Antrenorul Valenciei, peste Guardiola şi Mourinho

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unai Emery, antrenorul formaţiei Valencia, este cel mai eficient tehnician din prima ligă spaniolă, conform unui studiu al Universităţii din Castilla-La Mancha, în care Jose Mourinho ocupă locul 8, iar Pep Guardiola locul 11, informează Marca.

Studiul vizează doar activitatea în liga spaniolă, fără cupe europene, iar conform acestuia, cel mai eficient antrenor nu este cel care a adus titlul, ci cel care a reuşit să scoată cel mai bun randament la formaţia sa. Autorul studiului este profesorul de economie, Julio del Corral, care a punctat că Pep Guardiola ar fi fost cel mai eficient dacă ar fi câştigat campionatul Spaniei cu maxim de puncte (114) şi nu cu cele 96 obţinute (adică 84 la sută).

Pentru a stabili nivelul de eficienţă al antrenorilor, acest expert a calculat suma între procentul de puncte reuşite de echipe şi procentajul pe care l-ar fi putut obţine cu resursele avute la dispoziţie.

Astfel, antrenorii cei mai eficienţi în sezonul trecut au fost: Unai Emery, Javier Aguirre (Real Zaragoza), Marcelino García Toral (Racing Santander), Manuel Pellegrini (Málaga) şi Quique Sánchez Flores (Atlético de Madrid).

În schimb, cei mai puţin eficienţi sunt Míchel (Getafe) şi Miguel Ángel Lotina (Deportivo La Coruña).

O altă concluzie a acestui studiu este că mai mulţi antrenori care au preluat echipe în timpul campionatului, cum e cazul lui Aguirre, García Toral, Miroslav Djukic (Hércules) sau Pellegrini- au avut un nivel de eficienţă mai ridicat."Înlocuirea antrenorului este importantă, în unele cazuri vitală pentru menţinerea în prima ligă", a spus Corral.

Potrivit rezultatelor acestui studiu, de exemplu Antonio Álvarez, antrenorul formaţiei FC Sevilla în primele cinci etape, a obţinut opt puncte (53 la sută), în timp ce tehnicianul ce l-a urmat a obţinut 50 de puncte în 33 de etape (51 la sută din punctele posibile), astfel că primul a fost mai eficient ca al doilea.

"Rezultatele unui antrenor nu depind de echipa pe care o antrenează, poate Getafe sau FC Barcelona, ci de cât de departe sau aproape este de posibilităţile sale", a afirmat Corral, conform prosport.

El spune că din acest studiu se poate trage concluzia că "Michel a fost un antrenor mai slab ca Mourinho şi Guardiola, deşi nu se poate şti ce s-ar fi întâmplat la Getafe sau Sporting Gijon dacă era un alt tehnician".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite