Adio Ligă! Când revenim?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum Oţelul poate considera încheiată aventura în Liga Campionilor, atenţia noastră se îndreaptă spre sezonul viitor, când România nu va mai trimite campioana direct în faza grupelor.

De parcursul de excepţie avut de bucureştenele Steaua şi Rapid în sezonul 2005-2006 al Cupei UEFA s-a bucurat până acum doar provincia. CFR Cluj (de două ori), Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi au fost campioanele României invitate direct la „masa bogaţilor", fără să tremure prin complicatul sistem al tururilor de calificare.

Vicecampioana, misiune imposibilă

Cum rezultatele europene au cam lipsit în toţi aceşti ani, din 2012 ne vom întoarce de unde am plecat. Mai întâi într-o fază intermediară, cu două echipe în preliminarii (stagiunea 2012-2013), după care sunt şanse mari ca Liga I să nu mai aibă decât o singură reprezentantă la startul Ligii.

Aşadar, din toamna viitoare, fotbalul românesc se va lovi în Europa de o situaţie cu care nu s-a mai confruntat. Pentru vicecampioană nimic nu se va schimba, locul doi din Liga I urmând să intre în secţiunea preliminariilor rezervată echipelor „non-campioane" (format utilizat prima dată în urmă cu trei ani).

Adică o adevărată „groapă cu lei", de unde până acum n-au supravieţuit nici Timişoara (bănăţenii au trecut de Şahtior, dar au pierdut cu Stuttgart), nici Urziceniul (eliminată de Zenit), nici Vasluiul (scoasă de Twente).

Şanse mai mari pentru campioană

Marea noutate vine din traseul preliminar pe care va intra de-acum înainte campioana din Liga I. Este vorba de o rută accesibilă, cu adversare din campionatele clasate mai jos de locul 15 în ierarhia coeficienţilor UEFA. Adică „duble" decisive pentru intrarea în grupe cu reprezentante ale unor ţări precum Cehia, Austria, Israel, Bulgaria, Serbia, Croaţia sau Polonia. În aceste condiţii, sunt şanse mari ca România să nu mai aştepte 10 ani pentru a reveni în grupele Ligii Campionilor, aşa cum s-a întâmplat în perioada 1996-2006.

Iată cum a arătat în acest an tabloul ultimului tur preliminar al secţiunii echipelor campioane:

- Wisla Cracovia - APOEL   Nicosia
- Maccabi Haifa - Racing Genk
- Dinamo Zagreb - Malmö
- FC Copenhaga - Viktoria Plzen
- BATE Borisov - Sturm Graz

Echipele bolduite s-au calificat în grupele Ligii.

Doar Steaua e cap de serie

La anul, campioana României va intra în penultimul tur preliminar rezervat formaţiilor campioane. Dacă va trece de această rundă, în ultimul tur, reprezentanta Ligii I va fi angrenată într-una dintre cele cinci „duble" de baraj, împerecherea făcându-se tot după sistemul capilor de serie. Ţinând cont de locurile ocupate de cluburile noastre în clasamentul UEFA, doar Steaua ar putea emite pretenţii să intre în urna favoritelor. Cum roş-albaştrii sunt însă departe de titlu, viitoarea campioană a României nu se va afla cu siguranţă printre capii de serie.

Clasamentul UEFA pe ultimii cinci ani

Loc    Echipă    Coeficient

76    Steaua    24,664
97    CFR Cluj    18,664
105    Urziceni    16,164
118    Dinamo    13,164
122    FC Vaslui    12,664
161    FC Timişoara    9,164
164    Rapid    8,664
176    Oţelul    7,664

Oţelul, „gaură" de patru milioane

Deşi estimaseră iniţial venituri de aproximativ 17 milioane de euro din urma participării în Ligă, gălăţenii se vor mulţumi, probabil, cu o sumă mult mai mică, de maximum 13 milioane de euro. Calculele „oţelarilor" au fost stricate de recolta de puncte inexistentă, precum şi de suma sub aşteptări încasată din vânzarea biletelor.

Participare în Ligă: 7.200.000*
Puncte câştigate: 0
Vânzarea biletelor: 800.000
Market-pool: 5.000.000**
*sumele sunt exprimate în euro
**sumă estimată, care va fi acordată la finalul sezonului

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite