Aliaţi noi în războiul cu Chelsea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Mutu vrea să scape de sancţiunea de 17 milioane de euro prin intervenţia sindicatului internaţional al jucătorilor profesionişti, FIFPro. Internaţionalul român este decis să lupte până la capăt împotriva clubului Chelsea, care îi cere despăgubiri, după ce l-a concediat.  

Mutu continuă războiul cu Chelsea. Internaţionalul român va fi ajutat în litigiul cu clubul londonez de Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), dar mai ales de Federaţia Internaţională a Fotbaliştilor Profesionişti (FIFPro). Cele două sindicate vor apăra drepturile fotbalistului român, căruia Chelsea îi solicită 17 milioane de euro, după ce l-a concediat pe jucător în 2004 pentru consum de cocaină.

Mutu este decis să lupte până la capăt pentru a-şi face dreptate: „Nu mi se pare corect ce mi se întâmplă. E bine să am alături aceste sindicate. Mulţumesc preşedintelui de onoare al AFAN, Cristi Chivu. Decizia este injustă şi aş vrea să mă lupt pentru dreptate”.

Camera pentru Rezolvarea Disputelor din cadrul FIFA a decis pe 7 mai că Mutu trebuie să plătească fostului său club, Chelsea, despăgubiri în valoare de 17.173.990 de euro pentru încălcarea contractului, iar acum internaţionalul român a cerut TAS să anuleze decizia FIFA şi să nu plătească nicio compensaţie.

Chivu: „Nu am ajuns la sclavagism”

Preşedintele de onoare al AFAN, Cristi Chivu, a declarat că sindicatele din fotbal trebuie să-şi folosească puterea: „«Cazul Mutu» este cea mai mare mişcare de susţinere pe care o facem pentru un sportiv. Ne bucurăm că putem demonstra că sindicatul susţine jucătorii, că nu am ajuns la sclavagism”.

Cine e FIFPro?

Federaţia Intranaţională a Fotbaliştilor Profesionişti este un sindicat internaţional înfiinţat pe 15 decembrie 1965 de asociaţiile fotbaliştilor din Franţa, Anglia, Scoţia, Italia şi Olanda. La FIFPro sunt afiliate 42 de ţări, iar sindicatul reprezintă în acest moment 60.000 de jucători din întreaga lume.

Preşedintele de onoare al Sindicatului este Gordon Taylor, şeful sindicatului jucătorilor englezi, care în mai multe rânduri i-a luat apărarea lui Mutu în timpul scandalului din 2004. FIFPro a inaugurat în 2005 distincţii precum „Cel mai valoros jucător al anului” şi „Cel mai bun «11» al lumii”.

„Chelsea a comis un abuz”

Avocatul FIFPro, Wil van Megen, a declarat ieri că sindicatul pe care îl reprezintă nu poate permite ca Mutu să fie victima abuzurilor clubului Chelsea. „Îl sprijinim pe jucător, arătând şi ce aspecte ar trebui luate în discuţie de Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Este un abuz din partea celor de la Chelsea, care profită de forţa lor financiară”, susţine Van Megen. Avocatul a spus că şi clubul Juventus, cel care l-a legitimat gratis pe Mutu în 2004, după scandalul „cocaina”, ar trebui să fie răspunzător.

„Surprinzător în acest caz este că noul său club, Juventus, nu s-a implicat. Regulamentul spune că, dacă jucătorul trebuie să plătească daune, atunci şi noul său club ar trebui să se implice. Juventus are de asemenea responsabilitatea pentru plata acestor compensaţii”. Purtătorul de cuvânt al FIFPro, Albert Mantingh, este de părere că acest caz ar putea schimba fotbalul: „În 1995, cazul Bosman a fost foarte bun pentru fotbal. În 2007, legea Webster a stabilit anumite condiţii în care se poate transfera un jucător. Acum, acest caz Mutu poate fi semnificativ pentru istoria fotbalului”.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite