărţi ca alţi colegi, ci citeşte sau stă în faţa laptopului şi navighează pe internet”, l-a descris Meme pe mijlocaş.

Stoica a povestit cum a reuşit să-l transfere la Urziceni. „În 2007, când s-a aflat că Farul l-a pus pe lista de transferuri, Dan Petrescu m-a întrebat despre el. Eu îl cunoşteam de la Oţelul, unde a fost junior. Şi am decis să-l luăm imediat la Unirea”, a spus Mihai Stoica.

„Nu mă aşteptam să fiu titular chiar la debut!“

Adevărul: Iulian, ce ţi-a spus Răzvan înaintea meciului?

Iulian Apostol: Mi-a transmis că are încredere în mine, iar asta m-a mobilizat. Răzvan este un antrenor care ştie să vorbească cu jucătorii, iar asta este foarte important.

Te aşteptai să fii titular la prima ta convocare?

În momentul în care am primit vestea convocării, nu mă gândeam că voi juca din primul minut. Cu puţin înaintea jocului am început să simt că am şansa mea. Ştiu că nu e uşor să prinzi primul unsprezece, dar sper că voi păstra cât mai mult timp tricoul de titular.

Ai avut emoţii?

Nu, nici vorbă. Sunt conştient de calităţile mele şi nu ­m-am gândit niciun moment că voi avea probleme. Mi-am asumat o răspundere şi până la urmă a ieşit bine. Am venit cu sufletul la echipa naţională şi mi-am propus să dau totul pentru echipă.

Cum te-ai simţit lângă Tibi Ghioane, în mijlocul liniei mediene?

Excelent. Chiar dacă nu a mai fost convocat de mult la echipa naţională, ştiu că este un jucător valoros. Pentru mine a fost o onoare să joc lângă el. De asemenea, a fost o onoare să fiu coleg cu Chivu, cu Rădoi şi cu toţi ceilalţi.

Ai făcut schimb de tricou cu vreun jucător ­lituanian?

A fost primul meci la naţională şi primul ca titular. Nu am vrut să renunţ la tricou. El va rămâne la mine în casă, pentru că l-am dăruit viitoarei mele soţii. Ea mă susţine în permanenţă şi îmi dă putere pentru fiecare meci.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite