Află de ce sunt tricourile echipelor de la Euro adevărate bombe toxice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TOXIC
TOXIC

Tricourile oficiale ale echipelor de la Campionatul European de fotbal 2012 conţin substanţe toxice, periculoase pentru sănătate, ca plumbul, nichelul sau unii compuşi chimici împotriva mirosurilor, a avertizat ieri Biroul European al Uniunilor Consumatorilor (BEUC), cu sediul la Bruxelles.

"Cartonaş roşu pentru tricourile de la Euro 2012", a afirmat BEUC într-un comunicat, adăugând că "suporterii de fotbal plătesc până la 90 de Euro pentru tricoul echipei lor".

"După ce am testat nouă tricouri oficiale la Euro 2012, s-a constatat că toate conţin niveluri îngrijorătoare de produse chimice", a explicat organizaţia. "Plumbul, un metal greu, se găseşte în 6 din cele 9 tricouri testate: Spania, Germania, Ucraina, Rusia, Franţa şi Italia", precizează BEUC. "În tricourile Spaniei şi Germaniei, plumbul depăşeşte nivelul legal pentru produsele destinate copiilor", avertizează comunicatul.

"Ronaldo, van Persie şi coechipierii lor portughezi şi olandezi vor avea tricouri care conţin nichel", adaugă BEUC. Totodată, tricourile naţionalei Poloniei "ar trebui interzise în magazine, deoarece conţin un compus de organostaniu - utilizat pentru evitarea mirosurilor de transpiraţie - în doze mai mari decât limita legală".

În tricourile Italiei şi Spaniei a fost găsit nonilfenol, care poate perturba sistemul endocrin şi este interzis în apele uzate din cauza efectului său nociv asupra mediului înconjurător. "Este inexplicabil ca metalele grele să fie utilizate la produse destinate consumului de masă", a afirmat Monique Goyens, directoarea generală a BEUC. Potrivit ei, folosirea unor "substanţe nocive atât pentru oameni cât şi pentru mediul înconjurător" este un "act criminal".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite