Algerienii, la un pas de tragedie în Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Vulpile din deşert“ au avut parte de o primire cu pietre la sosirea în Egipt pentru meciul decisiv cu „faraonii“ din preliminariile Mondialului din Africa de Sud. Deşi patru jucători algerieni au fost umpluţi de sânge, FIFA a decis ca meciul de la Cairo să se dispute, dar cu măsuri sporite de securitate.

Egipt şi Algeria sunt două naţiuni fotbalistice din eşalonul secund, însă rivalitatea dintre ele a fost dusă deseori la extrem.

Preliminariile Cupei Mondiale din 2010 le-a aşezat faţă în faţă într-una din grupele de calificare din zona africană, în care câştigătoarea va fi decisă în ultima etapă, chiar în meciul direct dintre „faraoni“ şi „vulpile din deşert“.

Cu trei puncte avans, Algeria e favorită, însă un eşec la două goluri înseamnă un „baraj“ miercuri pe teren neutru, în Sudan, în timp ce egiptenii pot merge direct la Cupa Mondială doar cu o victorie la trei goluri diferenţă.

Algerienii: „Nu ne riscăm viaţa pentru un meci“

Urmaşii lui Zidane se aşteptau la o primire ostilă la Cairo, în special din partea unui stadion arhiplin, cu peste 80.000 de fani în tribune. Nu însă la capete sparte, sânge şi „proiectile“ (pietre de mari dimensiuni) aruncate în geamurile autocarului.

„Nu ne putem risca viaţa pentru un meci de fotbal. Puteam muri aici!“, a spus algerianul Ghezzal, în numele coechipierilor săi „răniţi“. Lemmouchia, Halliche, Saifi şi Chaouchi au fost cei atinşi de atacul commando a 200 de suporteri egipteni, primii doi necesitând chiar puncte de sutură la nivelul craniului.

Egiptenii: „A fost o comedie!“

Pentru a influenţa o eventuală sancţiune nefavorabilă din partea FIFA, egiptenii au negat realitatea văzută de întreaga lume. „Geamurile autocarului au fost sparte din interior, nu din exterior. A fost o comedie pusă la cale de algerieni!“, au susţinut la unison ziarele din „Ţara Piramidelor“.

Între Egipt şi Algeria există o rivalitate istorică

image

Rafik Halliche, cu arcada spartă 



Incidentele de la Cairo îşi au originea în precedentele „bătălii“ dintre cele două naţionale din nordul Africii. Astfel, în 1989, Egiptul s-a calificat la Campionatul Mondial din Italia după un 1-0 cu Algeria, care a rămas astfel acasă. „Vulpile“, care n-au mai fost la un turneu final din 1986, s-au revanşat în preliminariile pentru CM 2002.

În ultima etapă a preliminariilor, Algeria, deja eliminată, a scos un punct la Cairo, egiptenii pierzând în acest fel cursa pentru turneul final din Japonia şi Coreea de Sud.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite